Home » Авторски страници

За случая с отец Кортези и груповите импулси

2017.03.14 4 коментара
Католическият свещеник Паоло Кортезе, който служеше в Белене, бе отзован и си тръгва от България. Той бе приютил в църквата семейство легални бежанци от Сирия, срещу което в Белене имаше протести.

Католическият свещеник Паоло Кортези, който служеше в Белене, бе отзован и си тръгна от България. Той бе приютил в църквата семейство легални бежанци от Сирия, срещу което в Белене имаше протести от един общински съветник в града и група националисти. На тръгване от България отец Кортези излезе с призив към българския патриарх Неофит и към президента Румен Радев.

Случаят със семейството заселници в Белене, а преди това на други места, е срамен и против националните ни интереси!

Длъжни сме рязко да разграничим понятията, нормите, управлението и социалните практики по различните въпроси:

– контролът на границата;
– броят на бежанците, които бихме могли да подслоним;
– приемане и отхвърляне на бежанци;
– културните проблеми с бежанци от различни етноси;
– разселването на бежанците;
– тяхната адаптация.

Това са съвсем различни неща!

Случаят с отец Кортези е срамен! Това е проява на глупост! Глупостта е такава – да не може да се разграничава, да не се виждат различията. В главата – каша и групови импулси.

Бръмбар ли е, слон ли е. Умът не види.

Вълната на мигрантите през измислената „зелена граница“ трябва да се спре. Но ние няма ДА МОЖЕМ ДА СПРЕМ преселението на големи групи хора! Това трябва да го съзнаваме.

Демографските диспропорции в близки и по-далечни региони са от такава величина, че разселването ще може да се спре само с оръжия за масово поразяване. Стотици милиони потенциални мигранти има оттатък Сахара. В Бангладеш живеят 1000 души на квадратен километър, у нас – 50. Средно в Европа около 100.

Освен работа на международните институции ТАМ, В ОНЕЗИ СТРАНИ, за регулиране на раждаемостта и подобряване на социалната уредба, ние у нас имаме маса задачи.

Ние МОЖЕМ ДА КОНТРОЛИРАМЕ ПРОЦЕСА на прием и отхвърляне.

Войскови контрол на границите!

Приемане, подбор, експулсиране, адаптация на одобрените за оставане – временно и трайно. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОВЛАДЯВАНЕ НА ЕЗИКА! Пределно ясни условия на лоялността. НИКАКВО ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО*!

Дискусия по въпросите в обществото!

Нужни са подготвени кадри – учители, проповедници, преводачи, социални работници, граничари, полицаи…

Трябва да мислим по въпроса като неизбежен, а не като измислица в партийна програма.

 

Петко Симеонов

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Бел.ред.: Ако не се допуска двойно гражданство за чужди граждани, които стават и български, това може да постави въпроса за българските граждани по света, които са и други граждани. А такива български граждани има вече твърде много по света.

Из призива на отец Кортези:

 „Къде сте днес, патриарх Неофит? Излезте от вашата крепост. Заемете честна и почтена позиция, като тези смели ваши предшественици Кирил и Стефан. Народът има нужда от вашата дума!
Къде се, г-н президент Румен Радев? Излезте и вие от вашето президентство и се обърнете към народа си. Вземете пример от другите лидери. Вземете пример от Мартин Лутър Кинг и неговата мечта за едно общество, в което няма да има дискриминация, където всички да живеем заедно. Говорете на своята нация, която тръгва по грешен път и влиза в джунглата.
Къде сте, граждани на България? Излезте и покажете, че не сте съгласни! Къде сте български институции? Защо не работите така, че законите да се спазват? Защитете справедливостта!“

Пастор Бедрос Алтунян от Евангелска методистка църква в България написа писмо в защита на отец Кортези, информира OFFNews.

„Скъпи брат Паоло, ти извърши това, което ние трябваше да направим. Прости ни, че ние от другите християнски общности останахме само наблюдатели. Но ние днес те уверяваме, че високо ценим всичко, което направи и оставаме съпричастни на твоето дело“ – казва пастор Алтунян.

Създадена е и петиция в защита на Паоло Кортези и с призив той да се завърне в България. В тази петиция са изброени различни достойни инициативи , които той е подел и извършил, докато е бил в страната.

4 коментара »

 • B said:

  Моите уважения към отец Пауло Кортези и католицизма, но не подхожда на гости да учат стопанина, как да си чисти къщата. Все още официалната религия в България е превославието и тя трябва да бъде уважавана, като такава, както от мюсулмани, така и от католици.
  Ако христианската постъпка на отец Кортези предизвиква такава остра реакция в хората, то съвсем не е христианско да продължаваш да настояваш, подклаждайки по този начин враждата между хората. Ще кажа даже повече. Отец Кортези не си е свършил добре работата на пастор, след като паството му не го поддържа в защитата на бежанското семейство. Отеца изглежда е избързал, като е довел семейството без да поговори с хората в селището, и да ги вдъхнови към съчувствие и желание да помогнат по човешки и христиански. Той просто е решил да постави селището в което е бил пастор пред свършен факт, очевидно без да познава настроенията на собственото си паство. Това говори за един много млад и неопитен пастор. Съжалявам, но решението да го изтеглят от България намирам за съвършенно правилно. Дано на негово място изпратят някой по опитен и добър психолог.

 • Николай Гусев said:

  Моите уважения към г-н Петко Симеонов, но категорично не мога да приема аргументите му.

  Първо, мигрантите не са бежанци. Нашата държава нито е длъжна да ги приема, а още по-малко – да ги обгрижва. Напротив – те са нарушители на държавната граница, следователно са престъпници и подлежат на сурова наказателна отговорност. Всякакви милозливи словоизлияния за страданията им са предназначени да предизвикат притъпяване на вниманието на населението и улесняване внедряването на потенциали престъпни елементи в и без това разнебитената ни държава.

  Това, което става през последните няколко години в Европа и САЩ, е абсурдно и противоречи на здравия разум. То е част от порочния план на творците на Новия Световен Ред (НСР)за поробване на човечеството – наред със узаконените с международни договори заблуди за „световно затопляне“, „замърсяване с въглероден диоксид“ и т.п. шарлатании. То беше немислимо само преди някакъв си четвърт век.

  Що се отнася до бежанците, техният живот подлежи на защита от международното право и вътрешното законодателство на приемащата държава. Но не в смисъл на интегриране, а на ВРЕМЕНЕН ПРИЮТ – докато трае ОПАСНОСТТА ЗА ЖИВОТА ИМ. След което те са длъжни да се върнат откъдето са дошли.

  Това, което постоянно внушават платените подкупни глашатаи на НСР и на което подпяват неразумни интелектуалци и заблудени добряци, противоречи на всякакъв разум, морал и право – неговата цел е да разруши интегритета на националните държави и да ги превърне – наред с другите „вълчи капани“ – в лесни жертви на подмолно подготвяния световен Апокалипсис.

  Българите винаги са подкрепяли изпадналите в беда, но това не значи, че трябва да отговарят за греховете на алчни колониални империи или за неразумното поведение на едни или други етноси по целия свят. Още повече, когато нахални и видимо материално добре обезпечени „бежанци“ напират да превземат Отечеството ни с взлом на границите му.

  Няма да го бъде!

 • Милен said:

  Случаят с отец Кортези няма нищо общо с „превземане да България от мигранти“!Семейството бежанци имат официален статут.Бежанците са само предтекст.
  Изгонването на отеца е АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ на комунистическите служби. В Белене се заговори за жертвите на комунистическите престъпления благодарение и на отеца.А те искаха това да бъде забравено.Католическата църква, за разлика от синода, не е безучастна към мъчениците на тоталитарния режим.
  Всеки,който има горчив опит знае много добре,че когато комунистите си набележат да унищожат някой неудобен, са в състояние да измислят най – сатанински причини. „Има човек, има проблем.Няма човек, няма проблем“ – това си им е „по кръвен път“!

 • Mariana (author) said:

  Ако това има някакво значение, сирийското семейство, което отец Корнези бе подслонил, бе на сирийци християни. А протестите срещу това бяха от страна на общински съветник в града и на някаква група крайни националисти. Отец Корнези си тръгна от Белене и от България не защото някой го е гонил, а защото бе отзован. Но поводът за това бе именно случаят със сирийското семейството. А причината за кампанията срещу него може наистина да е свързана и с неговата дейност за съхраняването на паметта на жертвите на комунизма в Белене, защото той в това отношение е направил много.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.