2024-03-28

5 thoughts on “Братята Юзеирови: „Ако трябва ще направим нова партия…“

  1. Съдът закри българския Червен полумесец

    Регистрираното м.г. сдружение с нестопанска цел Български Червен полумесец прекрати съществуването си с решение на Търговищкия окръжен съд. На дружеството ще бъде назначен ликвидатор.

    Регистрацията на организацията предизвика скандал, тъй като бе в нарушение на Женевската конвенция и закона за Българския Червен кръст. Те повеляват, че на територията на една държава може да съществува само една национална структура с емблема \"червен кръст\" или \"червен полумесец\". От БЧК подадоха жалба срещу решението за регистрация на Търговищкия съд. Благотворителната организация получи сериозна подкрепа от МВнР, прокуратурата и международни федерации.

  2. Mендерес Кунгюн: Юзер Юзеиров сънувал България на три части!

    Мендерес Кунгюн: “Не съм сепаратист, обичам България, против ДПС съм, защото е създадено от службите и измами хиляди хора!”, каза пред “ШОУ” Кунгюн. Той пожела да разгласи чрез вестника на народа: “Получих смъртна заплаха на скайпа. Защото вместо да стана съучастник и да бъда употребен в този сценарий за ескалиране на изкуствено напрежение с Мюсюлманския съюз, станах негов разобличител и дори спомагам той да не бъде реализиран в пълния му размер”.

    Мендерес Кунгюн е лидер на нерегистрираното Национално турско обединение /НТО/. Той е текстилен инженер, в момента следва политически мениджмънт в Центъра по квалификация на Великотърновския университет. Управител на Българо-германско инженерингово дружество “Меркутекс”, което съществува от 1992 г. Роден е през 1952 година, женен, има син и дъщеря, които са студенти.

    – Вие бяхте ли поканен на учредяването на Мюсюлман демократичния съюз в село Славяново, господин Кунгюн?

    – Една седмица преди този акт бях предупреден, че тази провокация цели и дискредитирането на името на Мендерес Кунгюн. Ако аз не бях отишъл там, щеше да се каже пред медиите, че зад този съюз стоим аз и моите сподвижници! Затова отидох на място. Когато започна пресконференцията, Юзеир поиска да ме прегърне публично, за да припознае публиката в мен основния организатор на събитието. Юзеиров каза: “Искам да поканя нашия скъп гост да заеме мястото си отпред при нас!” Но аз реагирах светкавично: “Благодаря ви, но аз съм само неканен гост, за да се запозная с вашите идеи!”

    – Защо искаха да свържат вашето име с тази партия?

    – Преди една година аз оповестих в Разград, че започвам демократична инициатива за сваляне на ДПС от власт. Започна един градивен процес на дискусии, но впоследствие тази моя кампания беше овладяна от ДПС и ДС чрез техни представители в българската емиграция в Европа и върху моята инициатива за Нова демократична партия в България ДПС наметна религиозното расо на исляма. И сме свидетели на учредяването на Мюсюлман демократичен съюз.

    Еничарският корпус на Доган пусна в битката срещу България башибозушка орда.

    Лидерите на ислямистката партия не са се пръкнали от нищото. Този сценарий е бил изготвен поне година по-рано, когато се разбра, че ДПС ще остане извън властта, както се и случи.

    Замисълът е ДПС да се огледа в криво огледало и в това криво огледало обществото, виждайки изкривения образ на ДПС, да се уплаши. И това стана. Цели се правителството да разбере, че без Доган няма да може да се справи с междуетническите отношения в страната, да знае, че трябва да внимава с ДПС – да не го преследва, да не търси отговорност за дерибейството му през последните 8 години, защото: “Вижте всички какво става без ДПС във властта!”

    – Как протече самото учредяване?

    – Учредителите се бяха събрали на площада в с. Славяново на концерт на Софи Маринова. Имаше засилена полицейска охрана. Болшинството от присъстващите бяха представители на циганско население. Доста от тях, лично се убедих, не владееха турски език, защото не можах да контактувам с тях на този език. Истината е, че “Евророма” организира голяма част от присъстващите на учредяването. То и етническата принадлежност на

    Доган и Юзеирови е една и съща – миллет. Турчеещи се цигани.

    Пред клуба бяха около 250 човека.
    От трибуната обаче се говореше на турски и на български език. Нямаше демократичен избор на ръководство, имаше една урболешка офанзива от трибуната: “Приемате ли устава – приемаме го, в ръководството ще влезе сестра ми, леля ми, брат ми ще е председател – съгласни ли сте?”
    След учредяването продължи концертът на Софи Маринова. А Юзеир Юзеиров, Али Юзеиров и Адем Мустафа дадоха пресконференция в клуба на ДПС по един начин, несъвместим със светските порядки. Те бяха седнали отпред по турски около софра, пиеха турско кафе. Зад тях на стената беше окачен ятаган, звучаха османски военни маршове.

    Демонстрираха се османски порядки, които са отречени и в Турция от светската държава. А в клуба бяхме журналистите и аз! И аз им наруших сценария! Затова са сега смъртните заплахи срещу мен! Платформата, уставът, целите, идеалите, идеологията и философията бяха предадени по ексцентричен начин единствено пред журналистите. Това ясно показа, че партията се създава единствено за журналистите. Навън пред множеството нищо не беше казано. На пресконференцията беше зададен въпрос: “Вашето отношение към ДПС?” Те не бяха подготвени и Али Юзеиров каза: “Ние срещу нашата партия няма да говорим тук!” А отпред на софрата пред носа на журналистите, беше поставена някаква поздравителна телеграма от Ахмед Доган за Байряма до Клуба за приятелство и братство на Юзеир и Али Юзеирови. Юзеир каза още: “Ние сме много добри приятели с Ахмед Доган!”

    – Юзеир, брат му Али и Адем Мустафа направиха ли някакви скандални изказвания?

    – Ами, питат Юзеиров, например: “Господине, какъв е химнът на вашата партия?” А той: “Не мога на български да ви го преведа. Това е

    маршът, с който нашите деди са превземали тези земи, с него са дошли тук!”

    Неговите деди, османците! Това е проява на радикален ислям! И как иначе проектът за подстрекателство ще се реализира?!

    – Какво представляват тези хора – Юзеирови и Мустафа?

    – Председателят на партията Али Юзеиров е от София. Той притежава фирма за климатици “Фреш еър”. Имаше емблеми на фирмата му в клуба в Славяново. Видно беше, че помага финансово на ДПС. Идеологът и двигателят на създаването на тази партия пък Юзеир Юзеиров живее в Брюксел от 20 години. На пресконференцията той каза: “Занимавам се с износ на нередовно според стандартите на Европейския съюз пилешко месо за Африка и Русия.”
    По време на предизборната кампания Юзеир Юзеиров разнасял тирове с хуманитарни помощи от името на ДПС чрез една организация – Български червен полумесец, която няма нищо общо със световната организация. Сега тече дело. Регистират я в Търговище Касим Дал, Четин Казак, Юнал Лютфи и Любен Корнезов, който е дългогодишен окръжен прокурор в Търговище по време на комунистическия режим. Изпратил е в лагера в Белене не един и двама български турци без съд и присъда! Ето БСП как обезпечава акциите на ДПС!

    – Какво ви кара да твърдите със сигурност, че “новите водачи”, всъщност произлизат от забранената сепаратистка Турска демократическа партия, която Адем Кенан създаде през 1992 г.?

    – Част от учредителите, които аз разпознах там, са сподвижници на Турска демократическа партия /ТДП/ на Адем Кенан, който тогава нарече българите “нация от изроди”. Тогава той казваше: “Ние, чистокръвните турци, потомци на един държавнотворен народ, останали да живеят по исторически обстоятелства в държавата на българското племе и т. н… “ Неговата дясна ръка при учредяването на ТДП през 1992 г. е Адем Мустафа, също емигрирал в Брюксел. Сега той се явява отново след почти 20 години като двигател и идеолог на новата партия.

    ДПС създаде тогава ТДП, за да клекне правителството на Филип Димитров на Ахмед ага, сега създава Мюсюлман демократичен съюз и се мъчи да покаже на Бойко Борисов, че без ДПС трудно се управлява. Матрицата е една и съща – само че сега е на религиозна основа! Като ме видя в Славяново, Адем Мустафа се сконфузи. Те не желаеха аз да бъда там, не очакваха, защото знаеха, че ще разкрия картите им!

    – Къде е сега Адем Кенан?

    – И самият

    Адем Кенан е в Брюксел от 20 години. Те живеят в един квартал с Юзеир Юзеиров там.

    Тези лица са емигрирали в европейската столица да въртят бизнес с удостоверение от Адем Кенан, че в България са членове на забранена турска партия и са кандидатствали едва ли не за политическо убежище…

    – Вие твърдите, че месеци преди това тези хора са публикували в сайта Сербест форум подстрекателски изявления, за да подгряват общественото мнение за създаването на ислямистка партия?

    – В Сербест форум, сайт администриран в САЩ, Юзеир Юзеиров описва своя сън, който го подтиква да прави тази партия. След като подкрепя и е донор на ДПС, само за 60 дни решава да прави нова партия! Сънувал България на три части, сънувал я като федерация по белгийския модел.

    До тези сепартистки идеи медиите така и не стигнаха…

    Първо във форума започват подстрекателски изявления от Адем Мустафа под името Адем. По-късно там се появява и Юзеир. Юзеир Юзеиров лансира пред форумците лозунг, който гласи: “Както от свинската кожа постеля не става, така и гяуринът приятел не става!”

    Едно интервю на Валерия Калчева

  3. 30. 09. 2009
    Отзвукът от създаването на МДС в ислямистките портали

    Екип на Ориент.Бг

    Медийният шум от създаването на т.нар. Мюсюлмандемократичен съюз (МДС), завладял тотално българските медии, преля в сектора на ислямистките електронни издания. Прави впечатление, че водещите, сериозни издания в арабския свят не обръщат внимание на новината. Очевидно нейният спекулативен характер не е привлякъл погледа на авторитетните арабски журналисти. С нея се занимават различни портали с ислямистка ориентация. Такива са дайджестът „Ал Мохтасар”, суданският електронен вестник „Ракуба”, блогът „Салафитски избрани текстове”, мароканският портал „Мрежа за информационен диалог”, адресиран към мюсюлманите в Европа, порталът „Ал Асабеин”, форумът на възпитаниците на саудитския университет „Крал Фахед за нефт и минерали”, Twitter, порталът „Ас Сумуа” и форумът „Тарика ал хакика”. На практика всички те, сайтове с второстепенно и третостепенно значение, препечатват текста на журналиста Хасан Шаиб от един от най-четените портали с подобна проблематика – „Ислямът днес”. Последният се списва под егидата на водещия саудитски улем – салафит Салман Ауде и отразява мненията на неговите привърженици.

    Интересен е фактът, че изключително информираният и активно следящият живота на мюсюлманите в Европа (в това число и в България) портал „Ислам онлайн”, който е под идейното влияние на влиятелния египетски проповедник шейх Юсеф Кардауи, до този момент не е реагирал. Доловима е разликата в неговото поведение, в сравнение с друго значимо събитие, свързано неотдавна с България – избора на новата генерална директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Само два дни след събитието журналист, подписал се като Кемал Ахмед (името беше премахнато след няколко часа) помести остро критична статия със заглавие: „ В ЮНЕСКО Бокова , „комунистката”…, ще се сближава с ислямския свят”.

    В текста на английски език на съобщението в „Ислямът днес” не е посочено името на автора, а само са цитирани източниците: издаваният в Истанбул “World Bulletin” (от който са взети по-голямата част от текста и снимковият материал, копиран от bTV) и българският портал “Novinite”. В материала на арабски език се излагат тезите на двамата братя Юзеирови, а като основен техен опонент е посочен лидерът на „националистическата партия ВМРО” Красимир Каракачанов.

    Прави впечатление, че в края на новината е добавен един текст, превърнал се почти в заставка на всички съобщения, пристигащи от България в световния ислямистки електронен обмен. Повтаря се, че мюсюлманите в страната са 2,5 милиона и че „правозащитни организации (без да се назоват точно кои) считат, че те са подложени на гонения и преследвания, достигнали дори до смяна на имената им.”

    /Портал Турция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *