Home » Авторски страници

Проф. Антоанета Христова: България става все по-голям износител на хора с висше образование

2017.09.12 Няма коментари

КРЪГЛА МАСА В СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ НА ТЕМА  „ДЕМОГРАФИЯ И ОБРАЗОВАНИЕ“

Снимка: Йордан Симеонов, в. „24 часа“

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Атанас Герджиков, министърът на образованието Красимир Вълчев, депутатът проф. Иво Христов, директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН проф. Антоанета Христова, вицепремиерът Валери Симеонов и др. участваха в кръгла маса, организирина от Софийския университет и БАН, със съдействието на МОН. За събитието информира в. „24 часа“.

Министърът на образованието Красимир Вълчев изнесе лекция на кръглата маса. Според него по-тежкият проблем пред България не е намаляването на населението като цяло, а увеличаването на дела на необразованите, както и миграцията на образованите. Губим не само младите и образованите, а и техните поколения, подчерта г-н Вълчев. Той изнесе данни, според които възпроизводството на необразованите майки е 3.5 по-голямо от това на образованите жени. 

Красимир Вълчев. Снимка: в. „24 часа“.

Министърът очерта и възможни решения за демографския проблем. Които според него са задължително обазование на всички деца в страната и по-добра мотивация на училителите. Средната учителска заплата трябва да 120 % от средната заплата за страната – каза Вълчев. Като за учителите, които работят с деца от малцинствата, както и в по-малки населени места, трябва да има и допълнителни бонуси.

Депутатът проф. Иво Христов каза на кръглата маса, че интеграцията на ромите е проблем, свързан с националната сигурност, и той касае бъдещето на страната в следващите 20 години.

Проф. Иво Христов. Снимка: в. „24 часа“

Вицепремиерът Валери Симеонов каза от своя страна, че работили в Европеския съюз цигани се връщали цивилизовани, както и че българската държава трябва да влезе във всяко гето.

Проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека при БАН подчерта в своето изказване на кръглата маса, че България става все по-голям износител на хора с висше образование. Тя цитира данни, според които 31,9% от излезлите от стратата са с висше образование и само 4,8 cа с начално.

Проф. Антоанета Христова. Снимка: в. „24 часа“

Повече по темата за кръглата маса на тема демография и образование, провела се в Софийския университет, може да се прочете в публикацията на в. „24 часа“.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.