2024-04-18

1 thought on “Отворено писмо до Москов: Г-н министър, сложете край на това представление

  1. Браво на майсторката на словото Елена Пеева-Никифородис!
    По отношение на темата.
    Елена, писмото ви е правилно по съдържание, но времето в което се проявава съвпада с междууособни борби в политическата върхушка на България. Москов е история, но най-жалкото е, че той е история не заради това за което пишете в писмото си. За съжаление нещата, за които пишете са част от контрибуциите, които България е принудена да плаща след края на студената война.
    В България има много лекари. Голяма част от тях практикуват, като мен по света. Повярвайте ми, когато си принуден сам да си приготвяш гипсовъчните материали, посипвайки със строителен гипс платнени бинтове, когато всеки преглед започва с задължителното „трябва да направите дарение на болницата за да ви оперираме“, когато бързаш да свършиш дежурството за да започнеш да изкарваш прехраната на семейството си с каране на такси, идва момент, когато трябва да избираш. Изборът е пред това да останеш в едно здравеопазване повече наподобяващо хаоса по бойните полета и да се опиташ да не полудееш или да избягаш от този ужас.
    Ние с вас избягахме. Колегите, които останаха Елена, няма как да не бъдат променени от условията, в които се опитват не само да практикуват, но и да отглеждат деца и да се грижат за семейства и стари родители.
    Колегите ми понасят тежки душевни травми. Разбирам това по много начини, НП най добре изразено е то в писмото-извинение, на колега от Велики Преслав, публикувано тук в Еврочикаго.
    Писмото на колегата, уж писано по друг повод, постепенно се превръща в писмо-обвинение към нас емигрантите. Най-вече това писмо е насочено към нас – лекарите емигранти. Интересни са особенностите на това обвинение. Колегата ни обвинява в меркантилност! Обвинява ни, че сме емигрирали заради големите западни доходи на лекарите.
    Няма да спора, че исках достойно заплащане. Аз съм мъж и съпруг, и искам да мога да погледна жена си и децата си в очите с гордост, от дохода получен за моят труд. Днес обаче, подтикнат от вашето чудесно писмо искам да споделя нещо много важно.
    Не е толкова важен дохода, колкото пътя по който той е постигнат.
    Моят доход е получен, като официално заплащане на труда ми, види но за всеки, с платени всички възможни данъци и осигуровки и размерът му, макар и среден за страната, в която живея е достатъчен за да не се чувствам притеснен за е едневните си нужди, моите и на семейството ми, както и за бъдещето ни. Този доход е получен за работата ми е и справедлива компенсация за нея не само от моя гледна точка, но и от гледна точка на работодателят ми – здравната мрежа в която работя.
    АЗ НЕ ПЛАЩАМ С ДУШАТА СИ ЗА ДОХОДА СИ.
    Когато работя аз влагам душата си в работата си защото ми е останала душа. Не ми е необходимо в живота си да лъжа, да крада, да изнудвам, да заобикалям на всяка крачка закона. Душата ми не наранена, жива.
    Българи, когато видите в България лекар, който въпреки лъжите, предателствата, мизерията и изнудванията на ежедневието ви дава парченце от душата си, поклонете му се и му целунете ръката. Това е Човек!
    А Москов? Той е просто тяло. Тяло без душа. Не вашата омраза заслужава той Елена, но вашето съжаление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *