2024-04-18

1 thought on “Събитие в Чикаго: Огненото слово в публицистиката на Ботев

  1. „Господин председателю, От V ОНС мен биде отпусната пенсия от 100 (сто) лева месечно за заслугите, които син ми Христо Ботев е принесъл на България. Обаче почитаемата Пенсионна комисия на основание закона за пенсиите, с решение от 5 окт. 1896 г. ми отне това единствено средство, с което преживявах сетните си години. Понеже считам себе си за онеправдана по долупосочените причини, а именно: 1) че покойният ми мъж Ботьо Петков е учителствал в Карлово и Калофер цели 32 (тридесет и две) години; 2) че първият ми син Христо Ботев като войвода на 200 души е паднал с оръжие в ръка при Враца през 1876 г.; 3) че вторият ми син Стефан Ботев почина след 12-годишно боледуване от болест, спечелена през 1875 и 1876 година пак по народното движение; 4) че най-малкият ми син Боян Ботев – надеждата ми за стари години, падна като портупей юнкер с оръжие в ръка при Драгоман (1885 г.), пронизан от три куршума и два ножа, и 5) че аз (съм) стара и като не притежавам никакви движими и недвижими имоти, то апелирам към Вас, господин председателю, и към г.г. Народните представители да ми се възстанови пенсията.
    Не подкрепям с документи мотивите си, по които прося пенсия, като считам, че те са известни както на Вас лично, господин председателю, така и на цялото почитаемо народно представителство.
    С високо почитание просителка:
    Иванка Ботева Петкова“

    Какво е решението на „почитаемото народно представителство“?

    „Из решението на IX Обикновено народно събрание, II редовна комисия, заседание на 1.XI.1897 г.
    Докладчикът Янко Симеонов: Прошение от Иванка Ботева Петкова, родом от Калофер. И тя тъй също с това заявление иска да ѝ се отпусне пенсия като майка на поборника Христо Ботев. Комисията намери и това прошение за неоснователно и го остави без последствие.

    Председателствуващи Георги Губиделников: Моля, ония господа председатели, които са съгласни с решението на комисията, щото прошението на Иванка Ботева Петкова от гр. Калофер да се остави без последствие, да си вдигнат ръката. (Болшинство). Приема се.“

    За сведение това е времето, когато министър-председател е д-р Константин Стоилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *