Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Българският дом в Прага. Представители на МВнР и АБС в ЧР – в заседание на парламентарна комисия

2017.08.04 Един коментар

index

На 26 юли 2017 г. Комисията по политиките за българите в чужбина /КПБЧ/ към Народното събрание проведе последното си заседание преди лятната ваканция. Темата на това заседание бе обявена като „Възникнали проблеми относно ползването на сграда, собственост на българската държава в Република Чехия, между Министерство на външните работи и български културно-просветни организации.“ Или, иначе казано, заседанието бе посветено на проблема с Българския културно-просветен клуб в Прага, намиращ се на ул. „Америцка“ 28, в центъра на чешката столица. За който дом българската държава, в лицето на Министерството на външните работи, вече две години се съди с български организаци в Прага и Чехия, за да ги изгони от него. 

77

На заседанието присъстваха от страна на Външно министерство зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк и българският посланик в Прага Лъчезар Петков, а от страна на българските организации, с които министерството се съди, председателят на Асоцията на българските сдружения в Чешката република /АБС в ЧР/ Кирил Беровски. В това заседание участва и журналистът и кинодокументалист Владо Трифонов, който, както и Беровски, е следвал в Прага и е участвал като него с доброволен труд като студент в ремонти и благоустроявания на Българския дом на ул. „Америцка“. Трифонов е автор и на документалния филм „Родина за продан“, който излезе преди две години и чиято тема бе проблемът с Българския дом.

Доц. Здравко Попов

Бившият посланик в Прага доц. Здравко Попов

За съжаление на заседанието не присъства предишният български посланик в Прага доц. Здравко Попов, който е създател и пръв директор на Дипломатическия институт към министъра на външните работи и дългогодишен преподавател в Софийския университет. Доц. Попов е бил канен преди време в Комисията по външна политика към НС във връзка с проблема с Българския дом в Прага, който той познава в дълбочина. Здравко Попов каза преди заседанието на 26 юли, в разговор с представител на нашето издание, че когато е заминал да представлява Р. България в Чешката република, е отишъл с ясното съзнание, че един от най-важните проблеми, който трябва да се опита да реши, са неуредиците и противоречията, свързани с Българския дом в Прага. По неговите думи, преди да отпътува след края на мандата си, той почти е решил този проблем.

Владо Трифонов. Снимка:public-republic.com

Журналистът и кинодокументалист Владо Трифонов. Снимка: Рublic-republic.com

На това заседание, впрочем, бяха поканени от Комисията за политиките за българите в чужбина представители на всички български организации в Прага и Чехия, които имат отношение към въпроса с Българския дом. Комисията направи сериозно усилие да събере в София представители на всички български организации в Чехия, с които българското Министерство на външните работи влезе в събеден сбор пред чешки съдилища. Това се случи след като през тази година, като някакво следствие от проблема с Българския дом в Прага и съдебното дело, Българското посолство в Прага дублира честването на трационния Български събор в Микулчице през м. май, а преди това, през март, се опита да саботира честването на българския национален празник в православната катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ в чешката столица, което честване бе организирано от Асоциацията на българските сдружения в Чехия.

Зам.министърът на външните работи Юрий Щерк

Зам.министърът на външните работи Юрий Щерк

В началото на заседанието позицията на Външно министерство по проблема бе изразена от зам.-министър Юрий Щерк. Позицията на Асоциацията на българските сдружения в ЧР – законен наследник на Българската културно-просветна организация в Чехия, бе изразена от председателя на тази организация Кирил Беровски. После имаше въпроси от депутатите, членове на комисията. Заседанието продължи повече от два часа и на него се казаха много неща. Изясниха се по-добре позициите на двете страни, които в някакъв смисъл се и доближиха.

Кирил Беровски на Събора в Микулчице през 2016 г. Снимка: pametnaroda.cz

Кирил Беровски на Събора в Микулчице през 2016 г. Снимка: Рametnaroda.cz

Ето какво каза след края на това заседание пред наш представител Кирил Беровски от Асоциацията на българските сдружения в Чешката република:

„За мене лично тази среща е позитивна. Тъй като все пак на най-високо ниво, по линия на Народното събрание, Комисията за политиките за българите в чужбина, направи крачка за разплитане на този казус, паралелно с присъствието на Външно министерство. Това все пак е нещо, което би довело, при евентуални други преговори, до решаването и за двете страни на така наболелия проблем.“

За съжаление към днешна дата, 4 август 2017 г. (14.30 ч. българско време, 6.30 ч. чигаско), т.е. девет дни след като това заседение се проведе, все още стенограмата от него не е излязла и не е публикувана в сайта на Народното събрание. Надяваме се, че това ще се случи скоро, за което имаме и уверение от страна на служители в администрацията. Когато тя излезе, ще предоставим разбира се на вниманието на нашите читатели нейното съдържание. Защото казаното на това заседание на Комисията осветли много страни от проблема с Българския дом в Прага и показа за първи път на високо ниво, пред депутати в българския парламент, не само позицията на Външно министерство по проблема, а и позицията на български организации в Чехия, с които министерството влезе в съдебен спор. 

Сградата на Българския дом в Прага. Снимка: в. "Труд"

Сградата на Българския дом в Прага. Снимка: в. „Труд“

По време на предишното, 43-то Народно събрание, имаше две заседания на тогавашия състав на Комисията по политиките за българите в чужбина, на които този въпрос бе засегнат, но на тях бяха поканени и присъстваха само представители на Министертвото на външните работи. Междувременно се смениха различни министри, зам.-министри и главни секретари на МВнР, минаха две години, похарчени бяха средства за съдебния процес и от двете страни – и от страна на Външно министерство, и от страна на българските организации в Чехия, които са няколко, обитаващи Българския дом в Прага – а проблемът продължи да стои. Стигна се накрая като следствие от това противопоставяне и до дублиране на събития на българската общност в Чехия от страна на Българското посолство в Прага, като традиционния Български събор в Микулчице, който тази година бе разделен на две. Авторитетът и на българската държава, и на българската общност в Чехия, бе поставен на изпитание и пострада по някакъв начин в Чешката република, заради това съдебно дело и дублирането на събития на българската общност. Каквото и да се случи оттук-нататък, е добре да се знае какво е било казано на това заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина към 44-то Народно събрание от всички присъствали на него.

.

One Comment »

  • Mariana said:

    Стенограмата от заседанието, проведено на 26 юли, бе публикувана в сайта на Народното събрание към края на работния ден вчера, 4 август 2017 г. По-долу може да се види нейното съдържание.

    http://www.eurochicago.com/2017/08/zasedanie-na-kpbtch-za/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.