2024-03-29

9 thoughts on “За така бленувания културен дом в Чикаго. Мечти и реалност

  1. Думите на „калифорниеца“ обясняват от само себе си, защо в Калифорния, където има няколко хиляди българи, не могат да намерят език да говорят заедно. Научих един адрес на българско училище и го потърсих. Отидох в училището и попитах за българите. Жените от офиса се спогледаха и повикаха секюрити. Изглежда те са имали среща с подобен „калифорниец“ и веднага поискаха закрила. Няма смисъл да коментирам. И като чета някои „коментатори“ в България, все ми се струва, че има хора които живеят все още като по времето на Вълко Червенков.

  2. Малкото българско училище със 600 ученика е най-голямото българско училище зад граница.
    Да му пожелаем успех и развитие и да оставим тези, които са дали пари за проекта да търсят сметка на учредителите за това или онова. Ако искат да си го нарекат „Културен дом“ – живи и здрави. Кой е казал, че Чикаго може да има само един културен дом? Колкото повече, толкова по-добре!
    Абе оставете ги хората да си правят, каквото са решили. Някой на вас да ви е взел пари? В статията не видях списък с дарителите, а би било интересно да видим колко от дарилите са същевременно и критици на проекта в тази му форма. Аз лично не съм дарил и цент за този проект и затова не се чувствам в правото си да критикувам каквото и да е било по него.
    Хайде наслуки на проекта от мен, а на другите едно пожелание да престанат да си хабят силите в плюене, а да се захванат със своите си проекти. Все пак живеем в Америка и трябва да сме прихванали малко нещо от нея. Кой ви пречи и вие да направите една дариотелска кампания, да намерите спонсори и да си направите Културен център, или каквото си искате. Залавяйте се за работа по американски и стига сте завиждали по български. Не всичко българско трябва да тачим. Някои неща са за осмиване, а други направо за изкореняване.
    Поздрави от Индианаполис

  3. Това, което за виждам в цялата тази история е нуждата на много хора да повярват в свята кауза и съм сигурна, че това е причината да защитават тази инициатива. Дотук е хубавото. Въпросът е обаче доколко точно тази кауза е свята. Уви, за мен това е една бизнес идея, която собствениците се опитват да осъществят с дарени пари. Какво точно е родолюбивото в това начинание? Хайде да поразсъждаваме: през седмицата това ще бъде една нормална детска градина – това е изричното условие, поставено от Village of Elk Grove! – която не е регистрирана като „non for profit“ и на практика ще обслужва бизнеса на Живка Петрова; през уикенда евентуално ще се ползва от българското училище, кръжоци и други мероприятия. Всичките тези дейности се развиват и сега, разбира се след заплащане на наем за сграда, но нима те няма да плащат наем на новата сграда? Разбира се, че ще плащат. Каква ще е разликата тогава? Кое ще е това, което ще допринесе за развитието на българската култура в Чикаго и българската идентичност? Просто наемът ще се плаща на собствениците на тази сграда, а не на друга.
    Живка Петрова трябваше да си вземе бизнес заем за началната вноска и да си развива бизнеса; в това няма нищо лошо и за всички е явно, че умее да организира такава дейност – моите уважения. Нейният успех в този бизнес щеше да е полезен за всички и би бил за уважение. Това, което става сега е „с чужда пита помен“. Затова не мога да повярвам. И не се чувствам виновна, колкото и такива като мен да бъдат заклеймявани; намеренията не са безкористни и не мога да тръгна след начинанието.

  4. Наистина ли хора които претендират, че възпитават деца, са се обединли за да спрат такова дело??? А защо ми се струва, че някой ги подкукуросва и те без да помислят, се излагат лаишки за една коричка хляб 😉 Жалко, явно не хората които подкрепят тази прекраса кауза са се подвели, подведените са тази шепа заблудени хора които вместо да помислят, сляпо и доста глупаво са се изложили 😀

  5. ВЪПРОСИ ЗА ОТГОВОР

    От името на кого МБУ обявява че ще прави Културен дом за цялата общност?(Kakvo znachenie ima, shte ima bulgarski kulturen dom, do koito vseki shte ima dostap)

    Как е избрано това училище от общо 12 училища за дарение от парламентарната група ГЕРБ и защо?(zashtoto sa edinstvenite koito sa napravili postupki….)

    Било ли е предложено равноправно участие на всички училища и културни организации при кандидатстване за това дарение?(tozi vapros ne go razbiram napulno, dano ne se izloja s toq otgovor 🙂 : ravnopravno uchastie za kakvo…, horata si imat organizaciq zashto trqbva da kanqt nepoznati hora v kolektiva si…)

    Да очакват ли останалите 11 училища и многобройни културни организации в Чикаго дарения от депутатски заплати? ( Ako napravqt postupki, ne vijdam zashto ne. Ako sedqt i gledat otstrani, shte si ostasnat s gledaneto, pone im e pokazano kak se pravi i shte im bude sravnitelno lesno, ako uspeqt da ubedqt koito i da e „Vilage Hall“ da im prodade sgrada, spored men tova e nai trudnoto v cqloto izpulnenie, vse pak sme v America i sme imigranti.)

    За културен дом ли даряват ГЕРБ или за училище или детска градина?! (nito edno ot trite: Za dobroto na bulgarskata obshnost v Chicago)

  6. Благодаря на автора за публикацията на изявата – такава, каквато е, без редакторска намеса. Стаията изглежда достоверна и многото и видни имена на български организации я прави силна и категорична.

  7. Обидите в първия коментар показват само „високата“ култура на коментатора.

  8. „За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. “ 13.12.1881 , Константин Иречек

  9. Изключително тъпо и зависливо пшослание. Не мога да повярвам, че 10на бизнеса, обслужващи българската общност в Чикаго могат да паднат толкова ниско да саботират и оплюват техен конкурент. Гнусно творение на жалки същества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *