2024-03-28

1 thought on “Генетично рушветчийство

  1. Ще ви разкажа какво става, когато се предредиш в САЩ и в България, като илюстрация на този материал.
    САЩ
    Опашка пред гише. Хората стоят на почтено разстояние един от друг, не си дишат във вратовете и не се бутат. Гледат си мобифоните или си мислят за нещо. Минавам отпред уж за да „питам нещо“. Никой не ме спира. Само един човек са обажда: „Aren’t we special?“ Служителя на гишето откровенно ме игнорира, отдал цялото си внимание на този, който е наред. Засрамен се връщам на опашката. Когато идва моят ред служителя се обръща към мен с приветлива усмивка, и не преминава нататък, докато не свърша всичко за което съм дошъл.
    България
    Опашка пред кабинет. Отивам отпред обяснявайки се, че ще питам нещо. Започва скандал, който заплашва да прерасне в кръвопролитие. Извинявам се и отивам до близката сладкарница, където купувам три кафета и три шоколада „Милка“. Моля да ми сложат кафетата в картонена кутия и тръгвам към кабинета внимавайки да не разлея ароматната течност. Първите усложливо ми отварят вратата. Никой нищо не пита. И така е ясно, че нося кафетата на служителките. Сигурно са уморени и изнервени. Може пък, като пийнат от кафетата да започнат да работят по-бързо. Влизам в кабинета и слагам кафетата на най-близкото гише. „Да се почерпите момичета. Ето и малко шоколад“.
    Трите грации ми се усмихват мило. „Ама нямаше нужда.“ След пет минути съм свършил всичко, за което съм дошъл и си тръгвам пред завистливите, но разбиращи погледи на цялата опашка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *