Home » Авторски страници

Концерт във Виена на „Йоан Кукузел Ангелогласният”

2018.06.12 Няма коментари

На 12 юни, с концерт на „Йоан Кукузел Ангелогласният” в катедралата „Свети Стефан” във Виена, ще бъде отбелязан краят на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Този внушителен концерт е и своеобразен поздрав към предстоящото председателство на страната-домакин – Република Австрия.

В продължение на повече от 40 години вокалният ансамбъл осъществява редица концерти в България и в много европейски страни, както и множество звукозаписи. Представянето на ансамбъла на международните фестивали за старинна музика в Париж, Авиньон, Стари Сонч, Единбург, Бидгошч, Ченстохова, Рим, Краков, Санкт Петербург, Москва, Нови Сад, Белград, е безспорно доказателство за международния му авторитет.

Участието на “Йоан Кукузел – Ангелогласният” във фестивала за църковна музика “Хайнувка” в Полша през 1987 г. е отличено с първа награда и със специалната награда на публиката. През 1994 г. ансамбълът открива първия фестивал за духовна музика “Екуменика” в Прага, а през 1995 г. реализира запис за компактдиск в Лихтенщайнския дворец в Прага.

Ансамбълът е удостоен с високата чест да изнесе концерт в Москва по случай 1000-годишнината от приемането на християнството в Русия, концерти пред австрийския президент в двореца “Хофбург” (1982) и пред италианския президент в Рим (1983), а през 1985 г. участва в тържествената меса за светите братя Кирил и Методий, отслужена от папа Йоан-Павел ІІ в катедралата “Сан Пиетро” в Рим.

Сред най-престижните изяви на ансамбъла през последните години са участията му в тържествения концерт на 24 май 2002 г. в зала № 1 на НДК пред папа Йоан-Павел ІІ, в тържествения концерт по повод подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, изнесен в Двореца на културата в Лисабон, Португалия, през пролетта на 2005 г., в тържествения концерт в навечерието на влизането на България в Европейския съюз, изнесен в Рим, Италия, на 30 ноември 2006 г. в известната базилика „Санта Мария Маджоре”, който бе записан от Радио Ватикана и издаден на компактдиск.

Българският културен институт „Дом Витгенщайн” инициира концерта и близо една година работи за осъществяването му в знаковата Виенска катедрала. Концертът е и част културната програма на Българското европредседателство. Проектът се реализира и с подкрепата на Посолството на Р. България в Р. Австрия и на Постоянното представителство на Р. България  към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена, Австрия.

Концертът се осъществява и със съдействието на Kunst und Kultur, Австрия.

Присъствие са потвърдили десетки дипломати, посланици, политици, приятели на България в Австрия.

Специално за концерта ще пристигне и министърът на културата на Р. България г-н Боил Банов, който ще поизнесе и приветствено слово.

Гост на концерта ще бъде и еврокомисарят г-жа Мария Габриел.

 

Български културен институт

„Дом Витгенщайн“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.