Home » Авторски страници

Санирането: по милион на блок, по 30 хил. на апартамент

2017.08.12 Няма коментари

Заемите от чужбина свършиха и програмата тихомълком ще я погребат

Коментар на Григор Лилов

00

Имаме документ – писмо на министър Нанков до шефа на парламента Главчев.

В редица отношения то е официален документ, който потвърждава правотата на два мои коментара отпреди 2.5 години (февруари 2015 г.).

1. Най-важното в него е признанието, че поради недостиг на средства по Националната програма за енергийна ефективност, приемането на нови заявления е прекратено.

Т.е. пари няма. За тазгодишния бюджет имаше скандал с тези пари.
Средства все пак се намериха, за да се разплащат вече завършените обекти и покриват лихвите по заемите.

Защото поетият ангажимент за плащане от „Българска банка за развитие“ АД по сключени анекси към договори за целево финансиране (ДЦФ) възлиза на 1 394 633 557,74 лева (платени са суми от банката към външни изпълнители за 806 658 536,98 лева, не са разплатени над половин милиард – 588 млн.).

033

Двата целеви заема, които бяха теглени през 2016 г. от Банката за развитие към Съвета на Европа (БРСЕ) и КфВ, са общо за 250 млн. евро. Трябва да се върнат изцяло през юни и септември 2022 г. Нови целеви заеми вече никой няма да отпусне.

Какво става, ако не се намерят пари и в бюджета, както се намериха със скандал и зор тази година?
Ще се случи онова, за което предупредих в постовете си навремето и ТВ ми предаване.

„Щастливците”, сключили без да знаят, но чрез упълномощаване на кмета договори за кредит с Българската банка за развитие, щяха да си платят с лихвите ударения „джакпот”.

За следващата година ще трябва да треперят – дано се намерят и тогава пари в бюджета. И за по-следващата. И така години напред – цели десет или петнадесет, в зависимост от подписаните договори.

2. Второто важно признание е цената.

„Поетият ангажимент за плащане от „Българска банка за развитие“ АД по сключени анекси към договори за целево финансиране (ДЦФ) възлиза на 1 394 633 557,74 лева, като в т.ч. влизат и разплатените вече суми от банката към външни изпълнители, които са на обща стойност 806 658 536,98 лева.“ (из документите и справките).

Според тях средният разход за саниране на стар блок по програмата за „безплатно саниране“ е 1,06 млн. лв.! Досега са готови 515 сгради.

Според данните през август се очаква да се разплатят още 70 готови сгради на обща стойност около 68 млн. лева, през септември – още 72 сгради за 67 млн. лева, а за последните три месеца на годината – други 160 сгради за 159 млн. лева. Т.е. цената си остава милион за блок!

–––––––––––––

СТАТИСТИКА

515 готови сгради, 29 915 жилища, 62 252 техни обитатели, 2 489 433,92 кв. м площ, в блок са по 58 апартамента (средно по 83.21 квадрата всяко ). По 2.08 човека в апартамент.

–––––––––––––

3. Този почти милиард и четиристотин милиона лева (завършени блокове и такива, които са в процес на завършване) са за готовите 515 сгради и още 302, които се правят сега – т.е. общо само 817 блока с около 47 474 жилища и по-малко от сто хиляди обитатели.

При такива данни програмата въобще не е Национална. Освен като далавера.

НА ЖИЛИЩЕ СА ВЛОЖЕНИ И СЕ ВЛАГАТ 29 376,78 лева!!! (без лихвите по заемите);
НА КВАДРАТЕН МЕТЪР ПЛОЩ РАЗХОДИТЕ ИЗЛИЗАТ ПО 349,98 лева!!!

034

Само ще отбележа, че в лидера в страната по санирането – Благоевград (77 завършени блока, 57 в строителство, 189 с договори за финансиране) средните цени на такива жилища към 8 август т.г., в зависимост от района, са между 460 и 610 лева на квадрат (заедно с правото на ползване или собственост на земята под сградата) – вж. тук.

Т.е. при такива „разчети”, държавата можеше вместо да санира, да строи изцяло нови сгради.

Можеше, защото себестойността на най-скъпото ново строителство е в столицата.

То излиза около 250-280 евро на квадрат, заедно със средно над 20% от площите за обезщетяването на собствениците. Т.е. без обезщетяването себестойността е 200-230 евро на квадрат, което прави 391,16-449,84 лева на квадрат.

И още един дребен, но многозначителен факт.

В София по националната програма до средата на юли е санирана само 1 сграда и по 5 други се работи.

Ясно е защо – строителството на жилища в страната е съсредоточено в столицата. Тук са големите босове в този бранш. Не трябва да се подбива пазарът им за купувачите чрез санирани панелки на приемливи цени.

––––––––––––

Тази далавера я платихме всички ние. С почти 1.4 млрд. лева.
Не могат да се радват и ощастливените от нея.

Съществува възможността да останат с пръст в устата, ако заради липса на пари в следващите години им се наложи да платят тези близо 30 000 лева кредит от Българската бака за развитие средно на апартамент – за един стирипор.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.