2024-03-19

8 thoughts on “Сдружение на българите на остров Крит до БГ институциите. Доклад-анализ

  1. Петре,
    (Анастасов)

    Френско-българският форум си е свършил работата и без да вдига много шум.

    Сродни сме, защото защитаваме едни и същи каузи.

    И да се мразим, и да се обичаме, и да се плюем, и да си сваляме звезди от небето, сме впрегнати в една и съща кола и теглим една и съща съдба.

    Чудесно е, че имаш оптимизъм и вярваш, че твоят подход е успешният.

    Смяташ, че като има регистрирано юридическо лице, което представлява n-български граждани в чужбина, то интересите на българските граждани ще бъдат представени по-добре, предложенията на тези юридически лица ще бъдат чути от институциите и приложени по-добре законодателно.

    За теб това е „реална представителност“.

    Естествено, с такава представителност няма да чуеш нищо нито за ВОС, нито за други организации, които имат отношения с институциите.

    Защото институциите никога няма да ти кажат „А, още 20 организации се застъпват за това и това искане“. Напротив, институциите ще ти кажат „О, ние общуваме не само със Сдружението на българите на остров Крит. Ние общуваме с много други организация и те не мислят като вас.“ И така може да ти отсвирят предложенията на 1000-та българи, които представляваш.

    Доколкото имам наблюдения, институциите обичат да действат на принципа „разделяй и владей“.

    Разбира се, аз от все сърце ти пожелавам да имаш положителен опит.

    Защото в крайна сметка ползата е за всички.

    От все сърце ти пожелавам да намериш други сдружения и да имате успешна координация и да се издигнете в очите на институциите като пълноправни партньори.

    Но ако случайно много от идеите ти не намерят отзвук, или не бъдат приложени по подходящ начин, или пък минат 5-10-15 години, и нищо не бъде направено?

    Може би тогава ще разбереш идеята да има ИЗБОРЕН национален съвет, където институциите да не могат да заобиколят предложенията и да не вземат отношения по тях, или да не могат да протакат до безкрай изпълнение на решения.

    Тогава може би ще прозреш, че ВОС никога не са претендирали да говорят от нечие име, нито са се борили да създават структури.

    Но и да не разбереш – все тая.

    Всичко в крайна сметка се измерва не с вида организация, а с постиженията.

    Успех с училищата!

    Митко

  2. Митко, смешен ставаш, когато се опитваш да си го мериш с хора, които са свършили нещо полезно за сънародниците си. Ти със своята организация около изборите си оставате един обслужващ персонал за политическите партии.
    При това добре обслужващ и нископлатен.
    Нищо по различно от „магистралните“ труженички.
    И аз (преди) и адаша (сега) се опитваме да ви покажем къде грешите, но самодоволното ви и голямо ЕГО ви пречи да признаете, че успехите ви стигат до няколко изяви при журналисти, който аз ви осигурих и до няколко целувания на ръце и челобития пред действащи политици ( което си е чисто ваша заслуга).
    Надявам се, че все някога ще разберете, че дори да се самозалъгвате себе си и хората около вас, по- ценно е да помогнеш на един сънародник в беда, отколкото сто целувания/ръкуваня с началници.
    И да знаеш, че сайта сам преценява, кои коментари да блокира – които му изглеждат като спам.
    За разлика от теб и на сайтоветв на някои други, тук на Еврочикаго цензура няма и никога не е имало.

  3. Митко,
    Благодаря за коментара ти.
    Нищо лично не съм влагал в статиите в България Прес.

    Нещата с Консултативния съвет към председателя на ДАБЧ, сами видяхте, че не бяха от най-сполучливите в които сте се захванали. Не е възможно на тъмно и задкулисно без знанието на българите в чужбина, които и да е да прави от тяхно име и за тяхна сметка каквото и да е било. Това е основното което ме накара да застана срещу обявилите се за „временни“ обществени съвети – групи във фейсбук, без реално да имат нужната представителност.

    Както и да е. Вие самите видяхте, че никой не ви даде да направите нищо говорейки от името на всички без да имате нужните хора застанали зад вас. Не е важно само дали сте прави или не, а дали сте се допитали до хората за това което правите „в тяхна полза“, до колко е такава, не виждам да имате огромна подкрепа.

    Самият факт, че сами си премахнахте думата „временни“ и започнахте да се представяте пред институциите като представители и членове на ОБЩЕСТВЕНИТЕ СЪВЕТИ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА, пак нищо не донесе. Показаха Ви два, двадесет и два пъти по разни третокласни медии и до там. Никой не ви даде да направите каквото и да е било.

    Прекрасно е да имате идеи и да желаете те се сбъднат. Затова е редно да работите по места с хората и да построим тази пирамида отдолу нагоре. А не просто да слагаме последния камък там нейде във въздуха, защото някой си с титла професор така си е наумил. Всичко, за което претендирате че се борите обаче пак за мен лично се свежа около изборни прави, разкриване на секции, гласуване в чужбина и дотам. ЗАЩО РЕАЛНО НЕ УЧАСТВАТЕ ПО МЕСТА В МЕСТНИ ЮРИДИЧЕСКИ БЪЛГАРСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, които да си подадем ръка и да имаме силен глас.

    Ще ти дам за пример, че преди да почна да питам с какво се занимава „франко-булгаре“ дружеството, единственото което се намираше в интернет е прожекция на филм и мартеница. Ето сега отново „твоите хора“ направили един консулски ден! Браво. Защо обаче няма обява в нито една от онези структури в нета, които аз наричам КУХИ – Групите на временните ОС… Няма. Няма и в групата в Тулуза обява, но не е пропуснато от въпросния професор да рекламира нов български магазин. Това тяхното, казвам тяхното, защото ти си насаден в този бостан, знаеш за какво говоря, е „ХЕМ ПРАВИМ КОНСУЛСКИ ДНИ – ХЕМ НИКЪДЕ НЕ ПУБЛИКУВАМЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЯХ“, ако бъркам поправи ме. НИЕ 20 дни продънихме острова да каним хората, а франко-булгаре са се разминали с една обява на никому неизвестния си сайт! Това Митко не е работа с хората, това е отбиване на номер. Искрено се надявам, да има научили хора и да има обслужени такива.

    Относно „налагането като марка на ВОС“ незнам от къде черпиш тази информация но определено за 2 години като сме ходили по всичките тези въпросни институции една не чух да ви е прехвалила! Може би тук е и редно да те поправя относно думата „сродни“! Не може ЕДНО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦИ В ОБЩЕСТВЕНА ПОЛЗА като нашето сдружение да бъде сродно с някакво си заглавие на групата на Шаро от интернет! Тук бъркате много. Ако Тулуза Груп се представяше със сдружението, регистрирано в дома на професора, ако там при вас имахте и вие юридическа представителност, можеше всички ние да търсим вярната формула за обща представителност пред институциите. Както например АБУЧ представят училищата зад граница. Проблемът е, че вие се представяте за говорители на диаспората без никой, никога да ви е давал това право, пък и на бройка сте не повече от 20 души, 5 от които претендиращи да са ръководител движение.

    НЕ може Тася, живееща от 5 години в България да продължава да се представя за представител на българите по света. Да не говоря за архитекта никому неизвестен дето се беше залепил за вас, но вместо да чертае, човека продава копия на българското изкуство. И той от България „бизнеса в Америка“ върти и говори от името на диаспората. Останалите, няма да коментирам. Факт е, че никои от тези никога не е бил упълномощаван от никого да говори от наше име, на хората живеещи в чужбина. Затова и толкова лесно ви се провалят всичките идеи. Едно оплакване и дотам… Не е ли вече ясно, че българите по света искат реална представителност, а не мнима. Създайте по едно сдружение, някои вече имат и нека да търсим верния път, тогава можем да бъдем СРОДНИ!

    И последно, не претендирам лично за нищо. Има доста хора, които помагат, има и доста които и на нас пречат. Както каза, родна българска черта.

    Относно устава на сдружението, публикуван е отдавна в групата ни, но понеже е 10 страници и все още не се е намерил доброволец да го преведе от гръцки на български, а членски внос както знаеш нямаме, тоест и за преводачи не сме предвидили до сега. Дано нещата потръгнат и успеем в повече инициативи.

    Последното ни желание е ДА РАЗКРИЕМ 3 БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА НА КРИТ, повярвай ми, не намираме помощ от никъде. Предполагам при вас може да е по-лесно, все пак и стандарта на живота е по-лек. Успех в размислите. Нищо лично от мен. Ако някой съм блокирал някъде отивам да го отблокирам, защото доживотен затвор за другите наказани превръща нас в доживотни надзиратели.

    Поздрави от Крит,
    Нищо лично.

    Пепи 😉

  4. Петре,

    Най-напред държа да те поздравя за огромния труд, който си хвърлил в този 40-страничен доклад. Прочетох го целия, два пъти, водих си и бележки.

    Радвам се искрено, че служиш толкова усърдно за благото на сънародниците в Крит.

    На този фон съм склонен да ти простя всичките простотии и глупости, които си натворил в личен план спрямо мен и другите активисти на ВОС, включително и в омаскарителните статии на сайта http://www.bulgariapress.com/.

    Важното е, че под една или друга форма, ти вършиш точно това, което от години вършим и ние от ВОС. Ще ти припомня, че не само по отношение на изборните секции имаме документиран съществен принос, но също така и по

    – изборното законодателство и защитата на изборните права на сънародниците по света
    – електронните консулски услуги (много преди теб)
    – изнесените консулски дни (колегите в Тулуза наскоро проведоха втори такъв, а в Швейцария просто няма нужда от такива)
    – институционалното представителство
    – Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света
    – регистрирането на новородени българчета с бащино име в България

    Типична българска черта е да не се признава приноса на другия. В този смисъл ти си един истински българин. 🙂

    Със или без твоето признание, ВОС е наложила се марка за качествена гражданска активност пред българските институции.

    С удовлетворение констатирам, че високите стандарти, които сме заложили, помагат и на сродни организации да растат и крепнат. 🙂

    В текста на твоя доклад се вижда, че на много места пишеш от първо лице единствено число. От сърце ти желая колкото се може повече от тези 1000 членове на Сдружението да ти помагат ефективно. Аз работя от години в мрежа от стотици доброволци и знам, колко е важно да работиш в екип.

    С интерес ще продължавам да наблюдавам самотния ти поход спрямо институциите. Вярвам, че рано или късно ще осъзнаеш нуждата от ИЗБОРНА представителност пред институциите. Не нашите аргументи, а твоят собствен опит ще те доведе до този извод.

    Стискам ти палци идеите, зад които заставаш, да получат чуваемост и темите, които повдигаш, да станат обект на публичен дебат
    в институциите, в който да се чуят и позициите на българските граждани в чужбина.

    Защото в крайна сметка ползата е за всички.

    Поздрави

    Митко

    PS 1. На твоя сайт ще е добре да бъдат качени уставът и структурата на Сдружението.

    PS 2. Пиша от друг „профил“, защото администраторите на сайта не са ми одобрили поста от предишния профил.

  5. Петре,

    Най-напред държа да те поздравя за огромния труд, който си хвърлил в този 40-страничен доклад. Прочетох го целия, два пъти, водих си и бележки.

    Радвам се искрено, че служиш толкова усърдно за благото на сънародниците в Крит.

    На този фон съм склонен да ти простя всичките простотии и глупости, които си натворил в личен план спрямо мен и другите активисти на ВОС, включително и в омаскарителните статии на сайта http://www.bulgariapress.com/.

    Важното е, че под една или друга форма, ти вършиш точно това, което от години вършим и ние от ВОС. Ще ти припомня, че не само по отношение на изборните секции имаме документиран съществен принос, но също така и по

    – изборното законодателство и защитата на изборните права на сънародниците по света
    – електронните консулски услуги (много преди теб)
    – изнесените консулски дни (колегите в Тулуза наскоро проведоха втори такъв, а в Швейцария просто няма нужда от такива)
    – институционалното представителство
    – Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света
    – регистрирането на новородени българчета с бащино име в България

    Типична българска черта е да не се признава приноса на другия. В този смисъл ти си един истински българин. 🙂

    Със или без твоето признание, ВОС е наложила се марка за качествена гражданска активност пред българските институции.

    С удовлетворение констатирам, че високите стандарти, които сме заложили, помагат и на сродни организации да растат и крепнат. 🙂

    В текста на твоя доклад се вижда, че на много места пишеш от първо лице единствено число. От сърце ти желая колкото се може повече от тези 1000 членове на Сдружението да ти помагат ефективно. Аз работя от години в мрежа от стотици доброволци и знам, колко е важно да работиш в екип.

    С интерес ще продължавам да наблюдавам самотния ти поход спрямо институциите. Вярвам, че рано или късно ще осъзнаеш нуждата от ИЗБОРНА представителност пред институциите. Не нашите аргументи, а твоят собствен опит ще те доведе до този извод.

    Стискам ти палци идеите, зад които заставаш, да получат чуваемост и темите, които повдигаш, да станат обект на публичен дебат
    в институциите, в който да се чуят и позициите на българските граждани в чужбина.

    Защото в крайна сметка ползата е за всички.

    Поздрави

    Митко

    PS. На твоя сайт ще е добре да бъдат качени уставът и структурата на Сдружението.

  6. Митко,
    Искренно не надявам, че ще дойде ден,
    в които ще осъзнам всички, че не ни е нужна шапка като ОС и ВОС,
    а реални юридически лица, законно регистрирани и работещи в името на хората.
    Стъпките, по които вървим са на пустинен остров и дълбоко се съмнявам, че някои има желание да минава по тях, поне не виждам.
    Правата на хората не са само в разкриване на милион безсмислени секции за гласуване в чужбина. Хората имат нужда от закрила, от
    нови документи, от училища, от правна защита, от административно обслужване и от представителност пред институциите…
    От всичко изредено „първоучителите“ до днес само представителност търсеха пред институциите с кухите създадени структури.
    Ако имаше десетки действащи организащии в чужбина и те евентуално търсеха обединение, в резултат на това може би щеше да се
    оформи и някаква шапка от представители… такива за които 5-10-тимата восовци мечтаят. За жалост пирамида не се строй от върха.
    Искренно се надявам, че няма да бъда разбран погрешно, тук няма нищо лично. Просто подходът на ВОС няма как да мине нито пред
    институции, нито пред съгражданите ни. ако имаше шанс, вече 7-8 години „първоучителите“ щяха магистрали да са направили, вместо
    да тъпчат на едно и също място в петте групи във фейсбук.

    Поздрави мен и от всичките вече над 1000 наши сънародници, членове на „Сдружение на българите на остров Крит“!

  7. Браво на ВОС Крит!

    Как леко се върви в стъпките на първоучителите 🙂

    Дерзай, момко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *