2024-04-25

1 thought on “Petra & Peter Stamatov (Eurochicago.com)

  1. Българският информационен портал Eurochicago.com

    Базираният в Чикаго български информационен портал http://www.ЕuroChicago.com е със специфична и важна роля далеч не само за българските емигранти в Чикаго и в САЩ. Създаден е в края на 2003 г., посветил се на обществени каузи от следващата година, той е претърпял три различни етапа (и съответно дизайна), като последният е от 2009 г.
    Още от самото начало екипът на редакцията е работил и помагал за най-различни каузи, касаещи българската диаспора по света; политиката на държавата в това отношение, която дълго време е оставала периферна и недостатъчно ангажирана; изпаднали в трудно положение българи зад граница – като например български медицински сестри, осъдени в Либия, за които Еurochicago.com прави специална кампания, ангажирайки вниманието и солидарността на сънародници зад граница и на дипломатически представители; създаването, поддържането и различните форуми на българските училища зад граница; законодателството на българската държава, касаещо българите в чужбина; специфични за българската диаспора в САЩ мероприятия, като например „Българско събитие на годината в САЩ“, инициатива именно на екипа на портала подкрепена от МВнР и българското посолство във Вашингтон.
    В портала излизат материала на три езика – български, английски и руски, като приоритетен е българският. Рубриките му се четат не само в САЩ и в България, защото в отличие от повечето емигрантски издания, на страниците на Еврочикаго са публикувани много материали за българите и в други държави – в Украйна, в Сърбия, в Чехия, в С.Македония и в различни други страни по света. Така например апели на наши сънародници, изпаднали в трудно положение покрай войната в Украйна и последващи след тях писма до ресорни български институции. Публикации за проблеми на български емигранти, живеещи от десетилетия извън страната, например в Чехия, които вече нямат постоянен адрес там и поради това са в риск да изгубят българското си гражданство; поредица от публикации, свързани с нарушаването на правата на наши сънародници от Западните покрайнини, на българското малцинство в Р. Сърбия и хората със запазено българско самосъзнание в Северна Македония. Множество публикации през годините за най-различни културни събития на различни български исторически общности по света. Публикации за специфични проблеми на български храмове и църковни общности в Чикаго, в САЩ и в други страни.
    Изданието е отразявало през цялото време и всякакви важни новини, събития и казуси, свързани с обществено-политическия живот в Родината, помагало е и на граждани, жертви на съдебни грешки и недоглеждания. Ангажирало се е с поредици от публикации, касаещи конкретни проблеми и казуси на българските емигрантски и на българските исторически общности в различни страни по света.
    EuroChicago.com прави тематични публикации през годините, касаещи инициативи на активни българи зад граница за промяна на изборното законодателство; създаването на Обществени съвети към посолства и консулства, предвидени в Закона за българите, живеещи извън Р. България, но несъздадени до ден-днешен; за представителство на българската диаспора – на национално ниво в България и на местно, в съответните страни. Както и политически анкети с въпроси, отправяни към партиите и коалициите, участващи в парламентарни избори, преди тяхното провеждане, като въпросите са специфично насочени към теми, касаещи българската диаспора.
    На въпросите на изданието са отговаряли депутати от всички парламентарно представени партии в последните години, а така също и посланици, министри и президенти.
    Eurochicago.com е носител на наградата на Съюза на българските журналисти за най-добра българска медия в чужбина за 2015 г. Изданието има свой представител в Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание. От публикувани в литературната рубрика на EuroChicago разкази и стихотворения на български автори, живеещи в различни страни, са издадени пет литературни сборника – „Черга пъстроцветна“ /2016/, „Часовниковата кула“ /2017/, „Читател до поискване“ /2018/, „Хоро над Тирол“ /2019/ и „Възвръщенци“ /2020/. Шестият сборник с български автори от 6 континента е в предпечатна подготовка. Всички сборници се разпространяват напълно безплатно, каквато е и онлайн книжарницата към сайта.
    През цялото време от своето създаване българския информационен портал Eurochicago.com e бил издържан от своите създатели – Петранка и Петър Стаматови, без да се полват чужди фондове или държавни средства. Това са доста години, свързани и с много време и работа, полагана на доброволни начала. И от създателите на сайта, и от неговия екип – редактори и сътрудници, които са работили в различен състав през годините, но винаги с ентусиазъм и без заплащане.

    А понеже най-хубавите неща в живота, като слънцето, водата, приятелството, любовта и благодарността, не се купуват с пари, затова и материалиалите на Еврочикаго са безплатни, макар и със запазени права за авторите им.

    .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *