Home » Авторски страници, българи зад граница

„Иван Станчов“ – училище с име на патриот и благородник (видео)

2016.12.13 Няма коментари

dscn2148

Случи се – мечтано, заслужено, навреме. Българското училище към Посолството на България в Лондон, Великобритания, получи името на своя обичан патрон – посланик Иван Станчов.

Думата Патрон не сбира всичко. Защото г-н Станчов за нас е: ментор, покровител, съхранител, пример, вдъхновение, сигурно още десетки други неща, които могат да се изразят в едно: Човек с главна буква.

Дължахме му много и го отпразнувахме с любов и достойнство, каквито той заслужава.

dscn2152

На 7.12.2016 г., в 19 часа, в салоните на Българското посолство с домакин посланик Константин Димитров, започнаха да прииждат много гости – българи и британци. Елегантни и развълнувани. Предстоеше да се проведе традиционният Коледен благотворителен бал, на който видни организации на българи и британци полагат усилия да съберат средства за благородни каузи в България.

dscn2150

Тази вечер бе посветена преди всичко на 25-годишния юбилей на Friends of Bulgaria („Приятелите на България”), организация, създадена от г-н Иван Станчов. Този значителен повод ни накара и ние от Българското училище към Посолството в Лондон да отдадем дължимото на скъпия за нас човек. Средствата, събрани от тази вечер, в по-голямата си част ще отидат при децата от „Карин дом”, също създаден от Иван Станчов във фамилната им къща край брега на морето във Варна, за да се лекуват там деца със сериозни заболявания. Искахме всичко да е значимо и красиво, да е празник, да се помни. Готвихме се заедно с „Приятелите на България”, с Българския Лондонски Сити клуб, с Лондонския български хор за народни песни на Десислава Стефанова, с многото приятели на г-н Станчов.

dscn2158

Учениците, родителите, преподавателите от нашето училище предварително бяхме събрали известна сума от продажбата на картички и календари, изработени от децата в Карин дом. Отделно нашите ученици нарисуваха прекрасни коледни картички, които изложихме на входа на посолството и няколко от гимназистите ни в народни носии посрещаха с тях гостите. А който желаеше, можеше да остави дарение в приготвената от нас кутия за „Карин дом”.

dscn2151

Строихме се в залата – учители и ученици от 5-ти и 6-ти клас, носейки знамето на училището, избродирано вече с новото ни име: БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „ИВАН СТАНЧОВ”, ПОСОЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ В ЛОНДОН, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. Напред две момиченца носеха и новия портрет на нашия патрон, подарък от художничката Нели Димитранова, който портрет завинаги ще краси класната ни стая. Носихме и миниатюрно копие на новото ни знаме, остъклено и рамкирано, подарък за нашия патрон – да краси дома им и спомня нашата вечна признателност.

Във видеото по-долу можете да видите как започна вечерта и как обявихме, че от 7 декември 2016 г. нашето училище ще носи с радост и гордост името „ИВАН СТАНЧОВ”.

Видеото със субтитри на английски ТУК

.

СЛОВО НА ПОСЛАНИК КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ:

3

Ваше Кралско Височество,
Уважаеми Посланик Станчов,
Уважаема госпожо Станчова,
Уважаеми господин Брисби,
Уважаема госпожо Мечева,
Дами и господа,
Уважаеми български сънародници,

Имам привилегията да открия традиционния благотворителен бал , със съорганизатори – фондация „Приятели на България“, Българското училище към Посолството, Лондон и Българския Сити Клуб в Лондон.

Събитието тази година е много важно за нас, защото тази вечер отбелязваме 25-годишния юбилей от основаването на „Приятели на България“, една благородна организация, отдадена на благотворителни дейности – като финансиране на болници, подкрепа на сиропиталища и институции за деца със специални нужди. Бих искал да използвам случая и да поздравя господин Джон Брисби и целия екип на фондацията за изключителния им принос към добруването на хората в нужда и страдащите в нашата страна.

Също така, искам да обърна Вашето внимание към една институция, основана от Негово Превъзходителство господин Иван Станчов, бивш Външен министър на България, която е една малка част от неговата изключителна дипломатическа кариера.

През 1991 г. той става Посланик на България в Обединеното Кралство, следвайки стъпките на своя забележителен дядо, Димитър Станчов. Точно тогава, Посланик Иван Станчов инициира повторното откриване на временно затвореното по онова време Българско училище към Посолството, първоначално основано през 1987 г., и което винаги е било водещата българска институция в Обединеното Кралство, под компетентното и отдадено на каузата му, ръководство на госпожа Снежина Мечева.

Дами и господа,

Горд съм да обявя, че, следвайки решението на Общото събрание на училището и пълната подкрепа на българското правителство и българския Посланик в Лондон, училището занапред ще носи името на господин Иван Станчов. Това наистина е заслужен принос към десетилетията неуморна работа в полза на обществото от страна на господин Станчов, в областта на образованието, културата и дипломацията. Благодарим ти, Джон!

.

БЛАГОДАРСТВЕНИ СЛОВА НА Г-Н ИВАН СТАНЧОВ:

dscn2153

Добър вечер и за всички – честита Коледа!

Искам първо да благодаря на нашия Посланик за този невероятен ден тази вечер, когато се чувствам много горд. Това, което сте направили тук за мене, е като че ли съм се върнал вкъщи. Аз съм живял и работил тук, но това е много специално! Благодаря!

Едно много специално благодаря към училището, към моята учителка, госпожа Мечева, едно много голямо БЛАГОДАРЯ!

На нашия език, искам на Вас, за Вашите песни, за Вашата работа и на Вашите мили родители , които са помагали и на Вас, и на нас през тези години, искам да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ – на учителките, на децата.

Аз съм част от Вашето училище и много, много се радвам за това, което сте направили – много, много Ви благодаря на Вас, всичките. На всички учители, певици и казах – родителите, които много са правили и някой път се забравя колко са добри.

Благодаря и на всички Вас, които ни помагахте през годините. Чрез работата си това българско училище е дало пример на други български училища, които бяха открити по целия свят. А такова училище с добро име, дава добро образование на всички нас! Затова, с още няколко думи искам да благодаря на госпожа Мечева и всички онези, които и помогнаха да съгради това училище. Живея в Англия от много време, живял съм също така в Шотландия и я обичам, но България е моята Родина. Много Ви благодаря на всички. Много се радвам, че имам нов портрет. На Вас, всичките, младите – карайте напред, учете се, Вие трябва да знаете как да разговаряте добре не само на нашия език, но и на други. Аз говоря, уж, осем. Искам и Вие да научите други езици. Светът е невероятен. Вие трябва да се научите да живеете, както трябва. Вие имате образование заради тази невероятна дама и нейните помощници. Благодаря много на всички! Аз съм изключително развълнуван! Благодаря Ви!

dscn2147

Не мисля, че може да се добави много повече. Освен това, че в залата имаше много хора с насълзени очи. Децата ни бяха брилянтни, г-н Станчов бе незабравим, гостите бяха респектирани. ВЕЧЕРТА БЕШЕ ЩАСТЛИВА!

УЧИЛИЩЕТО НИ ВЕЧЕ ИМА СВОЯ НАЙ-ДОСТОЕН ПАТРОН – КАТО НИКОЕ ДРУГО. ЗАЩОТО ХОРА КАТО Г-Н ИВАН СТАНЧОВ СА ИЗКЛЮЧЕНИЯ.

И ВСЕ ПАК – ДОБРЕ, ЧЕ ГИ ИМА, ЗА ДА ПОКАЖЕМ НА ДЕЦАТА (И НЕ САМО НА ТЯХ) КАК МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ПО НАЧИН НАЙ-БЛАГОРОДЕН.

 

Снежина Мечева,

директор на Българско училище „Иван Станчов”
към Посолството на България в Лондон

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.