2024-03-28

10 thoughts on “Картели, съсипваща администрация и контролирана мизерия

  1. Райко,
    Това: „По данни на ООН България е на 154 място от общо 219 държави по брой убийства на глава от населението в света през 2015 г.“ повод за гордост ли е?

    Не е зле малко обиколки в провинцията да направите и да поговорите с хората!

    Продавачка на билети в БДЖ на централна гара взима 500 лева.
    Продавачка на цветя на женски пазар взима също 500 лева.
    И с двете разговаряп лично.

    Понеже сте задавал пример за хАмерика, колко биха взимали тези две жени където и да е, в който и да е град там в щатите за същата работа, като давате такива примери!?

    Това, че днес вместо бившите 5% от БКП се появиха още 5% мутри-олигарси и още 10% обслужващи ратаи не означава, че 80% от населението живеят – ТЕ СЕ МЪЧАТ В НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПейСкия съюз по доходи и стандарт, но не най-малката! Липсата на наказание на виновниците от прехода и неработеща съдебна система ни водят още повече към тази пропаст.

    На вас може и да ви харесва, факт е, че на над 2 милиона емигрирали от Родината не им е понесло добре този непроменящ се живот в робство.

  2. Драги Райко, коментарите, съдържащи линкове, се спират автоматично и стават видими след одобрение на админ. И това ви го пиша не за първи път.

  3. Не, мутрите не се завръщат и няма бум на престъпленията!

    Лято е. Новинарският поток е беден откъм събития, което неминуемо поражда сериозен интерес към малкото такива, получили медийно внимание.

    В конкретния случай горещата тема е тази с уличното насилие, след като журналистът от БНТ Иво Никодимов бе нападнат в Борсовата градина в София, преди това нотариус и дъщеря й бяха пребити отново в същия район, а днес в центъра на Пловдив бе застрелян собственик на фитнес зала.

    На пръв поглед тази съвкупност от насилие в новинарския обмен може да предизвика впечатление, че има бум на престъпленията. Най-често задаваният въпрос, при това с драматичен тон, в сутрешните блокове през последните два дни е: „Завръщат ли се мутренските времена?“ и „Завръща ли се насилието от 90-те?“. В отговор хора от най-различни сфери на обществения живот, но сред тях нито един криминален специалист, се дават различни отговори, но общото усещане е, че сянката на мутрите вече пада над клетото българско общество.

    Подобно твърдение обаче е лесно оборимо. Мащабите на медийно отразяване на даден криминален случай не е правопропорционален на неговия интензитет. Дори напротив – дребното джебчийство, което като честота е далеч по-срещано от показен побой в Борисовата градина получава много по-малка, ако не и никаква, медийна експозиция.

    За да не бъдем голословни обаче следва да представим и някакви статистики:

    По данни на ООН България е на 154 място от общо 219 държави по брой убийства на глава от населението в света през 2015 г.

    На всеки 100 000 души в страната ни убити биват 1.8. За справка в страни като Бразилия, Колумбия и Южна Африка този показател е над 10 пъти по-висок. Но, разбира се, ние искаме да се сравняваме с модерни западни държави, затова нека погледнем тях. В САЩ например на всеки 100 000 души жертва на убийство стават 4.88 от тях. В сочените за пример прибалтийски републики ситуацията също не е много по-различна: Литва – 5.98, Естония 3.2, Латвия 4.11. В Белгия също има повече убийства на глава от населението, докато стойностите във Франция, Румъния и Унгария са минимално по-ниски от тези в България. Разбира се, има и членки на ЕС, които са с по-нисък брой убийства, отколкото у нас, като сега ще отделим внимание и на тях.

    Такива държави например са Ирландия, Великобритания, Швеция…

    Всяка от тях обаче е с по-висок индекс на престъпност от България.

    Според криминалния индекс на сайтът за статистика Numbeo.com, за 2016 г. страната ни е на 16 място по престъпност сред европейските държави. Индексът на страната ни е 41.42, като на челно място с най-много престъпления е Украйна с индекс 48.62, следвана от Ирландия с 48.39, а с повече престъпност е също Италия 46.22, Великобритания с 43.13, Унгария с 41.93… Макар и в тази статистика да не сме сред първенците по нисък брой престъпления, то няма как да не остане впечатление, че всъщност не сме някакво криминално изключение спрямо заобикалящите ни държави.

    Нека отидем дори по-далеч и да сравним индивидуалния криминален индекс на София и други европейски столици.

    София е с по-нисък криминален индекс и по-висок такъв за безопасността от Лондон в съотношение 44.97 към 46.65.

    Единствената причина разликата да не бъде още по-голяма, че по показател корупция и възможност за измама столицата ни бие с разлика англичаните.

    Разликата е още по-голяма спрямо Париж, 44.97 срещу 53.17. Тук отново корупцията ни спира, за да не надделеем с още по-голяма разлика над французите.
    Нещо подобно се получава и в сравнението на София с Атина, където резултатите са 44.97 срещу 50.12. Поне с тях съотношението на корупцията ни е сходно.

    Разбира се, тук е моментът да отбележим, че има много други европейски столици, в които криминалния индекс е по-нисък, спрямо България. Но важен е изводът, че отново не се разграничаваме коренно от средното европейско ниво. Всъщност от началото на годината има 29 големи европейски града с по-висок криминален индекс от София, сред които Милано, Стокхолм, Осло, Скопие, Марсилия, Манчестър и други.

    Винаги може да бъде предложен аргумент, че в България не всички престъпления достигат до регистрите на полицията, а оттам и до официалните статистики. Тенденцията обаче е приложима и за останалите европейски държави, не само за България.

    Всичко изброено дотук не следва да оправдае насилието над журналистът Иво Никодимов, нито към пострадалият нотариус, още по-малко пък показното убийство в София. Ако погледнем трезво и безпристрастно на статистическите данни обаче ще видим, че сме много далеч от т.нар. „мутренски времена“, като дори общият брой престъпления в страната намалява ежегодно. Може би затова ни правят и по-голямо впечатление…

    Михаил Кръстев, Frognews.bg

    P.S. Копирах статията по две причини: 1 – оборва апокалипсиса на Стела Николова и 2 – понеже редакторката Мариана Христова не пуска всеки път линковете, които оставям.

  4. Стела Николова е много свестен човек и със сигурност никой не ѝ плаща.

    Аз обаче няма да питам кой плаща на г-н Райко, защото това е очевидно. Само един трол, на когото плаща ГЕРБ, може да пише такива неща за положението в България.

    Съвременна България – мутренската държава на бодигарда премиер Бойко Борисов ; България на Цацаров, Пеевски, Цветан Цветанов и прочие престъпници.
    Държава, в която управляващата партия печели изборите благодарение на купените цигански гласове.
    Държава, в която съдебната система е блокирана, а прокуратурата е превърната в инструмент за защита на мафията.
    Държава, която е на 109-то място по свобода на словото (по-назад от няколко африкански държави).
    Държава, в която опростачаването на населението върви с пълна сила (между управляващите винаги е имало по някой простак, но сега простащината е тотална).
    Държава, на която се смее цяла Европа. (Това, че сме най-бедни и изостанали сред държавите в ЕС, няма смисъл да го казвам.)

    Мога да напиша още много неща, но мисля, че е излишно. Който живее в България, той си ги знае.
    А г-н Райко нека си говори. Все едно, че слушам някой от говорителите на партия ГЕРБ.

  5. Стела Николова не е журналист. Тя е един искрен и почтен човек, който не заслужава вашите нападки. Разбира се, че в големите градове на България може да се види това, което описвате в коментара си. Има освен това и заможни хора, без съмнение, но има и твърде много бедност. Ако не я виждате и ако не виждате колко много неуредици, несправедливости и безправие има в страната, толкова по-зле за вас.

  6. Аз вярвам на очите си а не на журналисти!Апокалипсиса на Стела Николова никъде не го забелязвам;не казвам, че няма хора които живеят трудно, но къде по света ги няма?А възклицанията и театралниченето й са много смешни.Пред нашата кооперация в момента има паркирани коли, които са почти като тези, които съм виждал в САЩ, по улицата една майка демонстрира благосъстояние с бебешка количка от 2 000 лева, както каза дъщеря ми….и т н.Хората се веселят по кръчмите и то не само в празнични дни, а през цялата седмица, докато американците си скъсват задника от бачкане.Не знам какво ви харесва в хленчовете на истеричките….!?!?Да виждаш всичко в „черно“ е болестно състояние.Преди две седмици ходихме в Банско и хотелът беше пълен с туристи, така е в повечето курорти , а и почти няма българин, който да не е отишъл поне веднъж в годината на екскурзия в чужбина.Това апокалипсисът който ми рисува Николова ли е?

  7. За какво лъже авторката?? За администрацията, за картелите, за изнасяния евтин ток, за това, че има пенсионери, които живеят със 100 евро на месец или за нееективната прокуратура? За какво? Това, че в големите градове кафенетата са пълни с млади хора, както и че има хубави коли и скъпи магазини, не отменя всичко това.

  8. По улиците виждам хора облечени по последна мода, почти няма лошо облеченни.Виждам непрекъснато екскурзианти,това което малко хора в САЩ си го позволяват.Виждам препълнени по цял ден кафенета с млади хора,които не учат и не работят въпреки,че се търсят работници….препълнени нощни клубове…, хубави коли и магазини пълни с луксозни стоки, които няма да съществуват ако няма купувачи.Авторката живее в един от най . богатите градове на България, където се вижда това, което описах.Защо лъже?КОЙ й плаща да лъже?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *