Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Съборът в Микулчице и Българският дом в Прага – писмо до институциите

2017.05.17 Няма коментари

На 12 май т.г. бе изпратено писмо до Министерство на външните работи, Министерски съвет, Комисията по политиките за българите в чужбина и Комисията по външна политика към 44-тия Парламент, Българското посолство в Прага и Държавната агенция за българите в чужбина, във връзка с традиционния Български събор в Микулчице, Чехия, и казусът с Българския дом в Прага. Писмото съдържаше линк към публикация в нашето издание, засягаща тези теми. 

Съдържанието на това писмо, във връзка с което днес се получи отговор от зав. отдел „Приемна“ на Министерски съвет, г-жа Соня Божикова, може да се види по-долу. Както и, след това, факсимиле от изпратеното ни от Приемната на МС, което е изпратено и на Външно министерство. Засега няма отговор от другите институции, сезирани с това писмо. 

4

До Министерството на външните работи на Р. България

Министър Екатерина Захариева

Министерски съвет на Р. България – Приемна

Комисията по политиките за българите в чужбина към НС

Комисията по външна политика към НС

Държавната агенция за българите в чужбина

Посолството на Р. България в Прага, Чехия

Уважаеми Дами и Господа,

Изпращам на Вашето внимание линк към една публикация в българското емигрантско издание EuroChicago.com, в която става дума за организирани от български организации в Р. Чехия събития, отношението на Българското посолство в Прага към тези събития, както и за казуса с Българския дом в Прага, заради който българското Министерство на външните работи се съди с най-старата българска организация в Чехия и с още две български организации, за да ги изгони от сградата на Българския дом.

Как посолството ни в Прага „сплотява“ българската общност

Моля, след като се запознаете със съдържанието на тази публикация, да изразите отношение към това, което се случва в Прага и в Чехия с наши организации там. За опита да се неглижира дейността на най-старата българска организация в Р. Чехия, като се отказват покани за организирани от нея събития или пък се дублират от Посолството събития, за да се неглижира тази организация, която е традиционен техен организатор. За впечатлението, което се оставя така в страна като Чехия към българската държава и към нашите българи там. За течащия вече две години процес за изгонване на български организации от Българския дом в Прага, за който нашето Външно министерство не намери друг начин да реши въпроса, освен да използа услугите на чешки адвокати.

Моля Министерството на външните работи да изпрати отговор дали смята това отношение на Българското посолство в Прага за редно и нормално. Както и даде информация за това колко пари на българските данъкоплати са били похарчени досега за това дело, което МВнР води срещу български организации в Чехия.

Моля Българското посолство в Прага да отговори защо дублира събития, като традиционния Български събор в Микулчице. И дали смята, че противоречията, които съществуват между различни български организации в Чехия, трябва да се тушират или трябва да се насърчават. На този въпрос биха могли да отговорят ако искат всички сезирани с това писмо институции.

Моля също така Комисията по политиките за българите в чужбина, която по време на предишното 43-то Народно събрание е обсъждала на свои заседания казуса с Българския дом в Прага, да организира пак заседание на тази тема, като покани на него не само представители на нашето Външно министерство, но и на нашите организации в Прага и Чехия, с които МВнР се съди, за да се чуе все пак поне веднъж в най-висшия орган на Р. България и тяхната позиция по проблема. На това заседание, ако такова се организира, би могло да се разгледа и отношението на Българското посолство в Прага към организирани от наши организации там събития.

Моля Държавната агенция за българите в чужбина да изрази също отношение по темата.

Ако Комисията по външна политика към НС би желала да вземе и тя отношение във връзка с начина, по който проблеми, възникнали между български организации в Чехия и българското Външно министерство (които не са били решени, за съжаление, чрез разговори и дипломация, като вътрешно българска работа, а са станали достояние на чешки съдилища), рекушират върху имиджа на българската държава в Чехия и върху сплотяването или допълнителното разделяне на нашите сънародници в тази страна, ще се радвам да го направи.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Администрацията на Министерски съвет на Р. България пише по канален ред на Министерство на външните работи да извърши проверка по изнесеното в публикацията на Еврочикаго по темата за Събора в Микулчице и казуса с Българския дом в Прага, и да уведоми за резултата Приемната на МС и подателя на сигнала.

11

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.