2024-03-28

13 thoughts on “Храмът „Св. Иван Рилски“ в Чикаго с нов кръст

  1. Форумът на Еврочикаго не е място за лични нападки. И е недостойно да се прави това, особено по тема, свързана с православен храм, с християнска вяра. А светските порядки и светското право не бива да се бъркат с църковните.

  2. Абе, че заекваш е ясно! И не само това ти е проблемът.Първо ти засича мозъка пък след това друго.Я кажи дори в гражданското право дали има прецедент за едно и също нещо някой да е осъждан повече от един път?

  3. Райко кукурайко,не съм Димитър. Не забърквайте попа..както и ти не си Райко а си навярно..??! Е..не мога да се сетя.Първо разпопване- 1993 година до края на живота за особено тежки криминални деяния от ръкоположилия го,изучилия го,приел го за дясна ръка до себе си-Митрополит Пимен!Второ разпопване и от Митрополит Теодосий -2007 с предупреждение че не е свещеник и не принадлежи на Американската църква.Трето разпопване и от Митрополит Херман със забрана за всякакво служение и връщане в Родината юни 2008 .
    Четвърто разпопване и от Митрополит Натанаил и целия Свети синод на БПЦ -Юли 2008г.Пето разпопване от Митрополит Йона,когато доведе въпросният о.Димитър за да смени Ноцков -януари 2009г.Разгеле чилякът тогава се отърва от змиите Ноцкови…Шесто,посмъртно разпопване от небето от Митрополит Кирил Йончев,поради погазване волята му да не се обръща олтара и да не се правят разходи..което не би..всичко ще излезе наяве..Ноцков е проклет и от дядо Кирил Йончев,защото за алчността,злобата, кржбите,врачуването клетвите анатемите,пушенето,пиянството,лъжите,манипулациите,демоничното излъчване и поведение нямат място при Спасителя Христа.Както и за тебе Райко..Райке..еие.сев.севдалинке..ех заекнах впрочем..

  4. Понеже изобщо нямам никакво съмнение, че си Димитър, ще ти отговоря направо.Димитре, отговори ми по кой канон е възможно един свещеник да бъде „разпопен“ 4 пъти!? Затъваш все повече не само в собственото си невежесто, а и пробваш да вкарваш отново в разговор стари градски песни, които но всички са втръснали до припадък, поради това, че отдавна е доказано, че не е истина, това което отново клеветиш.Мога да се обзаложа, че на утрешната литургия отново ще имаш най – много десетина слушатели. още нещо Димитре!Запомни – ти никога няма да станеш почетен гражаданин на Чикаго!Много здраве на криминалното ти другарче,с реална присъда и една година излежана в затвора за измама – Флеминг.

  5. Райко, отецът вече е събрал доста повече хора от Ноцков. До 17 февруари,когато новото истинско избрано, не назначено от самият Ноцков настоятелство, смени спесимена си в банката, новоизбраните видяха, че до последния момент бракониера-свещеник,разпопен точно 4 пъти, Валентин, е притежавал основният подпис и спесимен. До 17.2.2017. Това е факт с криминални последици да пред съда.Излизат множество документи и чекове за доста тлъсти суми,които са разписани само с един подпис на Ноцков-също криминален момент да бъдещия съд. Ноцков сам си е подписвал чека за заплатата.Абсолютно всяка финансова операция с банката не е могла да стане без първия подпис на Ноцков. Така че старите настоятели имат вина,но тя е косвена,защото идеите да всички неправомерно изтеглени кредити е на Ноцков.Защо неправомерни ли? Защото той никога не е принадлежал към Американската църква и в момента след като е разпопван 4 пъти е просто един мирянин от Неврокопска епархия при дядо Серафим. Той е измамил банката и сега тя ще си търси всички 465 000$ дълг към нея лично от него.
    От последното му разстригване -разпопване – юни 2008 до 2015 Ноцков е извършвал десетки кръщенка венчавка и панахида незаконно и те са невалидни тайнства, без да ги вписва в регистъра,без да издава свидетелства-документи на миряните и без да отчита парите към храма. Това е углавно престъпление и също ще бъде като основен аргумент за престъпление в предстоящия съдебен процес.Ноцков е пратен легално от ДС в Щатите и тона е нормало,защото няма свещеник и владика пратен на запад без досие на агент.НЯМА!Къде е проблемът? През 1992 година Ноцков е изгонен от св.София поради хулигански престъпления,съдебни дела и отмъкване на 88 000$.Връщането му през 95 и „основаването “ на“ св. Иван Рилски“ е под облака на незаконно идване без отпусно от дядо Натанаил.Всички престъпления,които е извършил през тези години,включително опита за прехвърляне собствеността на храма на о. Божидар и Силвия и съденето с Г. Иванов.. са допринесли за сегашния дълг. Скоро цялото общество на Чикаго ще научи цялата истина.
    На спортиста ще отговоря: Православният осмоконечен кръст който направи Васко е с лицето си в наклон дясно на ляво..а изискването и правилното е от ляво горе до надясно долу наклон на стопанката за краката на Христа.Затова отеца е обърнал „лицевата част“ за да може от изток кръстът да е в правилна позиция. Няма грешка, отеца е съобразил хравилно. Колкото до това доколко той е качествен.. просто отворете сайта му и послушайте проповедите му, евангелските четения, венчавките, кръщавките
    И всички молитви към хората, както анкетирайте стотиците новоидващи в храма,който е отворен от 8 до 8 всеки ден..Не може да се скрие истината а Живият Бог, Който не търпи богомразците, ще ви върне всичко и за всичко..

  6. За дълговете питай настоятелството.Отеца нямаше отношение към финансите.Всичко минаваше през настоятелите.Дори попадията не искаше да се занимава с пари и свещите ги продаваше друга жена.Отеца не вземаше и цент на ръка, а всички се плащаше на настоятелството.Но, явно до последно ще държиш да го очерняш на макс!Понякога си мисля, че му е много спокойно защото не подозира дори, колко злоба и гадост се изсипва по негов адрес в интернет, но със сигурност си е разбрал за тези години кой, колко струва.Пожелавам му да си е жив и здрав до 100 години.Той си е изпълнил дълга пред Светеца и Господа.Но, смешно е все пак – като не сработи клеветата за принадлежност към ДС, да се подхвърли друга – попа – крадец. Само дето съм от хората, които не се оставят да бъдат манипулирани с ченгесарски приоми.

  7. Аз съм чувала от не един източник твърдения, че предишният отец е бил сътрудник на ДС. Но е добре наистина всяко твърдение да може да бъде подкрепено с доказателства. Доказателства, които в случая може да се потърсят от оторизаната за това институция, в Комисията по досиетата. Проблемът, впрочем, не се състои само в това има ли такива връзки на свещеници с комунистиеската ДС. Един от основните проблеми са големите дългове на храма, които са натрупани преди идването на настоящия свещеник.

  8. Добре си го казала.Нека Георги Иванов,който пусна този слух за отец Валентин и за благодарност получи подарък от ДС „малко,спретнато хотелче“ в Банско, където са „отблагодарени“ доста такива като него,да извади най – сетне доказателствата за клеветата си.Елементарната логика казва, че ако наистина беше така ,досието на отец Валентин щеше да обикаля публичното пространство далеч преди тези на ченгетата от синода.Няма причина досиетата на патриарха и владиците да циркулират навсякъде, а това на отеца да се укрива.Преди години отец Валентин стана почетен гражданин на Чикаго, няма сила, която да ме убиди, че американците не са го проучили основно преди да му връчат това признание!Още по – невероятно е, да не знаят ,ако той наистина е бил свързан с комунистическите служби.В САЩ тези неща е проучват.

  9. Това, че партиарх Неофит е имал среща с главния прокурор на Русия, е някаква отделна тема. Оплачете се на самия Св. Синод на БПЦ и на партиарх Неофит, не тук. А храмът „Св. Иван Рилски“ в Чикаго е към Православната църква в Америка, както е известно. И отец Димитър е дошъл да служи тук с официалното благословение, както е редно, на владиката на Българския диоцез на Православната църква в Америка, епископ Александър.

    Що се отнася до това кой бил свързан с ДС, може би ниастина би било добре да се отправи запитване към Комисията по досиетата в България и ако е възможно да се направи справка там, да се осветят най-накрая ония свещеници, които са били сътрудници на ДС и са работили зад граница, и по-специално в САЩ и в Чикаго. Защото аз например съм чувала много пъти, че предишният свещеник е бил сътрудник на ДС, но не съм виляда документи за това. А би било добре този въпрос да се изчисти, да се знае кой какъв е бил, който и да е той, и да престане миналото да пречи на бъдещето.

  10. „Другарке“ редакторке,въпреки обилният ти PR и протекциовизъм , българите, които се черкуват в тази църква са разбрали, че този отец е троянски кон на комунистическия синод в България. Той дори не го крие – беше поставил на видно място устава на българския синод до входа на храма.Не зная кой го е внедрил и как,но зная че повечето членове на тази църква не желаят да имат нищо общо с комунистите.Той се провали в мисията си.Глупаво и наивно е да мисли някой, че може да „подари“ този храм на ченгесарския синод при условие, че за него се е произнесъл съдът в САЩ, дори е смешно.Този отец със сигурност не е запознат добре с американското законодателство и живее в собствената си мания за „мисия“, която не се вписва в реалността.Той знае много добре, че дните му в този храм са преброени, защото въпреки отказа на отец Валентин да се върне, хората няма да престанат да търсят свещеник, който не е свързан с комунистите.Ето, днес прочетох, че Неофит има среща с главния прокурор на Русия.Питам аз – каква работа има един „духовен водач“ да е среща с прокурор на друга държава?Много вони откъм БПЦ!Но, това не е наша работа – на когото му харесва – прав му път. На повечето българи, които са допринесли за този храм – не им харесва дружбата с комунисти.Това е!Колкото и да му адвокатстваш, той е компрометиран – чрез делата и думите си.

  11. Отец Димитър е завършил ВИФ през 1976 г. и Духовна акамедия през 1988 г. Бил е ръковоположен за свещеник през 1993 г., от настоящия български патриарх Неофит, тогава викариен епископ на патриарх Максим, в катедралата „Света Неделя” в София. Служил е като свещеник в различни храмове в България и САЩ, преди да дойде да служи в храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго.

    Като се замислим човек, впрочем, свещеникът все пак е човек на възраст, може би е било по-добре някой по-млад енориарш да се качи на покрива и да монтира кръста, вместо възрастният отец да се качва на върха на покрива и да прави това. Но да се правят критики винаги е по-лесно, отколкото да се свърши някоя полезна за църквата или въобще за общността работа.

  12. Този май е завършил само ВИФ защото като гледам как не по канон е обърнал лицевата страна на кръста да гледа на запад. Свещеник не може да направи такава огромна грешка.

  13. Браво на Васко! Да е жив и здрав, Бог да го благослови!Сега остава отеца да събере наново хората така, както бяха при отец Валентин.

Comments are closed.