Home » Авторски страници, политика

Държавният министър на Катар на визита в София. България представлява ЕС в Катар

2017.08.10 Няма коментари

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие държавния министър на външните работи на Катар Султан Бин Саад Ал-Мурейхи, който е на работно посещение в София в рамките на обиколка на Балканите, съобщи пресцентърът на МВнР.

EZaharieva_

Двамата са обсъдили двустранните отношения и ситуацията в Залива. Захариева е уверила Ал-Мурейхи, че България подкрепя решаването на кризата чрез диалог по пътя на дипломацията. „Гледаме с надежда на посредническата мисия на Кувейт, която се ползва с широка международна подкрепа и е израз на усилията за преодоляване на разногласията в рамките на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива” – допълнила Захариева.

„Ние сме на визита в приятелска държава. Признателни сме за ясната позиция на България, изразена от българския министър-председател Бойко Борисов” – заявил държавният министър на Катар.

EZaharieva2

Вицепремиерът и държавният министър са обсъдили подготовката на планираната за ноември т.г. визита на емира на Катар шейх Тамим Бин Хамад Ал-Тани в България. Емирът-син шейх Тамим Бин Хамад Ал-Тани пое властта от баща си шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани през 2013 г. и досега не е посещавал България. Министър Захариева припомнила, че Емирът-баща е бил в София два пъти през 2009 г., като изтъкнала, че планираната визита показва приемствеността и готовността за запазване на активния политически диалог между двете държави, но и възможността за осъществяване на конкретни икономически проекти.

EZaharieva3

„Имаме чудесни приятелски отношения, готови сме да работим в посока тяхното практическо изражение чрез засилване на икономическите връзки и стокообмена” – заявила Захариева. В допълнение е била обсъдена и възможността паралелно с визитата на Емира да бъде проведена и третата сесия на междуправителствена комисия за икономическо и техническо сътрудничество между България и Катар.

EZaharieva4

В Доха, където все още няма постоянна делегация на Европейския съюз и няма посолство на Естония, България пое от 1 юли местното председателство на ЕС. „Това означава, че България една година ще председателства Европейския съюз в Катар. Нека използваме този период за задълбочаване на връзките между Катар и ЕС”, изтъкнала Екатерина Захариева.

Българският външен министър и държавният министър на Катар са обсъдили и предизвикателствата в сферата на сигурността, борбата с тероризма и енергийната сигурност, се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.