Home » Авторски страници, политика

Свободното движение на капитали и земята като основно национално богатство

2017.08.12 Няма коментари

Коментар на Народна медия
относно искането на ЕК за свободна продажба на земеделска земя

.

С писмо от 10.08.2017 г. Европейската комисия отказа да даде информация за съдържанието на документа, с който изисква от България да премахне и последната пречка пред свободната разпродажба на най-плодородната и най-евтина земя в Европа – българската.

Нямало „надделяващ обществен интерес по въпроса“, казва ЕК. Тоест продажбата на българска територия не е от значение за българските граждани, според ЕК.
Щели да се нарушат „добрите отношения България – ЕС“, ако се разкриел документът.
Щяло да „застрашат разследването на нарушение от страна на България“, ако покажат въпросния документ.

Това пише в отговора на ЕК, показан по-долу (на английски език).

5

44

Какво е „нарушението на България“, според ЕК: България пречи на свободното придвижване на капитали, понеже по закон изисква чужденецът поне 5 години да е живял в страната, за да получи право да купува земеделска земя (ЗСПЗЗ, чл. 3в).

В същото време ограничения за покупка на земя от чужденци съществуват в западноевропейски държави:

АВСТРИЯ – по Конституция всеки гражданин на ЕС може да си купи австрийска земя. Но е необходимо да живее в Австрия и вече да притежава австрийска земя. 🙂

ГЕРМАНИЯ има комисии към всяка община, съставени от земеделци и общинари, през които минава задължително всеки договор за покупка на земя. Те решават.

ФРАНЦИЯ има организации на производителите (SAFER) с правата на държавен орган, които противодействат на формирането на монополи, крупни собственици и лобистки кръгове. Налагат спазването на екологичните норми.

ИТАЛИЯ – само 15% от землище може да бъде продавано на чужденци.

С документа, укриван от българските граждани, Комисията изисква веднага да премахнем чл. 3в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Ако го направим, ОТПАДА ПОСЛЕДНАТА, МАКАР И МЪНИЧКА ПРЕЧКА, ПРЕД ТОТАЛНАТА РАЗПРОДАЖБА НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ.

Защо ЕК ни натиска да продаваме?
Кому е нужен лесен достъп до нашата земя?

Защо правителството е готово да клекне пред заплаха от няма и 900 000 евро ЕДНОКРАТНО и няма и 1300 лева на ден ЕВЕНТУАЛНО (ако не премахнем чл. 3в), когато от другата страна на кантара е заложена българската територия?

900 000 евро еднократна глоба срещу безценната българска земя…

2

Прочетете в приложените извадки аргументацията на премиера Борисов и сами преценете кон за кокошка или нещо още по-драстично ни готвят.

През 2004 г. конституционният съдия Живан Белчев отказва да подкрепи свободната разпродажба на българска земя и написва следното вълнуващо, отлично аргументирано становище (пълен текст).

1

През 2013 г. стотици българи от над 20 града в България, Европа и по света в продължение на месеци разпространявахме информация, излизахме, за да покажем непримиримостта си – ЗЕМЯ, НАПОЕНА С КРЪВ, НЕ СЕ ПРОДАВА!

Земята е храна и вода.
Земята е територия.
Земята е Родина.
Родината не се продава!

7

Уважаеми съграждани,

Предлагаме ви заедно да потърсим начин да опазим територията на България от преминаване в чужди ръце.

Изкараха всички непримирими българи едва ли не параноици: заплаха нямало, чужденците нямало да изнесат земята на гръб, трябвало да спазваме ЕС законодателство (нито дума за държавите, в които ограниченията си стоят непоклатимо и никаква ЕК не им се бърка), чужденеците щели да се грижи по-добре за нашата земя и други подобни кратки, простички послания, с които хвърлиха прах в очите на хората – и без това доволно облъчвани от объркващи послания.

Тази работа е наша – на нас лежи да я свършим.

Време е.

 

.

Народна медия

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.