2024-04-18

1 thought on “„Политико“: Кр. Георгиева е „купила“ новия си пост с пари на ЕС

  1. Из коментар по темата на Григор Лилов, сложен на стената му във ФБ:

    „В публикацията става дума за вноската от 400 млн. евро от ЕС в проектите по света на Световната банка. Според изданието Кристалина Георгиева е договорила „нечуваните“ 17% от разходите да бъдат заделени за възнагражденията на администрацията по проектите – такса „персонал“.
    Популярно казано – платила е издръжката не само за нейното си звено в Световната банка, чието ръководство пое, но и на др. звена и това й е осигурило мястото.
    Изданието прави пряка връзка между парите на европейските данъкоплатци и получения пост в Банката от все още настоящата еврокомисарка.

    Освен това изданието посочва, че отделите на Еврокомисията, ръководени от нашата еврокомисарка, са подготвили и тя е предложила промяна на досегашните финансови регламенти. Според новата идея ЕК няма да има право да контролира разходите и да одитира (провери) изразходването на средства от бюджета й, дадени за проекти, в които участват и частни донори, ако някоя др. институция е направила проверка.
    Лично за мен подобна схема – даваш и не контролираш дори частни лица и организации си е особено гнусна и цинична далавера.

    От офиса на Георгиева са отрекли, че тя има отговорност за близо 70 милиона евро (17% разходи за персонал). „Само била подписала“ документът, е техният аргумент.
    Смях! Разбира се, това е лъжа! Иначе излиза, че еврокомисарката с ресор бюджета няма никакви отговорности и правомощия.

    Офисът твърди, че инициативата за процентите е на Жан Клод Юнкер.
    По всичко изглежда, че развитието на скандала може да помете Еврокомисията. Вероятно еврокомисарката е само завръзката му – хващането на „метлата“ преди тя да се развърти. Няма да е за първи път – през 1999 г. заради корупционни практики цялата Еврокомисия беше принудена да си подаде оставката.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *