2024-03-28

2 thoughts on “Речта на Доналд Туск в Народния театър в София

  1. Асен Генов
    4 hrs ·
    Беше есента на 1980.

    Революцията на Солидрност беше току-що започнала в Полша. Спомням си го като днес, когато на един от многото протести някой прочете наелектризиращите новини: в Талин хората излизат на улицата. „Това е началото на края на Съветската империя“, каза някой свръх ентусиазирано. Това беше първата ми среща с Естония. Не може да си представите какво означаваше това за нас, поляците, че не сме сами.

    Но осем години по-късно за първи път се влюбих в Естония, по време на Пеещата революция. Никога преди това и никога след това аз не съм виждал нещо толкова вълнуващо в обществения живот. Толкова могъщо и толкова мирно в същото време. Силата на солидарността, единството и свободата се разкри в образи, които ме просълзяват до днес. От тогава знам, че хората, държащи се за ръце са по-силни от хората, държащи оръжие. В своя живот аз съм видял много революции и масови вълнения, в някои съм участвал, но трябва да призная, че вашата революция беше тази, която съвършено свърза трите измерения: етичното, естетичното и прагматичното. Направихте това, което трябваше да се направи, честно, красиво и ефективно.

    Не спирате да ме удивлявате от тогава. За моята политическа среда, започнала реформите през 90-те, вие станахте пример за несравним кураж, променяйки икономическата и финансова реалност. Имахте амбиция и работихте усилено.

    По тази причина дори и днес вие оставате символ на успех в трудния процес на скъсване с комунизма. Вашата визионерска данъчка политика, бюджетната дисциплина, начинът, по който преминахте през кризата през 2010 и приемането на общата валута направиха Естония водещ пример за региона и отвъд него.

    Това, което прави точно толкова силно впечатление на останалата част от Европа напоследък е вашата решителност и креативност при реализацията на огромния проект на дигитализацията. Естония стана пример за следване за всички европейци със стремежи. И днес ние с лекота можем да назовем вашата страна лидер в IT революцията в глобален мащаб. Ще се изкусите да попитате – как е възможно за толкова малъкй народ да постигне толкова много?

    Европейският съюз не са процедурите и бюрокрацията. Той е най-амбициозният политически проект в историята на Европа. И председателството, което в момента поемате, не е просто организационна задача за властта. Председателството е вашето колективно лидерство в тези трудни, но изпълнени с надежда времена. През годините на тежка работа и жертви вие изградихте своя авторитет и репутация, която ви дава силен мандат за водачество.

    Мислейки за Естония, аз мисля за Пол Керес (естонски гросмайстор) и Арво Пярт (класически композитор), Кармен Кас (модел) и Кели Силдару (скиорка, свободен стил), символи на мъдрост, талант, красота и енергия. И нямам съмнения, че точно това ще пресъздаде вашето председателство. И разбирам повече и повече защо пеете своя национален химн с такава гордост:

    Mu isamaa, mu õnn ja rõõm,
    Kui kaunis oled sa!
    (Моя родна земя, моя радост и очарование, колко справедлива си и мъдра)

    Доналт Туск при откриването на Естонското председателство
    29. 06. 2017

    (преводът може да е и по-добър, ако имах време)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *