2024-04-24

5 thoughts on “Неизвестни страници от недалечното минало на българите в Гърция

  1. По време на НР България, доколкото ми е известно (не знам точно кога, може би през 60-те, но наистина не знам точното време и година), е било сключено споразумение между България и Гърция, чрез което България се е отказала от всякакви претенции относно етническите българи, останали в тази страна. (Предполагам, че e възможно и на това споразумение да са се дължали донякъде сравнително топлите отношения, които имаше между НР България, страна от соцлагера тогава, и Р. Гърция, която беше от другата страна на „Желязната завеса“.)

    Колкото до 1948 г., която Наум Христов споменава в коментара си, това е време на най-предателската политика на тогавашните управници, които предават не само българите в Гърция, не само българите в Македония и в Западните Покрайнини, но и карат насила българите в Пиринска Македония, която остава в пределите на България, да учат прясно създадения отделен македонския език и да се пишат македонци като отделен от българския етнос.

    Що се отнася до наше време, днешната българска държава няма на практика отношение към българите в Гърция. И макар че Гърция е страна член на ЕС от много време, никой не протестира срещу това, че етническите българи в тази страна са подлагани и днес на страх и унижения да не афишират своя произход, понеже нали са „славяногласни гърци“. Че нямат право да се записват с български имена, да учат майчиния си език в училища и пр. Колкото от тях въобще са издържали на многогодишната асимилация и натиск.

    Що се отнася пък за помаците в Гърция, там има един друг голям парадокс. Тези хора учат в държавните гръцки училища турския език като майчин. А турският не е техен майчин език. При всичките големи спорове и противоречия, които има във времето между Гърция и Турция, гръцката политика е стигнала дотам, че да поощрява създаването на отделен помашки език, който обаче не се учи в училищата, щото то и такъв отделен език няма. Но сакън, както се казва, някой да каже на тези хора, че езикът, на който говорят, техния майчин език, е български. Това по никакъв начин не се допуска. Но са били признати в последните години като малцинство (за разлика от православните българи в Гърция, чийто етнически произход не се признава и даже се преследва), и като такова имат право учат за майчин език турски.

    Може само да се съжалява за тази официална политика на Р. Гърция към гръцките граждани православни българи, както и към помаците, която продължава и в наше време. И за липсата на каквато и да било политика или внимание към „славяногласните гърци“ в Гърция (да не говорим за „турскогласните“ помаци) от страна на Р. България.

  2. Да сте жив и здрав! И дано хората помняъ по-дълго!

  3. Тъй като самия аз съм един от тези 29.000 дечица отвлечени от така наречените“гръцки комунисти“с оглед да разчистят Егейска Македония от българския елемент през 1948 година, искам да попитам и да споделя следното: Къде е била и къде е все още „майка“ България???
    Голяма трагедия се е разиграла с македонските българи в днешна Северна Гърцияза което за съжеление българската държава все още не иска да знае, за да не разсърди южната ни съседка, ДО КОГА??/
    Да и аз съм роден в въздуха, както и остсаналите 29.000 дечица, аз все още нямам точна рождена дата, също така нвмам и свидетелство за раждане, понеже е било нарочно унищожено от гръцките власти, но със сигурност зная че съм роден на стотина метра от гроба на на великия ни Цар Самуил Българск, намиращ са в малкото Преспанско Езеро.

  4. Този текст на Спас Ташев е писан преди години, но тогава никой не му обръща внимание. Той се сеща за него и го намира и изважда от архива си, покрай премиерата на документалния филм „Родена във въздуха“. Г-н Ташев следи страницата на това събитие във Фейсбук и този филм го подсеща за този му текст.

  5. Да, всичко написано е вярно, но не цялостно. Вече не сме 1945 година, а сме 2015 – та и никой не пречи по настоящем на българските граждани от „македонски“ произход или да издирят селата на дедите си, или да посетят поне гроба на Цар Самуил. Лично аз тръгвам за „там“ за трети път тази година следващия петък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *