2024-03-18

14 thoughts on “Извънредно заседание на САС във връзка със сваления руски самолет

  1. Кошлуков припомня, че:
    „На 22 юни 2012 година турски самолет F-4 нахлува дълбоко в Сирия и сирииците го свалят. Двамата пилоти загиват. Ердоган
    прави бурно изявление в смисъл, че нарушението на чуждо въздушно пространство за кратко време никога не може да бъде
    основание за сваляне на самолет. Веднага Турция иска среща на посланиците на НАТО в Брюксел като се позовава на член 4 от
    Учредителния договор на НАТО.
    НАТО обсъжда случая и излиза с декларация, че свалянето на самолета от Сирия е недопустимо и заявява своята солидарност с Турция като споделя нейната позиция. Генералният секретар на НАТО Расмунсен казва, че това е пример на незачитане на международните норми от Сирия… „

  2. Значи, с двете си мозъчни клетки които са се събудили след сладък сън в родината, се сещам че 20% от територията не значи 20% от населението. Пук сега като написах това изречение и се събудиха още 2-3, се сещам, че това са плодородните земи на Сирия, другото е пустиня. И че тяхното население е около 70% от общото, и че никоя не бяга да се спасява от Асад към ИД. И че напоследък теритотията контролирана от единственото легитимно правителство се увеличава, като де почне от Алепо и се стигне до Латакия. Ама си добре дошъл пак да поиграем на алабалистика, много си сладък с това отчаяно „20%“ Пък и да светна ваша милост с едната клетка: OIF= Operation Iraqi Freedom. Ъ-хъ, едно време бях посглупил и служих в армията на САЩ след ROTC, вместо да си взема студентски заеми като по-умните хора.

  3. Асад е „най добрата алтернатива“ но с единствената си мозъчна клетка не мога да разбера как ще командва Сирия, без да е добър сириец. Колкото до картите, които показват 20% за Асад, аз не ги печатам. Не се очудвам на разсърдения ОФ ветеран. Преди много години ония от ОФ убиха Райко Алексиев защото пишеше думите на Пендо. Другаря Боков бе толкова ядосан, че даже му смачка главата. Но децата му са много по умни от него и знаят къде зимуват раците.

  4. Дрън дрън, я кажи кой казва че „Асад е добрият сириец“? Никой. Но е явно, за всеки с поне една функционираща мозъчна клетка, че е най-добрата от всички алтернативи които са наяве в момента. Затова и всъщност контролира повече от 70% от оставащото населението, не тези 20% които се опитваш да пробутваш. То бива дезинформация ама някои направо се о….те от пропаганда. И пак, Либия не ви ли демонстрира най-накрая до какви „ценности“ води организираните от запада туитърни революции? Питам риторично, защото много тънко се опитваш да игнорираш нагледните примери от последните 15 години. Разбери, нито на САЩ нито на която и да е друга „евроатлантическа ценностна пазителка“ им е на оная работа за някакви там ценности. Това го разбрах в Ирак през 2003-2005, и оттогава само го доказват. Всичко се свежда до борба за контрол над ресурси. Ако не беше така, нямаше най-важният съюзник на запада в средния изток да е Саудитска Арабия, която харчи милиарди да промива мозъците на тези мюсюлмани дето ги чакаш да водят от минаретата борбата против дробоядците. Всички мадраси и джамии финансирани от СА рапространяват уахабитската социопатия, и след това СА финансира промитите млади мозъци по пътя им към джихада и плаща за въоръжението им, често с одобрението на самия САЩ. Единственото което следва да мислим е как максимално да улесним пътя на джихадистите към седемдесетте девици и към съда на алаха им, и да се унищожи Къщата на Сауд до 30-то коляно.

  5. За ОФ ветеран. Ердоган мисли, че само турците са хора, а другото боклук-рая.

    Ако Асад е добрия сириец, колко тежи с 20% от населението, които едва крепи 4 години? Оправдания, че други му пречат съвсем не помагат, след като е доказал, че е загубена карта.

    Моя въпрос е защо Путин, който съвсем не е глупав, не може да намери между своите хора, друг който да прибере около себе си поне 50% от населението и да спре кръвопролитието. Същото важи и за Оланд или другите политици.

    И още нещо. За капаците върху очите на много хора, които не помнят как една малка групичка, като тази на Хитлер от бирариите в Мюнхен, успя да направи световен конфликт. Това се повтаря. Сега виждаме също как една малка групичка, с фантастичната идея да възстанови умрялия преди векове халифат, успява да добие огромна сила и да върти целия свят на пръста си. И такива групички се роят навсякъде и получават пари или власт да имат пари. Трагедията е, че все още има хора, които се чудят коя групичка да подържат или гонят, а не се стремят заедно да изтръгнат корена на злото. ООН мълчи. Мюсюлманите от минаретата би трябвало да водят, но песента им не се чува. Всички чакат друг да оправи нещата.

  6. Онзи дето изяде сърцето на убития войник беше от тези така наречени умерени туркмени-бунтовници. Това е първо. Второ, Сирия има само едно легитимно правителство и това е правителството на Башар Асад. Трето, Либия вече демонстрира какви са последиците от свалянето на правителство, колкот и то да не е по вкуса на ценителите на ефимерните евроатлантически „ценности.“ Четвърто, същите тези ревностни радетели на „ценности“ нямаха нищо против Асад когато той им вършеше мръсната работа и измъчваше заловени и рендирани от САЩ хора в името на борбата против тероризЪма. Пето, всичко това се свежда до борба за контрол над енергийни ресурси и техният превоз до енергийните пазари на запада. Билал Ердоган печели огромни пари от контрабандата на нефт чрез ИД (и съответно финансирането на тези копелета), и след като Русия го удари по банковата сметка тате Султан Ердоган Първи побърза да свали руския самолет над територията на суверенната държава Сирия. Така че Турция вече без съмнение е доказан държавен спонсор на тероризъм, изнудвач на Европа, и ислямистки халифат в течение на строеж. Ако разни пижовци и пендовци желаят да имат за съсед такава държава, това си е техен проблем и демонстрира наличие на промит мозък. Сори, но има граници и новата Отоманска Империя на султан Ердоган ги премина. Вече няма връщане, това си е цивилизационна война обявена от този самозабравил се рязак.

  7. Разбира се, че това е и драма, огромна драма. Породена от всякакви игри на интереси, включително и от геополитически игри. Но няма нужда думата „игра“ да се вади от един контекст, контекстът, в който е била употребена, и да се слага в друг. Що се отнася до лъжите, лъжи или спестяване на информация има от много страни.

  8. Напълно съм съгласен с Петър, че всичко това е ужасно. Парадоксално е, като че ли не знаем какво е лъжа. Когато Хитлер обяви, че само германците са хора а останалотот тор, болшиството германци го подържаха и му вярваха. Когато Ленин каза, че комунистите са хора, а останалите врагове цяла Русия тръгна след него. Сега когато мюсюлманите казват, че само те са хора, а неверниците боклук, милиони гордо ги следват. Скоро тези, които не се хващаха на тези лъжи масово изчезваха в лагери, пещи, гулази, или им режат главите. Сталин и Мао издигнаха огромни стени и изградиха огромен затвор за над милиард хора. Джихадиситте, и не малко други като тях, убиват и прокуждат милиони от родните им места. В тази кървава драма Обединените Нации би трябвало да бъдат обединени, но за съжаление те са съвсем необединени и безгласни. За това не съм съгласен с Мариана, че това е игра. Това е огромна драма, за която милиарди предпочитат да са слепи, за да не я видят. Нищо чудно когато огъня запален от малки групи, почне да гори и техните къщи. Стара песен, но за съжаление продължава да звучи като нова.

  9. Не мога да приема, че първо, турските военновъздушни сили не били знаели, че самолетът е руски.

    Второ, не мога да приема, че вместо да го ескортират, докато напусне турското въздушно пространство, са решили веднага да го свалят. Те са знаели, че този самолет не ги застрашава, но са го свалили.

    Трето, не мога да приема, че – първа опция – за 17 секунди можеш да предупредиш пилота на един самолет 10 пъти, и преди края им вече да го свалиш, като междувременно си успял да говориш и до получиш заповед за това от премиера Давитоглу; или, втора опция, че 4 минути и 43 секунди преди един самолет, който може да развива свърхзвукова скорост, да навлезе в турското въздушно пространство, да направиш първото предупреждение към него. Самолетът е бил много далече от това пространство, ако тези официално съобщени от Турция данни са верни, за да го предупреждаваш да не навлиза. Тези официални данни просто не са логични.

    Четвърто, всичко останало са игри, в които няма невинни. Но това не е основание да се оправдават нелогичните официални обяснения на Турция за случая. И тук не става въпрос за филски или фобски чувства към когото и да било, става въпрос за една официална версия за един инцидент, която е съшита с бели конци.

  10. Разбира се ужасно е че загиват войници, но не мога да не цитирам следните думи на Димитрин Вичев:·
    „Искам да попитам следното. Ако една жена, предупреждава многократно един нахалник, който от месец брутално я задява и шляпа по задника публично, че не иска да я докосва, а той не спира, това какво е? Когато десет пъти му казва „махни се“ , „излез веднага“ ,“не се закачай с мен “ , „ако посмееш ще ти отрежа онова нещо“, а той продължава да и смъква дрехите, това какво е ? А, ако само за 17 сек. проникне грубо в нея, макар и само на 2 см. това изнасилване ли е? И ако тя успее да се защити , като му среже „нещото“, това самозащита ли е или углавно престъпление? И кой трябва да бъде осъден и да се извини? Изнасилвача или жертвата?“

  11. Мариана, моля погледнете картата. Туркмените са на северо западната част на Сирия, а ИЗИЛ е дълбоко на изток. Искате да вярвам, че тези които се бият с ИЗИЛ ще им помагат да си продават петрола. И прехода към Турция е много по лесен и широк по територията на ИЗИЛ. А колкото до самолетите руснаците бяха официално предупредени от Турция да спрат нападенията си и нарушенията на границата, които се извършваха редовно почти цял месец. Това не е единственото нарушение на чужда територия. Какво ще кажете за серията заплашителни военни полети по Ламанша, само на минута от Лондон и Париж преди няколко месеца. Руските полети са концепция, не са случайни грешки. Но всяко зло за добро. Ако цената на Турция пада, то цената на България се увеличава.

  12. Тук става въпрос за нефт и за взривените цистерни от руски самолети, които всъщност отиваха към Турция. Защото нефт се купува от ИД и това е сериозен проблем във връзка с битката срещу тази терористична т.нар. държава. Турция и Русия уж бяха съюзници срещу ИД, а Турция свали руски самолет, за който твърдеше, че не е знаела, че е руски, и че предупреждава пилота 10 пъти. Руският самолет е бил в турското въздушно пространство само 17 секунди. Преди да изтекат тези 17 секунди, той вече е бил ударен с ракета отзад от турски военен самолет. Турските военновъздушни сили предупреждавали руския самолет в продължение на 5 минути, каквито информации се появиха след извънредното заседание на Североатлантическия съвет. Като се има предвид, че става въпрос за самолет, който може да развива свръхзвукова скорост, колко далече е бил този самолет от турското въздушно пространство, когато за първи път е бил предупреден, повече от 4 минути и половина преди да навлезе в небето на Турция? Това са несериозни обяснения за свалянето на руския самолет. Освен това свалянето на самолет винаги е последна мяра. Можеха да вдигнаха своите турски военни самолети и да придружат руския самолет до излизането му от турското въздушно пространство. Смешно и да се твърди, че не са знаели, че самолетът е руски.

  13. Вижте това мнение и преценете защо се смята, че турците са прави.

    Северно западния край на Сирия се управлява от туркменски групи подържани от Търция срещу терористите на ИЗИЛ. Това бе удар в гърба срещу турците от Путин. Те го предупреждаваха да не ги бомбардира, но за него Асад бе основното. Французите и Изил не го интересуват. Той убива главно враговете на Асад и за това неговите самолети летят на запад над турските групи, а не на исток, където трябва да ударят. След като не приема молбите на търците да не ги напада, той си получи “отговор”. Ние знаем добре логиката на Кремъл с “дръжте крадеца”. Турция е виновна. а той е “пострадал” след като сам се е наранил.

    И не може да се разбере защо Путин толкова обича Асад и иска да го възстанови, когато след толкова години успява да управлява само 20 % от Сирия. Не може ли той да си намери сред сирийските генерали някой да го замести.

  14. Су-24 са били в турското небе 17 секунди

    http://www.segabg.com/article.php?id=779961

    „Турция не знаела, че самолета, който нарушава въздушното й пространство е руски – това пише в писмото, което Турция изпрати до 5-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН.
    Два Су-24, чиято националност не е известна, са се появили на 24 ноември сутринта близо до турското въздушно пространство в близост до населените места Яйладаги и Хатай, се посочва в писмото. Анкара повтаря, че пилотите за пет минути са били предупредени 10 пъти Казано им е било за променят посоката и да се обърнат на юг.
    Според писмото, руските самолети са останал във въздушното пространство на Турция 17 секунди, започвайки от 09:24 местно време и са проникнали на територията на страната съответно на 2.14 km и 1.85 km. Единият руски самолет е успял да напусне турското въздушно пространство, а другия е бил ударен от F-16, а след това паднал до сирийската територия.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *