2024-04-20

4 thoughts on “Отворено писмо до българските деца зад граница и „техните“ депутати в НС

  1. Имам едно предложение към министерството на образованието.Днес в света на така бързото развитие на техниката,технологите,компютрите и комуникациите не може ли да се създаде централен ,национален саит за изучаването на български език за деца и възрастни,аз смятам че интереса ще бъде огромен, именно от родителите и децата които наистина имат желание за изучаването на родния език,бит и култура.Ще трябват хора педагози ,патриоти,подготвени в духа и смисъла на новото време да саздадат тази нова и така очаквана от всички българи по света система.Така всички желаещи ще имат вазможност да учат българското четмо и писмо.Също така да се изготвят тестове за полагане срочно и годишно по наи-близко местоживеене.Не казвам за неделните училиша да отпаднат,напротив кадето има възможност да се създават и пазят.Има един примерен саит на англииски които дава нагледна представа как моге да се усвояват знанията по интернет по наи-добрия вазможен начин,които се ползва в цял свят от децата говорещи и знаещи англииски-www.khanacademy.com .

  2. До Виктор: И най-голямото емигрантско сърце не може да свърши само това, което българската държава, или в частност в случая Народното събрание и МОН, не са пожелали да свършат. Доста български училища зад граница се подпомагат все пак финансово от Министерството на образованието по едно постановление, излязло още преди години, но тези училища обхващат само няколко процента от българските деца в чужбина. Останалите 90 или повече от 90 процента от българските деца в различни страни и градове по света може да се окажат български граждани, които не знаят български. За да не бъде така, има нужда от нов поглед и различна държавна политика по отношение на българските деца в чужбина, които са между една четвърт и една трета от всички български деца. Такъв поглед и такава политика не са влезли обаче в закона, за който пише в своето отворено писмо г-жа Конакчиева.

    Разбира се създаването на още български училища в чужбина зависи и от активността на самите емигрантски общности по места. Но едва ли те сами могат да обърнат този сравнително нисък процент на обхванати в българските неделни училища по света български деца и той да стане значително по-голям, без различна, по-активна политика и законодателство от страна на българската държава.

  3. Аз самата съм учител в едно от училищата в чужбина-„Св. Константин Кирил Философ“ в Атланта, Джорджия. Виждам колко трудно е на всички, родители, деца, учители… Мъка ми е и душата ме боли, как не се интересуват хората във власта! Аз не бих се предала, за мен Българският език е най-красив на света и дори доведените си деца (наистина американчета) гледам да ги понауча, поне простичък разговор да могат да проведат! За съжаление, докато собствените им внуци не им се обадят по Скайп и бе им заговорят на някакъв странен, чуждоземен език, и не ги разбират когато им казват колко много ги обичат…до тогава на много хора в България не биха разбрали. Съжалявам за този факт и не спирам да давам каквото мога от себе си!

  4. Как да помогнем за финансирането на обучението на всички българчета в чужбина по български език и литература?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *