Home » Избрано

Родителят на тройната коалиция и нейният екзекутор съжителстват мирно на върха на народната любов

2009.08.27 Няма коментари
Spread the love

Иво Инджев
http://ivo.bg/

Бойко Борисов може да е забранил бъдещото време, но Ахмед Доган го надмина като забрани настоящето. Изчезна от радарите на обществото. И явно е забранил и на подчинените си да ги има.

Забелязвате ли кои министри от тройната коалиция се отбраняват пред медиите? Например Петър Димитров, който ръководеше енергетиката, но не бил разбрал, че цели 250 милиона евро са взети на заем от банки за любимия му проект в Белене при условия, за които сега премиерът Борисов го заплашва с прокуратурата.

Обаждат се епизодично и други засегнати от „мероприятията на новата власт”. Но общото между тях е, че всички до един са от червените. Управлявалите от квотата на ДПС минаха в нелегалност. Сякаш не просто министерството на бедствията и авариите е закрито, а самата Емел Етем е зачеркната от близката история.

А каква история беше само! И не само нейната. Също и на Джевдет Чакъров, в чиито министерски владения се раздаваха разрешения за строителство там, където би трябвало държавата да брани природата, а не да я унищожава съучастнически.

Да не говорим за земеделския министерски вилает, управляван на принципа на спахиите от късния феодализъм – граби от дадената ти собственост докато си на служба.

Не казвам, че на тези другари и другарки на червените от тройното управление не им се търси в момента сметка. Интересното е, че тези доскорошни соколи са избрали тактиката на костенурката, която се е свила в черупката и не мърда.

Щеше за бъде разбираемо, ако не беше толкова рязък контрастът с поведението им в предизборната кампания и особено на грабливата птица Доган.

Твърдението, че предизвикателното поведение на Доган преди изборите е било хитър ход с цел да грабне колкото може повече мандати от обединените около него избиратели, за да си осигури силни карти в опозиция, изпада в противоречие с абсолютната му убеденост по онова време, че без него трудно щяло да се формира мнозинство за ново правителство.

Успя единствено да подлее вода на своите червени аркадаши и долее такава в мелницата на ГЕРБ.

И ето че след цялата лоялност към него, която Станишев демонстрира до последно и за която плати скъпо, Доган му отвръща сега като се скрива от отговорност. По този повод, понеже мнозинството в НС е на път да създаде анкетна комисия за разследване делата на кабинета „Станишев”, народните избраници като че ли са забравили, че този кабинет беше формиран с мандата на ДПС.

Припомням това не от любов към самия изпаднал в безтегловност Станишев, а от такава към истината.

Има и друго. Това пък май съвсем пропускаме – президентът Първанов бабуваше на тройната коалиция, която сега е дъното на общественото одобрение, докато личният му рейтинг на съучастник си остава на върха.

Такъв фокус факирите обясняват лукаво пред публиката с „ловкост на ръцете”. А ние как да си обясним, че на върха на народната любов почти солидарно седят заедно Бойко Борисов и Георги Първанов и в това никой не вижда противоречие?

Факири сме да забравяме и да се оставяме да ни будалкат. Първанов, който се мярка пред народеца в рамките на някакви битови сценки, за да каже поредната общоизвестна баналност, ги умее тези номера.

Ето, че и Ахмед Доган явно е решил да изиграе етюда с изчезването – да се посниши, докато бурята премине, както казваше предшественикът им, учителят на днешните ни високопоставени манипулатори Тодор Живков.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.