Home » българи зад граница, Избрано

24 май в Българското училище в Дъблин

2017.05.30 Няма коментари

2

“Върви, народе, възродени…”

Това не е просто част от песен, химн или възхвала на словото. Това е посока, път, по който осъзнато вървим днес ние – ученици и учители от Българско училище”Азбука”, Дъблин.

Вече девета година отбелязваме най-българския от празниците, най-духовния, пренасящ през времето светлината и магията на словото – 24-ти май.

Събираме се на 20-ти май в залата Глиисън Хол на Института по технологии в Дъблин. Суматоха в подреждането на залата, радостно оживление и весели усмихнати лица – предстои честването на светла дата. Историята, традицията, общото дело, децата, празникът, обединяват всички… Всеки има своята задача и едновременно с това се старае да помогне и на другия до себе си. А детските нетърпеливи гласчета пригласят и на радостта, и на бебешкия плач, защото от най-малките до най-големите – всички са тук.

“Обичам , обичам мойта земя,
където родих се…
Обичам , обичам аз мойта страна… “

зазвучава в залата мелодичната песен на хор “Балеринка”.

Водещите обявяват началото на празника – денят, в който кичим ликовете на двамата братя – Светите Кирил и Методий, и пеем песни за прослава на безсмъртното им дело. Приветстват всички с “Добре дошли” и приканват да станем на крака, за да посрещнем знамето на Училището, под звуците на химна “Върви, народе, възродени…”

2

После се зареждат поздравления – вълнуващи думи от скъпите гости на тържеството ни, уважили с присъствието си нас и великия ден.

С топли и сърдечни думи поздрави всички Посланикът на Р. България в Р. Ирландия, г-н Бранимир Заимов, и ни пожела здраве и нови успехи в трудното, но благородно дело на просветители – следовници на Светите Кирил и Методий.

7

Йовка Джунгурова, председател на БОКЦИ, изрази увереност, че щом всички работим с душа и сърце, както досега, ще вървим напред, пренасяйки светлината на словото. И наесен с грейнали от радост лица, ще посрещнем новите ученици.

4

Г-жа Зорница Гоган, директор на училището, с прочувствени думи сподели,че за нея е изключително удоволствие да приветства всички в залата,че трябва да се гордеем, че сме част от семейството на 300 български училища в чужбина, съхраняващи и предаващи на поколенията български деца родното слово. И още, че трябва да се гордеем и с нашите ученици, знаещи и можещи, владеещи силата и магията на българската реч. Благодари на всички за усърдието и старанието-на Българското посолство, на БОКЦИ, на Родителския съвет, на всички родители, помагащи и съпричастни към великата мисия.

Ние имаме успяващи деца, а успехът увлича – увери тя.

5

На 24 май българинът се връща към вековното начало от слово, мисъл и дело, положено от Първоучителите. Учениците от 5-ти клас с класен ръководител г-жа Антоанета Джърманска ни разказаха повече за празника и ни дадоха още един повод да се гордеем, че и ний сме дали нещо на света…

Последва едно почти спонтанно излизане на сцената на всички ученици и учители, и тържествено-вълнуващото изпълнение на химна “Върви, народе, възродени…”

6

А после… За кого е първият и вече осъзнат празник на кирилските букви?! За малките ни първокласници – и те, усетили силата на буквите, и вече въоръжени с магията на словото. Стройно се подредиха на сцената с двете си учителки – г-жа Петя Сейменова и г-ца Диана Облашка. Посрещнати бяха с вълна от аплодисменти – изпълниха “Песен за буквите”, под акомпанимента на китарата на Никита Иванова. И продължиха с незабравимото “Аз съм българче” до ”Най-скъпата ми дума е… България”! Сигурна съм, че стигнаха до всяко българско сърце.

9

След тях на сцената излязоха малките ученици със своята учителка, г-жа Дани Смит, и изпълниха “Песен за буквите”, за буквичките, които ги чакат нетърпеливо догодина в първи клас.

Нека мечтаят и творят своите вълшебства цяло лято!

Последваха ги много тържествено най-малките с г-жа Петя Къруан, които изпълниха песента ”Чело коте книжки”.

10

Ние имаме духовната територия, завоювана и завещана ни от Кирил и Методий, и никой няма да ни я отнеме. На сцената бяха и учениците от 6-ти и 7-ми клас, с класни ръководители г-жа Зорница Гоган и г-жа Цвети Радева, които споделиха думи за великото дело, сътворено от Първоучителите Кирил и Методий.

Днес празник е на българската книга – ученици от класа в Тюламор, с класен ръководител г-жа Кремена Чинова, рецитираха български стихотворения, посветени на празника.

11

И следваха български ритми, една изключително вълнуваща част от програмата – на сцената бяха едни малки звездички и не какви да са звездички, а танцуващи – с ръководител Зорница Атанасова.

С аплодисменти посрещна залата и четвъртокласниците с класен ръководител Мариана Монир, които изпълниха стихове за празника от български поети.

12

И едно изключително вълнуващо представяне на Никита Иванова, която изпълни прочувствената българска песен ”Облаче ле, бяло…” и предизвика толкова много емоции.

България разказва ясно и гордо за своя път, пронизал вековете… Димана Станева и Преслава Василева изпълниха стихове за България, пропити с тяхната обич към слово и Родина.

Усмихнати и с ведра крачка след тях на сцената излязоха учениците от 2-ри и 3-ти клас с класен ръководител г-жа Валя Георгиева. Те поздравиха всички с една весела песен “Седнало е Джоре дос”.

Едно голямо браво на децата на Роси Мийхан, а и на родителския танцов състав, които накараха всяко българско сърце да заиграе в ритъма на българските хора.

13

Дойде ред на една сериозна и много специална част от програмата, и нетърпеливо очаквана – връчване на Удостоверенията за завършен клас на малките първокласници и на учениците от 12-ти клас.

И най-дългият път започва от малката стъпка, и великите хора израстват от малки деца – като тях!

На сцената се подредиха най-малките и най-големите от класовете с класните си ръководители.

14

За съжаление, класният ръководител на 12-ти клас, доцент Димитър Камбуров, отсъстваше, но това не попречи на тържествения момент.

Днес първолаците получиха своя първи документ, удостоверяващ тяхната грамотност, а дванайсетокласниците – за завършен заключителен етап от своето образование по роден език.

Удостоверенията им бяха връчени тържествено от г-жа З. Гоган и г-н Заимов – Посланик на Р. България в Р. Ирландия – с пожелание да продължават пътя на знанието с България в сърцето!

Точно това беше темата и на годишния ученически конкурс –

“С България в сърцето”, в който участваха много деца с прекрасни творби. Г-жа Вяра Панова, председател на Родителския съвет, обяви наградените от участниците и връчи наградите с благодарност и увереност, че децата ще продължат да носят тази любов към Родината в сърцата си.

15

Последва излизане на сцената на всички – участници във великото просветителско дело. Ученици започнаха да рецитират вълнуващите слова на У. Шатлър за учителя. Учителят е най-големият късметлия от всички, които работят, защото се грижи животът да се ражда всеки ден – отново и отново, а съграденото с любов може да просъществува векове, вечно…

На сцената любимите учители получиха букети на признателност от своите ученици.

16

Зазвуча и песента “Моя страна, моя България”, и всички запяха. Вълнуващ момент, изключително трогателен и докосващ…

Трябва да споменем и думите на признателност на г-жа Зорница Гоган – директор на училището, към дарителите и хората, милеещи за Училището: семействата на Ваня и Васил Динкови, Славина и Венцислав Велкови, Ирена и Имран Бат.

Да не пропусна и изложбата в чест на празника, организирана от българската дизайнерка Ники Колиер и нашия фотограф Ивайло Петров. Те представиха няколко от серията табла по съвместния си проект “Български празници в Ирландия“.

17

И още – двете вълшебници от арт ателието към училището – Габриела Кожухарова и Милена Папазова също поздравиха своите възпитаници. А аз бързам да Ви кажа, че при тях не просто се работи с ръце, не просто децата творят – там те създават шедьоври. Всички видяхте изложбата и се уверихте в това.

И отново водещите – поздравиха всички със светлата дата и призоваха да не забравяме, че сме следовници на двамата братя Кирил и Методий, и имаме мисия – да разпръскваме словото българско – наша религия и сила, смисъл и спасение!

Последва едно изпълнение на гостите ни от гр. Арма – Северна Ирландия, танцов състав ”Чемшир”, които разлюляха отново залата с игриви български ритми.

18

“Подай ръка – ти на мен, аз на теб!

Запей със мен – весело да ни е!”

С тези думи водещите поканиха всички на общо хоро в залата. С това завърши празничната тържествена част от деня, но имаше още много. Празникът продължи!

19

Скъпи колеги, пожелавам Ви с любов да продължавате великата си мисия – да образовате българчетата тук, на Изумрудения остров, на четмо и писмо българско, за да съхраним идентичността си и да съграждаме бъдеще – за нас и децата ни!

А Вие, скъпи ученици, помнете – българското слово не е само знание. То е магия и още един прозорец към големия свят, който Ви очаква. Пазете го да не изчезне! Мечтайте на български!

На всички родители, съмишленици, на всички българи на Изумрудения остров искам да напомня – ако има ден, който обединява – това е 24-ти май – най-чистото обединение около знание, духовност и култура. Обединение, което е празник! Пожелавам на всички светлина в душите, за да усещаме този нескончаем празник и да го пренасяме година след година – в бъдното! Заедно със Сърцето на просвещението на роден език, тук, в Ирландия – Българско училище “Азбука”!!!

20

Честит празник!

И весело слънчево българско лято! До нови срещи наесен в училище!

.

Текст: Цв. Радева

Снимки: Ивайло Петров

Дъблин, май, 2017

БУ „Азбука“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.