2024-03-19

6 thoughts on “Открит е оригиналният ръкопис на първата История на България от Петър Богдан

  1. Ако вие сте видял някакъв линк и публикация, която е в подкрепа на друга теза, споделете го вие. Не знам за какъв линк споменавате. И си имам достатъчно друга работа, която върша на доброволни начала, за да търся аз вместо вас нещо, което на вас ви е направило впечатление.

  2. Редакторката да пусне линка, който доказва тезата на Павел и най – вече това, че се търси сензация в момента! Поставям го в отделен коментар за да не може да го скрие!

  3. „Между историята на Паисий и тази на Богдан не трябва да има съревнование, а само съпоставка, и то само от учени. Трудът на Богдан представя България пред Европа и е предназначена за европейския читател, допълни Илиева. Поради големия интерес към откритието й, днес преди обяд бе дадена пресконференция в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Показано бе ксерокопие на ръкописа и бе представен екипът, с който проф. Илиева е работила по проекта: гл. ас. д-р Любка Ненова, д-р Красимира Хаджиева, доц. д-р Лъчезар Перчеклийски, доц. д-р Радослав Цонев, доц. д-р Гергана Падарева-Илиева, гл. ас. д-р Биляна Тодорова, гл. ас. д-р София Мицова. Ръководител на проекта е проф. д-р Илиева, като в изследването участват още Маргарет Димитрова от Софийския университет и д-р Андрей Бобев – лектор в ЮЗУ и член на Кирило-Методиевия център. „Всеки член на екипа е работил с различна задача, като проф. Илиева достига до откритието. Тя пътува в Далмация и Модена, където всъщност намира ръкописа”, каза в началото на пресконференцията проф. д-р Магдалена Панайотова-Костова-декан на филологическия факултет. „Учудена съм от въодушевлението върху този стар текст. Мислех, че разглеждането и публикуването му е чисто научен въпрос. Оказа се, че има и много голям обществен интерес”, каза встъпителното си слово откривателят на ръкописа проф. д-р Лилия Илиева. Този интерес й напомнял на едно старо събитие от професионалния й живот. „Пак беше свързано с работа по един проект и тогава се правеха връзки между науката и търговията. По този повод ръководителката на катедрата попита „Вие какво ще продавате?“, а един мой колега й отговори, че има неща, които не се продават. Сега разбирам, че той е бил прав, защото виждам с какво внимание българите се отнесоха към този текст, който досега е бил буквално непознат. Находката „дойде“ при работата по един научен проект с колегите от катедрата по „Български език“. Задачата ни беше да изследваме нещо, което не се вижда, когато става дума за българската култура през XVI, XVII и XVIII век. Това са периодите на нашите интереси и това са времена, в които се е проявила европейската модерност в българската култура. Те се проявяват на различни места. Например първият българин, който е открил една стара печатница с кирилски букви във Венеция, е родом от Кюстендилско. Но някакъв своеобразен връх през XVII в. се постига в Северозападна България. Българите от този край получават възможност да се образоват в Западна Европа. Един от тези хора е Петър Богдан. Така тръгва неговият велик път на просвета и патриотизъм. Петър Богдан нарича българите „моите сънародници“.“

    http://www.segabg.com/article.php?id=884069

  4. Нямам достъп до новооткрития ръкопис, но и не смятам да го търся. Петър Богдан пише късно и ползва вече фалшифицирани исторически извори. В неговата работа няма как да се намерят нови факти, които да са от полза за историята ни.

    Прочее, ръкописът на латински не е новооткрит, просто се прави опит за създаване на сензация и за поредното отвличане на вниманието.

    Прегледайте писанията на Богдан, преценете дали изобщо внасят нови елементи, или преповтарят старите лъжи за основаването на българската държава:

    Оттам следователно носи името си началото на българското царство, от българския народ, който населявал тези места. Но откъде и кога е пристигнал тук, обясняват писатели, които не са пренебрегвали истината: “През 499 г. от Р. X. от далечни северни земи в Тракия нахлу племе, непознато по име, странстваше, напредвайки със силни бойни редици”, казва известният епитоматор на Бароний, а Кромер в “За полската държава”, книга 1, глава 8, помества най-древните земи на българите в “азиатска Сарматия при Ра или река Волга, и със съседите си руси или като минавали покрай тях, или повикани за съюзници, завзели Мизия” – така (бил) наказан от бога Анастасий, нечестивия император, който отказал да се подчини на предупрежденията на папа Симахий да не защитава еретиците, а дори и сам общувал с всички тях и останалите свещеници, патрони на католическата вяра, подтиквал да общуват с тях. И тъй варварите, като нахлули в римските провинции, унищожили войската на римляните. И когато обаче се разпространили в тях, възгордели се, казва Павел Дякон, и завзели лагерите на Римската република и, както пишат Зонара и Кедрин във (времето) на Анастасий, българите проникнали не само в Тракия, но опустошили даже Илирик, като убили техния цар в Акум.“ – Павел Серафимов
    Сполай ти, Павка!Ти си един от малкото, които даказват, че мъжеството не е в гащите,а в изговарянето на истината…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *