Home » Авторски страници

Кулминация на скандал, свързан с компромат срещу Тръмп

2018.01.12 Няма коментари

Моя прогноза преди година:

ПРЕВЪРНАТА ТЕЗИ ДНИ В ОГРОМЕН СКАНДАЛ

Коментар на Григор Лилов

Снимки: Си Ен Ен

Тези дни един скандал, който се завихри в президентската кампания в САЩ, започна да търси своята кулминация. Става дума за компромата срещу Тръмп, спретнат от фирмата Fusion GPS, за който вече се разбра и доказа, че е поръчан директно от демократите и създаден с широката помощ на Москва.

– Изглежда, че най-желаният партньор на Русия е Демократичният национален комитет и евентуално ФБР, работещи заедно с Глен Симпсън и Кристофър Стийл! – заяви по този повод конгресменът Мат Гасет.

Така започна да се потвърждава написаното от мен точно преди преди година, когато се развихри скандалът. Ето какво посочих тогава:

„Автор на компромата – Кристофър Стийл, 52-годишен, директор на компанията Orbis Business Intelligence, базирана в Лондон.

Бивш служител на МИ-6 (английското разузнаване), работил в Русия. Фирмата е малка и се управлява от него и съдружника му Кристофър Бъроус. Кристофър Бъроус е бивш съветник в Министерството на външните работи на Великобритания, като е бил на мисии в Брюксел и Ню Делхи между 2000-2010 г. Самият Стийл е напуснал дома си със семейството. Компанията са създали през 2009 г., като се води собственост на др. тяхна компания. Профилите на компанията вече са недостъпни в Интернет и социалните мрежи.

Стил е директор и на английската компания в областта на сигурността (кибер) WALSINGHAM TRAINING LIMITED, според Форбс. Според регистрацията обаче, първоначално е бил съдружникът му – компанията е създадена през 2015 г. с капитал от 100 лири, а сега директори са двамата.

Зад тези компании изплува DC Fusion GPS, спомената от Би Би Си като вероятен поръчител на доклада.

Би Би Си сочи противници на Тръмп от среди, свързани с Буш.

Но според мен фирмата е свързана с Демократическата партия на САЩ и е работила и в миналото за нея (например срещу Мит Ромни, както твърди преди години „Уолстийт джърнал„) и т.н.

Въобще американския неолиберален елит и свързани с него медии се оказаха, противно на митовете, в тясна колаборация с Кремъл – т. нар. доклад се появи веднага след обявени от Тръмп номинации, сред които и изявени противници на Кремъл.

В DC Fusion GPS основна роля има моя бивш колега Peter Fritsch (дълги години журналист от „Уол Стрийт джърнъл“) Той е и сред ръководителите на Института за Мексико и Латинска Америка на световно известния аналитичен център Уилсън – един от десетте най-големи в света (в състава на Института Смит). Той е създаден през 1968 г. като частна организация, но с акт на Конгреса и с участие на държавата в него чрез лица, назначавани от президента на САЩ.“

Нищо ново под слънцето! Навремето Вашингтон чрез свои руски връзки размаха швейцарския компромат срещу тогавашния руски президент Елцин, сега, както се вижда, руснаците са си го върнали тъпкано.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.