Home » Авторски страници, българи зад граница

Възпоменателна церемония за Алеко Константинов в Чикагския университет

2017.05.17 Няма коментари

Алеко – будната съвет на своето време. 120 години от смъртта на Щастливеца

.

image00 copy

„Вий пишете, каквото ви диктува
фалшивото положение, а аз ще пиша,
каквото ми диктува съвестта, па
сетне ще видим на коя страна ще
бъде общественото мнение.“

А. Константинов

На 1 януари 1863 г., в живописния дунавски град Свищов, се ражда един от най-значимите български писатели – Алеко Константинов, когото с основание наричат „будната съвест на своето време“, поради ясно изразената гражданска позиция и критично отношение към действителността, която той отблизо следи и участва във всички нейни обществено-политически проявления.

Щастливеца е първият автор, които описва страни, места и обекти, намиращи се извън пределите на България, и първият, който използва смеха като мощно оръжие при изобличаване на човешки недостатъци.

В Чикагския университет

В Чикагския университет

Тази година се навършват 120 години от нелепата смърт на Алеко Константинов. По този повод нашето училище участва във възпоменателната церемонията в Чикагския университет, организирана от Генералното консулство и Кирилския институт на Ваня Налбантова, със съдействието на проф. Ангелина Илиева, преподавател в университета.

До бюст-паметника на Алеко в Чикагския университет

До бюст-паметника на Алеко в Чикагския университет

За учителите и учениците от БУ “Джон Атанасов“ бе чест и удоволствие да се докоснат до бюст-паметника на великия писател, да поднесат цветя пред него и да покажат какво знаят за човека и твореца Алеко.

17_img_8182

Училището ни участва с презентацията „Алеко Константинов – „будната съвест на своето време“ – методическа разработка на Виолета Петрова, преподавател по български език и литература, която заедно с учениците от 6-ти, 7-ти, и 8-ми клас на г-жа Ваня Налбантова, вълнуващо и емоционално коментираха богато онагледените слайдове, подредени в логическа последователност. За удобство на американските ни посетители, презентацията бе преведена на английски език от Ивайло и Петър Налбантови от Кирилския институт.

45_img_8672-1024x683

Изтъкна се каква следа е оставил Алеко в българската литература, ролята на семейната среда за формирането му като човек и творец, обществено-политическата му дейност. Анализирайки откъси от „До Чикаго и назад“ и „Бай Ганьо“, учениците се докоснаха до демократа, хуманиста и природолюбителя Алеко, до неговата нравствена чистота и благородство. Акцентира се върху ролята на художествените средства, търсиха се нравствените послания на автора и прозренията му в бъдещето. В края на презентацията учениците разсъждаваха върху проблемите – „Байганьовщината – има ли я днес?“ и „Необходим ли ни е днес Алеко?“ .

44_img_8663-1024x683

Произведенията на Алеко надживяват времето, в което са създадени, героите му напускат страниците на произведенията и стават част от бита ни. Затова емоцията бе неповторима, когато бай Ганьо оживя пред всички чрез неповторимото изпълнение на Иван Ганчев, бивш ученик на училище „Джон Атанасов”, в ролята на героя от „Бай Ганьо прави избори”.

Иван Ганчев в ролята на безсмъртния герой на Алеко

Иван Ганчев в ролята на безсмъртния герой на Алеко

За нас, българите в Чикаго, Алеко Константинов е българската следа тук, в града на ветровете, но и духовната връзка с България. Вече си имаме и кръстовище в Чикаго на името на твореца и всеки път, минавайки по него, мислено духът на Алеко ще ни води у дома.

chikago_aleko-konstantinov-Small

.

Виолета Петрова,

БУ „Джон Атанасов”, Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.