2024-04-24

3 thoughts on “Нова схема за точене на пари? Свързани лица, инициативни комитети, сайт за осребряване на субсидии…

  1. Какъв ли е смисълът да пишете тези работи, при условие, че българите в чужбина едва ли толкова ги интересува, какво се върши в България. Освен това няма никаква сигурност относно това, че подадените електронно гласове няма да бъдат манипулирани в интерес на някои. Тоталното проследяване спокойно ще подмени гласовете ви….

  2. „В деня, в който излезе публикацията в Клуб Z (петък), ЦИК отново проведе заседание и одобри още един договор с „Хаштаг-БГ“ – този път от Политическа партия „Бургас“. Стойноста му е 19 200 лв. ПП „Бургас“ бе част от коалиция „Модерна България“ на Борислав Цеков на предсрочните парламентарни избори през 2013 г.“

    http://clubz.bg/28936-ujilvaneto_ii_modernata_politika_se_okazva_oshte_po_skypa

  3. Парите за медийни пакети насочена към сайта „Хаштаг-БГ“

    Бившият царски депутат Борислав Цеков и свързан към него сайт успяха да приберат 140 хиляди лева държавни пари като страна по изборния референдум.

    Чрез пет инициативни комитета и партии те получават медийни пакети от държавата на стойност 40 000 лева. Парите са били насочени към сайтът „Хаш„аг-БГ“, свързан с Института за модерна политика, управляван от години от Цеков. Най-скандалното в случая е, че настоящият председател на ЦИК Ивилина Алексиева е част от управата на същия институт и бе лансирана за поста именно от бившия царски депутат. Това разкрива в свое разследване „КлубZ“.

    Подобен наплив към медия, която не се отличава с особена известност за пореден път поставя въпроса за спорната поправка в Изборния кодекс, която дава възможност на новорегистрирани субекти да вземат пари от държавата уж за медийна кампания. Веднага след приемането на закона експерти предупредиха, че е възможно от бюджета да се отделят пари за популяризация на предизборна платформа, но всъщност медия, в която новият субект се рекламира, да му връща част от средствата.

    От заседанието на ЦИК в четвъртък става ясно, че сума от 39 960 лв. се отпуска на Инициативен комитет, агитиращ с „Не“ за електронното гласуване, оглавяван от Радослав Маринов. От Инициативния комитет парите се насочват към „Хаштаг“.

    Втората сума – 35 100 лв., отива в същия сайт от името на партия „Движение за европейска интеграция“, която също е в списъка с противниците на електронното гласуване.

    Останалите три транша са от партии и инициативни комитети, които агитират в полза на дистанционното електронно гласуване. 30 900 лв. дава партията на бившия военен министър Николай Цонев „Нова алтернатива“, 7200 лв. – „Социалистическа партия Български път“ и 30 360 лв. – видинският инициативен комитет с председател Борислава Стоянова.

    На пръв поглед става въпрос за различни партии и комитети, които нямат общо помежду си, както и със сайта „Хаштаг-БГ.

    Формално сайтът, под шапката на Фондация „Хаштаг-БГ“, не е сред най-популярните медии у нас, за да е налице толкова голям интерес от участниците в референдума и те да пренасочват почти целите разпологаеми суми за реклама точно там.

    Фондацията е регистрирана на името на 23-годишната Милена Евгениева Борисова.

    Милена Евгениева, но вече с фамилията Кичашка, е съсобственик в „е-Март Ауторити“ заедно с Борислав Цеков, член на Управителния съвет и на „Институт за модерна политика“, бивш депутат на НДСВ, за последно – в листата на БСП за парламентарните избори.

    В ръководството на Института пък е Петър Кичашки – съпруг на Милена Евгениева – Кичашка и кандидат за общински съветник от БСП в София под номер 9. Кичашки заедно с Цеков е и сред основателите на Движение „Модерна България“ и също бе кандидат на левицата за депутат от т.нар. гражданска квота. Милена Кичашка е и автор в „Хаштаг“, а самият сайт и „е-Март Ауторити“ са регистрирани на един и същ адрес в София – на ул. „Бачо Киро“.

    Инициативният комитет Радослав Маринов също има връзка с института на Борислав Цеков. Маринов е член на Сдружение „Асоциация на младите юристи“, което е на Борислав Цеков.

    Инициативният комитет на Маринов, макар и регистриран в София, може да се причисли към видинската група от комитети, които се нароиха точно за този референдум, тъй като голяма част от членовете в него са от северозападния район.

    Свързан с Борислав Цеков е и Инициативният комитет с председател Борислава Стоянова. На изборите за Европейски парламент миналата година Стоянова е в листите с наблюдатели на „Институт за модерна политика“. Нейният комитет е от тези, регистрирани във Видин, въпреки че за разлика от останалите комитети от града, подкрепя електронното гласуване.

    „Нова алтернатива“ на ексминистъра на НДСВ Цонев и „Модерна България“ на бившия депутат на НДСВ Цеков пък бяха партньори в редица инициативи като тази за „смяна на системата“.

    Що се отнася до „Социалистическа партия Български път“, нейни членове и симпатизанти като Мирослав Паскалев – Зорец и Стоян Тодоров, бяха чести гости на бившия премиер на левицата Пламен Орешарски в рамките на срещите му с неправителствения сектор и участници в т.нар. контрапротести, напомня ClubZ.

    Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева преди това бе член на Управителния съвет на „Институт за модерна политика“ и дори все още фигурира като такава на сайта на организацията. Един от говорителите на ЦИК – Камелия Нейкова, пък беше зам.-председател на партията на Николай Цонев „Нова алтернатива“.

    През последните месеци, Борислав Цеков, който не крие привързаността си към социалистическата партия, участва и в редица акции срещу САЩ и ЕС, и в подкрепа на Путин и Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *