2024-04-19

3 thoughts on “Битка Путин-Медведев. Двете крила на руската олигархия – на нож

  1. Някога Сталин бе единствения най велик вожд. Главите на хиляди хвръкнаха само по подозрение, че не е така. После членовете на Полит-бюро решаваха при кого ще са най-добре. Путин е в съвсем друго обкръжение, и рано или късно няма да бъде вечно на този пост. За сега той успява да задоволи тези, които го подържат. Но други групи не спят. Може в сметките им да израстне съвсем друг човек. Нито Медведев, нито Навални. Както в САЩ и Франция, може да бъде някой, който никой не очакваше, че ще спечели местото. Предсказанията и очакванията са други.

  2. Когато става въпрос за корупция по високите етажи на власта и нейното осъждане, това според мен не може да се обяснява само с манталитета на източния човек. Който впрочем може да е всякакъв, не е задължително да е анархист, стихиен моралист и още по-малко комунист (каквито впрочем вече почти не останаха, те повечето истински комустисти измряха). В бившите соцстрани и в Русия може хората да са по-чувствителни към несметността на богатствата на управляващите, за което си има причини. И една от тези причини е огромният дефицит на законност и справедливост.

    Така че думата може би е гняв, не завист. Макар че и завист може да има. Но тя е по-скоро към съседа примерно, ако си е вдигнал по-голяма къща, има по-хубава кола и пр. Но към управниците не е завист, там е друго водещото чувство.

  3. Да атакуваш който и да е на основание на неговото богатство и разкош в който живее е толкова източно. Източният човек вярва, че богатия по презумпция е покварен, аморален индивид, и в доста случаи е абсолютно прав. Само на изток обаче може да предизвикаш революция викайки „Царят се къпе в разкош.“
    От както съм в САЩ не съм чул да се атакува някой американски политик на основание на парите и имотите му. Даже и Тръмп, го атакуват предимно за връзки с Русия. Прости тук с викове „Царят е богат!“ Никой не можеш да впечетлиш. Още по лошо. Хората ще си зададът законният въпрос – защо мултимилионер, като Тръмп ще се глави руски шпионин?
    В Русия и България царува източният дух. Боготворим дядо Добри не толкова заради добрините му, но заради аскетичният начин на живот и мразим Пеевски, но не защото е аморален бездуховен индивид, а защото е един от най-богатите българи днес.
    Съгласен, че медийните нападки в Русия и България имат шанс за успех единствено, ако атакуват имотите и богатсвата на целите си. Това е толкова очевидни, че да е и американските медии,чкоито мълчат, като риби за произхода на богатствата на Тръмп и семейство Буш, с настървение описват дворците в които живеят Путин, Медведев и Ким Чен Ир. Американците са прагматични хора и ползуват инструменти, които работят.
    Какво говори това за нас – източните хора? Много просто. Ние по природа сме анархисти, комунисти и стихийни моралисти. Ние мразим богатството и разкоша на другите и се гордеем с честността на нашата бедност.
    Имам един въпрос към четящите. Ако сте убедени, че да си честен, задължително означава да си беден, и че честността е най-ценното човешко качество, какво ви пука за разни богаташи – морални уроди, които вечно ще се гърчат в пъкала? Да не би да сте малко нечестни със себе си и леко да им завиждате за тяхното проклето богатство?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *