2024-03-18

11 thoughts on “„България – люлка на европейската цивилизация“ – фестивал в Амстердам

  1. Днес като преглеждах сайта на IBA.Bulgaria и що да видя! В раздел „ПРЕПОРЪЧВАНИ БИЗНЕСИ“ е поставена „THRACIAN LANDS CRAFTS FOUNDATION“, явно и този сайт се преценили фондацията грешно!
    Ето снимков материал: https://www.internationalbusinessalliance.net/bg/members-directory?page=2

    Жалко, че никой не уважава родния език! И тук резюмето е само за чужденци дори и в българския раздел на сайта е написано по хАмерикански! Колко патриотично! Хвала! Пардон, преведено е само заглавието на бизнеса, пардон на фондацията за да се кешира от търсачките, все пак външния пазар гоним с тия цени!
    https://www.internationalbusinessalliance.net/bg/members/93/thracian-lands-crafts-foundation

    Поздрави от Крит!
    Другата седмица като дойдо до София, ако остане време може да дойдем семейството да посетим изложбата! Страшно ми се иска да видя на живо онзе еспонат от 18 000 бона, поне да му се възхитим, ако не да си го купим, че ние на Крит берем портокали, де тия пари!

  2. Оу и забравих да спомена, че „инвестицията“ е за „реални и уникални изделия на българските майстори, а не само с каталози и снимки.“ !

    Това е прекрасно и ознавача, че тези фотографии по сайта и каталозите, са вече закупени и фактурирани, защото иначе, какво е инвестирано в тях! В новия каталог проверих има за около 150 000 долара по продажни цени рекламирани уникални неща! Един експонат от 18 000 долара много ми хареса, похвално е, че са плащани такива суми за подпомагане на майсторите и са изложени да можем да отидем и да им се порадваме! Нали?

  3. Странно не видях нито едно име на майстор публикувано някъде или задруга! Колко полезно би било тия 5000 майстори да се рекламират и те и да се промотиран, само от „Price list“ и снимки на луксозни копия, едва ли някой, някога ще научи за тях! Тези „изделията на непознати и невероятни майстори имат нужда от помощ и реклама“, но реално нищо не се разбра за тези майстори, хубаво е, че ще имат и те възможност да се появят и да им дадем гластност така тръгвайки и вървейки в тази посока!

    Относно твърдението, че „нито една българска институция, като министерства и т.н. нямат право да „търгуват“ с частни фирми“, едно от въпросните министерства ми отговори, че Е ОТКАЗАЛО да подпище предложения му договор за сътрудничество!

    Странно, повечето граждани ползват при нужда един адвокат, но явно някои ползват повече адвокати!

    Най-хубавото е в разговора е, че се ползват правилните думи! Например, често като наблюдавам как фондации работят използват думите, дарение, спонсорство, подпомагане, а във разговора до момента вместо тези дучи чета, че въпросните стоки са закупени „с личната инвестиция на нейния създател“! Ми какво друго да си мисля, човека е инвестирал в тази фондация средствата си! А защо се инвестира един капитал, ако не за да има доходоностност и възвращаемост! Ако ли не, аз примерно бих употребил дарих на фондацията ми началени средства и до момента продължавам да дарявам! Това са принципно използваните думи, а не инвестирАХ!

    И понеже Аз не твърдя, а си задавам въпроси, за които не намирам отговори, потърсих отчетите в регистъра за тази година, но още не са публично качени, потърсих устава й, но още не е качен, както на останалите над 500 фондации с подобна дейност! Там, като го отвори неграмотния вижда няколко неща – Приходи от дарениея, приходи от продажби и прочие, както и разходи за проекти и разходи по издръжката! Ей това са интересните финансови моменти. Нека не забравяме, че има огромна разлика когато една фондация е в публична полза и когато работи само в полза на собствениците й! Все пък за фондации говорим и за дарениЯ, може пък да ми хареше дейността й и да реша да „инвестирам“ и аз някой лев за да подпомогна българските майстори! Нали това е целта все пак!

    Приятно е да се комуникира в този сайт! Има интерес на читателите, всички пищиат без умора, явно доста се чете!

  4. Явно е, че Петър Анастасов не знае, че нито една българска институция, като министерства и т.н. нямат право да „търгуват“ с частни фирми, а имат право да купуват изделия само от организации, каквато е и нашата фондация. Поради непознаване на закона Петър Анастасов си позволява да сипе лъжи, че фондацията развива частен бизнес на гърба на майсторите. Ето заради такива лъжи ще бъде съден, колкото и трудно да е, колкото и недосегаем да си мисли, че е въпросният г-н Петър Анастасов, скрил се на о-в Крит. Ще го намерим и ще го осъдим, за което неговото подигравателно пожелание за „Успех“ ще придобие вече друг смисъл и сериозност на постъпките му, за които хора клеветници като него и много други трябва да носят отговорност.
    А за кражба и публикуване на лични данни в социалните мрежи на други лица – го прави вече и престъпник, по закона за защита на личните данни. Нека се надяваме Петър Анастасов да има още малко търпение и да не се покрие, защото все още отказва да даде официален адрес за кореспонденция с нашите адвокати. Ще го намерим:)

    Колкото до фактите и хвалбите, ето един: всички изделия са собственост на фондациятая -те са поръчани за изработка и закупени от майсторите с личната инвестиция на нейния създател (фондацията работи с над 5000 майстори занаятчии от цяла България). Така, фондацията има възможност да прави реални изложения, с реални и уникални изделия на българските майстори, а не само с каталози и снимки.

    Колкото до личния бизнес на „архитекта“, за който Петър Анастасов не може да намери никаква информация в интернет (какво разочарование само:) – очевидно е, че бизнеса няма нужда от реклама 🙂 Но изделията на непознати и невероятни майстори имат нужда от помощ и реклама. Затова е и фондацията – да популяризира занаятите, преди да изчезнат завинаги! Това Петър Анастасов не го разбира и никога няма да го разбере, и затова такива хора за него са самовлюбени и самохвалковци. Но има каузи по-големи от нас хората, и те ще останат и след нас, без значение дали сме направили нещо или не. Затова някои нации са велики, а други – се самоизяждат. Петър Анастасов разбира от „ядене“:) Кърлежите също!

  5. Забавни разговори се водят тук! За разлика от преуспелите и завърнали се да оправят Родината, не съм се научил да се хваля! Нито е важно кой, колко секции разкрил, нито колко дела е вършил, тези оценки ги дават хората за които е работил! Само недоизживялите се патреоти си правят самооценки и си пишат сами за себе си по сайтовете КОЛКО и ГОЛЕМИ дела са свършили! Тия хора не спират да се хвалят! Голям праз казвам Аз, колко са големи делата, мерят хората! До момента виждам само празни обвинения и споменаване на името ми! Ще е забавно някой да си харчи средствата в съда, защото там обикновенно излизат повечко неща! Най-голямото нещастие на този свят е самовлюбени да се обиждат и припознават във всички думи на познати и непознати, пък реално никой да не ги бръсне! Успех 🙂

  6. Блокирам хора в социалните мрежи, когато лъжат или извършват незаконни дела, като това да крадат личните данни на други хора. г-н Петър Анастасов ме е молил да го отблокирам, също така в имейлите си е писал как не съм разбрал, че той нямал нищо против мен..никакви нападки не правил срещу мен. …..Но аз виждам, че от няколко години той има маниакално желание да сипе лъжи и да плюе по чужд адрес (това го е правил и към други хора), защото г-н Петър Анастасов самият е неспособен да направи нищо за България! Но ще се видим с него там където той иска – в съда!

  7. Понеже започнах актуалната тема за архитектурата по-горе, ето и малко реклама да направя на кръстника на моя син, архитект Цикандилакис, за да добиете представа как се прехранват работещите и надарени архитекти! Надявам се да ви харасет стотиците проекти, снимки и чертежи! https://www.tsikandilakis.gr/

  8. Твърденията на г-на са си лично негово мнение! Днес всеки говори каквото си иска! Фактите са единствените, които могат да определят в съда един човек лъжец ли е или не! Виждам, че собственикът на фондацията и тук потвърди, че извърщва цитирам: „легална търговия с изделия“! Не виждам тогава къде е проблемът, след като горе същото е написано „продава въпросните копия“! До колкото зная основната дейност на една фондация не е да продава, тоест да извършва бизнес! Колко от тази дейност е от бизнес и колко е от дарение може да се види от официалния „Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност“! Точно защото е обществено полезна там се прилагат годишните отчети и устава й, но за момента липсват такива, възможно е да се появят по-късно и всеки гражданин да научи как тази фондация придобива капитал, колко е от продажби и колко от дарения!

    Относно застраховките! Там законът е ясен и касае всички български граждани отностно задължителната вноска здравно осигуряване!
    Ето какво пише на сайта на НАП: http://www.nap.bg/page?id=346

    „Внасям осигурителни вноски за своя сметка
    Вие трябва сам да внасяте задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване (ДОО) и допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) в универсален пенсионен фонд (за родените след 31.12.1959 г.), както и да подавате осигурителни декларации, ако сте:

    1. Регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност. В тази група попадат:

    упражняващите дейност на основание на предварителна регистрация, определена с нормативен акт. Такива са нотариуси, адвокати, експерт-счетоводители; лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, застрахователни агенти по чл. 313, ал. 1 от Кодекса за застраховането и други;
    упражняващи дейност, за която подлежат на облагане с патентен данък и не са еднолични търговци;
    извършват професионална дейност на свой риск и за своя сметка. Такива са например дейци на науката, културата, образованието, архитекти, икономисти, инженери, журналисти и други физически лица, упражняващи свободна професия, регистрирани с ЕИК по регистър БУЛСТАТ.
    2. Упражнявате трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица-членове на неперсонифицирани дружества;“

    Какво казва закона отностно това, кои са освободени да не плащат такива задължителни вноски в това число българи в осигуряващи се и живеещи в чужбина и българи с двойно гражданство: http://www.nap.bg/page?id=352

    „За да бъдат освободени от здравноосигурителни вноски, тези граждани трябва да отговарят на няколко условия:

    да са български граждани,
    да са длъжни да осигуряват себе си;
    да пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година.
    Важно условие за освобождаване от плащане на вноски за здраве е подаване на заявление в офиса на НАП по постоянен адрес. От началото на 2013 г. отпадна изискването заявлението да бъде подадено преди датата на заминаване в чужбина.“

    и за имащите двойно гражданство:
    „Българските граждани, които са граждани и на друга държава и не живеят постоянно (повече от 183 дни през календарната година) на територията на страната, не подлежат на задължително здравно осигуряване в България.“

    Поне в 3 предавания чух, че основателят на въпросната фондация вече се е завърнал да живее постаянно в България, а дали го е декларирал в срок не зная! Законът обаче не се интересува, някой ще ползва или не здравните си права, защото е осигурен на друго място! Законът задължава задължителното внасяне на такава солидарна вноска за да издържа с нея системата винага в готовност да окаже помощ на нуждаещ се! Затова е и записано „задължителна здравна вноска!“

    Относно лични данни, кои, къде и как разпространявал, всеки може да си тръвди каквото си иска! Ако някой се чуства притеснен, може да заведе дело в съда за накърняване на личните му права, вместо да отправя обвинения!

    Определено не блокирам хора в социалните мрежи!
    Не пиша от чужди профилили с фалшиви имена в разрез с правилата в социалните мрежи, отразяващи бизнеса ми!
    Не страдам от раздвоение на личноста да пиша за себе си в множествено число, нито пък имам уеб сайт на които да обявявам дейност, която уж извършвам, без да съм сложил поне една снимка на реални обекти! Виж познавам много архитекти, показали на сайтовете си десетки и стотици къщи, хотели интериор и прочие, на които се възхищавам от сложната им мисъл и възгледи! Рядко виждам сайтове на архитекти, само с обяснения какво правят, без да го показват с реални снимки! Не казвам, че не го правят, но поне визуално не личи нещо някъде да се прави! Е то има и такива само заверяващи разрешителни, то и това е работа! Познавам например един архитект в чужбина, преуспял и направил стотици обекти, прекрасти, онзи ден му разгледах сайта и останах шокират от идейте му!

    Та така по въпросът, тоя казал, оня се обидил!

  9. Здравейте!
    Аз съм основател и председател на УС на Фондация „Занаяти от тракийските земи“.
    Бих искал да отговоря на нападките на г-н Петър Анастасов (който пребивава в Кипър), с когото се познаваме от интернет. Той нападаше мен преди няколко години, като публикуваше моето ЕГН със здравните ми застраховки в България, които са преустановени поради дългите ми години на работа в САЩ. Очевидно е, че г-н Анастасов не си е взел поука от това, че има българи, които се интересуват от България и не може да понесе мисълта, че не всичко се прави за сметка на някого. Средствата, които инвестираме в дейността на фондацията са основно мои лични средства от бизнеса, който развиваме в САЩ, като инвестираме в България и българските занаяти. На страницата на фондацията, която основахме в България са показани не само цените под „price list“, но и дейността ни – събития и проекти. Т.нар. скрита бизнес фирма е всъщност легална търговия с изделия, чрез които разпространяваме майсторството на българските занаятчии. Така, макар и с малки стъпки, помагаме на българските майстори, съхраняваме едни от редките занаяти, останали все още живи в България. Ако г-н Петър Анастасов не може да помага на България, тогава да не пречи, защото тези поредни негови обвинения ще доведат до легални процедура за клевета (така както подходихме с него след като незаконно публикуваше лични данни на чужди лица в интернет, с цел да им навреди).

    За разлика от псевдо-журналиста г-н Петър Анастасов, аз съм бил винаги открит. Надявам се това съобщение да го намери, за да не се занимаваме отново с хора, които не могат да направят нищо полезно за родината си (България), но затова пък се опитват да петнят зад гърба онези, които истински работят за да има прогрес и развитие в България.

    Поздрави,

    Петър Копралев
    http://www.crafts-master.com
    email: [email protected]
    tel: +359 889 951 117

  10. Фондация „Занаяти от тракийските земи“ си е прикрита бизнес фирма, която продава въпросните копия на гърба на майсторите, КОЙ ЗНАЕ на каква надценка! Интересното е, като е фондация, колко проекта е направила и откъде идват средствата и къде отиват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *