Home » Авторски страници, политика

Отиде си ключова фигура в оста Саудитска Арабия – Кремъл

2017.08.17 Няма коментари

Световен водовъртеж: УМРЯ КЛЮЧОВА ФИГУРА В ОСТА САУДИТСКА АРАБИЯ – КРЕМЪЛ (БЪЛГАРИЯ)

Принц Бандар беше герой на моите разследвания, посещавал е България (с огромната яхта „Радиант“, чието среднощно посещение във Варна описах в книгата си „Дуел“ – за световния тероризъм и атентата на бургаското летище), беше личен приятел на експрезидента Буш и настоящ на президента Путин.

Коментар на Григор Лилов

Принц Бандар и Джордж Буш

Принц Бандар в дома на Джордж Буш

Снощи е починал принц Бандар бен Фах бен Саад бен Абдел Рахман Ал Сауд – член на кралската династия в Саудитска Арабия.

Той първо беше ключова фигура в американско-саудитското сътрудничество, а впоследствие един от родителите на идеята за нова геополитическа ос Русия – Саудитска Арабия (Близък Изток) и Саудитска Арабия – Китай.

На тази верижка беше закачена и България. Според моите разследвания, принц Бандар беше и сред покровителите на крайния ислямизъм, свързан с глобалния тероризъм.

Причини за смъртта не се съобщават.

Тя е третата поред смърт в кралското семейство.

През май почина принц Машал бен Абдел Азиз, ръководител на Съвета по определяне на престолонаследника. .

През юни крал Салман бен Абдел Азиз Ал Сауд смени престолонаследника.

Вместо принц Мухамед бен Наиф, изгря звездата на 31-годишния Мухамед бен Салман, избран от 31 от 43 члена на Съвета по верността (семейната сбирка, която определя кой ще бъдещият крал).

Преди дни, в началото на август, почина 26-годишния принц Салман бен Абдал бен Турки Ал Сауд. Причини за смъртта не бяха посочени. Неофициално се съобщи, че „причината е сърдечен удар“.

Напомням, че на 16 април т.г. пуснах коментара „Скандал – ултиматум между САЩ и Саудитска Арабия: СКЕЛЕТИТЕ ОТ ГАРДЕРОБА ИЗЛИЗАТ НА СВЕТЛО“, в който посочих изискването на Белия дом за категорично скъсване на връзките с глобалния тероризъм и постепенно демократизиране на страната. (Там е посочена и фигурата на принц Бандар като „член на семейството“, както го определи Буш по време на посланичеството му в САЩ, и като сив кардинал на нов геополитически курс с неговите многобройни явни и тайни срещи с Путин.)

Отбелязах, че в един от най-деспотичните режими в света управляващата династия се оказа разцепена на две – и по въпросите за тероризма, и по големия проблем за търсене на нов могъщ съюзник с ядрен меч като Кремъл.

(Б.а.: тези дни излезе докладът на Държавния департамент за свободите по света. За първи път в него е спомената Саудитска Арабия и др. държави за липса на религиозни и др. свободи.)

Всъщност, скандалът не стана публичен с ултиматума на Доналд Тръмп, а се роди още по времето на Обама, преди повече от три години.

Който се интересува защо тогава беше отстранен от постовете му принц Бандар (шеф на Съвета по национална сигурност на Саудитска Арабия и генерален директор на разузнавателната служба на кралството), може да прочете коментара ми от 16 април 2014 г. „ПУТИН ЗАГУБИ ЦЕНЕН ПОДДРЪЖНИК? • САЩ и Обама завъртяха рязко руля • Гарантиран ли е бъдещият икономически хабуб (от араб.: буря) срещу Русия?

Година по-късно редица медии написаха, че принц Бандар е бил убит, но аз не им се доверих, въпреки изчезването му от всякакви прояви и мнението ми, че надали ще почине от естествена смърт. Знае ли човек, може би тези дни очакването да се е сбъднало…

Принц Бандар и Владимир путин

Принц Бандар и Владимир Путин

Принц Бандар е сред вдъхновителите на Българско-саудитския съвет, който официално беше създаден от тогавашния ни президент Първанов. (за Съвета имам доста постове, посочен е в книгата ми -разследване за световния тероризъм и тайните му покровители – „Дуел“, беше и обект съдебно дело срещу мен по Наказателния кодекс, което спечелих).

Напомням, че според публикациите ми, членът на Съвета Нели Беширова – съпруга на енергийния бос Богомил Манчев и дъщеря на нашумелия скандално бивш кмет на Неделино, толкова близък до „патриотични“ политически среди, е била обсъждана за премиер на страната. (Случайно или не, но точно тези дни прокуратурата повдигна обвинение срещу Стоян Беширов за финансови нарушения.)

––––––––––––––––––

По неофициална информация, на 6 август е бил извършен неуспешен опит за покушение срещу престолонаследника на Саудитска Арабия с логистичната подкрепа на членове на кралската династия.

Разбира се, семейният раздор, включително решаван и по такива начини, е типичен за онези династии, но е само глазурата – видимото от големия световен геополитически двубой, който се вихри от няколко години и за който писах в „Дуел“.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.