2024-03-28

1 thought on “Турция – какво и как се случи в действителност

  1. „Прочистването в Турция от привърженици на проповедника Фетуллах Гюлен добива още по-големи мащаби след масовите арести на военни, магистрати и полицаи, днес вече на прицел са администрациите.
    Днес бяха уволнени 15 200 служители в образованието, съобщи АФП. Бяха поискани оставките на 1577 ректори – на практика това са всички държавни университети.
    257 служители от правителствената администрация бяха отстранени от работа, иззети са и служебните им карти. След щателни обиски по канцелариите, големи количества документи бяха отнесени за разследване в дирекцията на полицията. 399 души са уволнени от социалното министерство.
    Във всички 81 провинции на страната се провежда операция в клоновете на Дирекцията по вероизповеданията /Дианет/, 81 мюфтии са призовани да се явят в централния офис в Анкара утре. След насроченото за 10 ч. събрание ръководителят на Дианет Мехмет Гьормез ще обяви новата стратегия за действие срещу групировката на Фетуллах Гюлен, квалифицирана в Турция като терористична. Отстранени от работа днес бяха 492 служители на дирекцията, в това число и такива в чужбина, сред които трима регионални мюфтии, един началник на отдел, един съветник на директора. Причината отново е подозрения за връзки с хората на Гюлен. Днес службите по киберсигурността започнаха разследването на социалните мрежи, целта е да бъдат разкрити всички потребители, подкрепящи опита за преврат със собствени коментари или публикация на медийни текстове. Те ще бъдат арестувани и съдени за противозаконна подкрепа на престъпниците и извършените от тях деяния, и за тиражирането на тези мнения, като самото публикуване се счита за престъпление срещу държавата.
    Отнети бяха и лицензите на 24 радио и телевизионни станции, за които управляващите твърдят, че са свързани с Фетуллах Гюлен.“

    http://www.segabg.com/article.php?id=814352

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *