Home » Авторски страници, българи зад граница

„ALEKO KONSTANTINOV way“ на North Hamlin Avenue

2017.05.08 Един коментар

Както нашето издание вече информира (вж. тук, тук), на името на незабравимия българския писател и общественик Алеко Константинов бе кръстено кръстовище в Чикаго. След като неотдавна Кметството на града одобри предложението на общинския съветник Джон Арина за именуването на североизточния ъгъл на West Irving Park Road и North Hamlin Avenue на името на Алеко, вчера се състоя и официалната церемония с откриването на табелата „ALEKO KONSTANTINOV way“.

Чикаго, 7 май 2017 г. Снимка: в. "Сега"

Момент от тържествената церемония. Снимка: в. „Сега“

В церемонията, водена от Добри Карабонев, участваха българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев, общинският съветник от 45-ти район на Чикаго Джон Арина, и.д. председателят на Съюза на българските писатели в САЩ и по света Симеон Гаспаров, ученици и учители от българските училища в Чикаго, развълнувани представители на българската общност. Това е второто кръстовище в САЩ, което носи името на българин. Първото, на името на Димитър Пешев, бе открито през 2013 г. във Вашингтон (вж. тук).

общинския съветник от Чикаго Джон Арина и нашия консул в града г-н Иван Анчев

Джон Арина, Иван Анчев, Симеон Гаспаров на вчерашната церемония. Снимка: Симеон Гаспаров, ФБ

Мястото на кръстовището в Чикаго, което вече носи името на Алеко, е знаково. Там се намира Първи български център, в който са се събирали български емигранти през 90-те години. И днес български творци, членове на СБП в САЩ и по света, се събират там, за да обсъждат свои творби. На няколко метра от това кръстовище е била и първата сграда на българската църква „Света София“.

Първи български център в Чикаго

Първи български център в Чикаго

Във връзка с вчерашното знаменателно събитие, в Българското генерално консулство в Чикаго са били получени привестния от президента Радев, премиера Борисов, външния министър Захариева. Специално приветствие е изпратил и кметът на Чикаго Рам Емануел. Тези приветствия бяха огласени по време на събитието.

Идеята да бъде почетено в Чикаго името на автора на „До Чикаго и назад“ е от няколко години. В нейната основа е Съюзът на българските писатели в САЩ и по света, като първоначално се е мислило да бъде поставен бюст-паметник на Алеко в български мемориален парк в Чикаго, който да се създаде. Предишният ни генерален консул Симеон Стоилов подкрепя активно тази идея и работи за нея, като той предлага, освен бюст-паметник на Алеко, да бъде поставен и бюст-паметник на Джануариъс Макгахан в този мемориален парк. За съжаление тази идея не се осъществява, поне досега.

Но пък се осъществява една друга идея. Благодарение на много активните контакти и добри отношения между Българското генерално консулство в Чикаго и местните власти, от времето на предишния генерален консул, и по времето на сегашния, който запазва тези добри традиции и ги доразвива, Градската управа на Чикаго взе в крайна сметка това решение за кръщаването на кръстовище в Чикаго на името на Алеко Константинов.

Предложението до градската управа за това, както вече споменахме, е на общинският съветник Джон Арина (Alderman John Arena, 45 Ward), който работи за тази идея заедно с българския генерален консул Иван Анчев. Съдействие са оказали (под формата на препоръчителни писма) и Българската секция на Библиотеката на американския Конгрес, Департаментът по славистика на Чикагския университет и Съюзът на българските писатели в САЩ и по света. Генералният консул Анчев се срещна с кмета на Чикаго Рам Еманюел, с президента на борда на окръг Куук Тони Прекуинкъл, със секретаря на щата Илинойс Джеси Уайс и с други политически лидери в града, за да бъде реализирана идеята.

aleko_konstantinov

Тази година се навършват 120 години от убийството на Алеко Константинов.

Припомняме, че в чест на Щастливеца предстои още едно важно събитие в Чикаго. На 13 май т.г. (събота), от 14:00 до 16:00 ч., в Библиотеката на Чикагския университет, пред бюста на Алеко Константинов, ще се проведе възпоменателно тържество в памет на писателя. (Бюстът е от родния град на писателя и е подарен на Чикагският университет от Българското посолство във Вашингтон през 1994 г.)

Събитието се организира съвместно от Генералното консулство на Р. България в Чикаго, Кирилски институт за езици (Чикаго), Центърът за Източноевропейски, руски и евразийски изследвания (Center for East European, Russian, and Eurasian Studies – CEERES), Департаментът по славянски езици и литература (Department of Slavic Languages and Literatures) и библиотека „Регенстайн” (The University of Chicago Regenstein Library) при Чикагския университет.

.

One Comment »

  • Александър Лаутарски said:

    На Всички Българи от Двете Америки Честит Ден на Българската Азбука, на Българската Просвета и Култура, на Българската Духовност, разперила Криле над Шестте Континента, Летяща сред Звездите във вселената.

    Върви Народе Възродени, към Светли Бъднини Върви!

    Ал.Лаутарски

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.