2024-04-19

1 thought on “Папа Франциск на шестдневно посещение в САЩ

  1. Историческото слово на Папа Франциск към Американския конгрес

    „Благодаря ви за поканата да говоря пред Конгреса на земята на свободните и дома на храбрите“.Така цитирайки, пасаж от американския химн, папа Франциск започна своето слово към представителите на американския народ, събрани в Капитол Хил. За първи път в историята, Римски папа, който не е американски гражданин, отправи обръщение от подиума на Американския конгрес.Светият отец бе посрещнат и въведен в известната сграда от говорителя на Конгреса, Джон Бейнер, който е католик и с когото папата проведе среща, продължила около 45 мин. Папа Франциск бе придружен от ватиканския държавен секретар, кард. Паролин и кардинала-архиепископ на Вашингтон, Уърл. На събитието взеха участие и ватиканския секретар за Отношенията с държавите, монс. Пол Ричард Галахър и апостолическия нунци, монс. Дарио Вигано. От американска страна на събитието взеха участие американския вицепрезидент Дож Байдън и председателя на Сената. Пред сградата на Конгреса, събитието бе проследено от повече от 50 хиляди души. Предлагаме синтез на обръщението на папа Франциск към Американския конгрес.
    ******
    В словото си Папата засегна темата за личната и обществена роля и отговорност, както и мисията, която има всеки човек, всеки син и дъщеря на една определена нация. Това по-особен начин се отнася до Конгреса, съставен от представителите на населението, с тяхната законодателна дейност за благото на нацията. „Често в трудните ситуации, те са призовани да съхраняват и гарантират достойнството на своите съграждани в неуморното и взискателно преследване на общото благо, което е крайна цел на всяка политика.
    Светият Отец се позова на библейската фигура на Мойсей (в залата на Американския конгрес са поставени портретите на известни законодатели сред които, в центъра, е поставен Мойсей), който представлява народа на Израил и формира закона, за да гарантира правия път и поддържа живо чувството за единство, чрез средствата на един справедлив закон. Фигурата на Мойсей ни насочва директно към Бог и оттук към трансцедентното достойнство на всеки човек. Мойсей – поясни Папата – „ни предоставя прекрасен синтез за работата на Конгреса: да защитава, със средствата на закона, образа и подобието оформени от Бог върху всеки човешки образ и да формулира правото, което закриля Божия образ във всяко човешко същество.
    Посредством членовете на Конгреса, Папата се обърна към всички граждани на Съединените Щати, „към хората, които ден след ден, със своята труд, искат да занесат всекидневния хляб у дома, да съберат пари за да осигурят по-добър живот на своите семейства“. „Те са мъже и жени, които не се безпокоят просто да платят данъците си, а по дискретен начин, който ги характеризира, поддържат живота на едно общество. Пораждат солидарност чрез тяхната дейност и създават организации, които помагат на нуждаещите“, посочи Папата. Към тази група, Папата прибави и възрастните, често в пенсия, и младежите, които искат да осъществят своите проекти и идеали и които трябва да се съпоставят с трудни ситуации, които често произлизат от незрелостта на възрастните. Със всички тях, Папата желае да диалогира, и желае да го „направи чрез историческата памет“ на американския народ.
    Сложността на човешката история, обхваща различията и ограниченията на хората, тежката работа, с цената на живота, за едно по-добро бъдеще. Американският народ съумя да премине през различни кризи, напрежения и конфликти, оставайки предан на основните ценности и способен да намери ресурси, за да върви напред, за да укрепи достойнството си. Папата припомни личностите като Ейбрахам Линкълн, Мартин Лутер Кинг, Дороти Дей и Томас Мертон.
    150-годишнина от убийството на Ейбрахам Линкълн, която се чества тази година – каза Папата – ни призовава да размишляваме над ограниченията на свободата. Линкълн, работи неуморно за да може „тази нация, със Божията закрила, да има ново раждане на свобода“. Изграждането на свободно бъдеще изисква любов към общото благо и сътрудничество в духа на субсидарността и солидарността. Светът днес е пълен с конфликти, жестокости, извършени в името на Бог и религията. В базата на всички това не стои религията, а идеологическият екстремизъм и индивидуалното разочарование. Трябва да сме много внимателни към всяка форма на фундаментализъм. Трябва да се поддържа деликатното равновесие между борбата срещу насилията извършени в името на религията, идеологията и икономическата система и съхраняването на религиозната, интелектуалната и индивидуалната свобода. Папата предупреди и от съществуването на тенденцията към ридукционизъм, която вижда само доброто или само злото, дали си праведен или грешен. „Знаем, че при опитите да се освободим от външния неприятел, можем да бъдем изкушени да подхранваме вътрешния неприятел. Подражанието на омразата на тираните и убийците е най-добрия начин, да се заеме тяхното място. В съвременния свят, съществува опасността от поляризацията, която ни разделя във всяка сфера, изкушението да се борим със злото, заемайки мястото на тираните и убийците. Всичко това, народът го отхвърля“.
    Отговорността на Конгреса ни насърчава да правим всичко възможно за мира и справедливостта и да имаме смелостта и разума да разрешим многобройните проблеми, породени от геополитическата и икономическата криза. Резултатите от несправедливите структури са красноречиви. Трябва да се възстанови надеждата, насърчи благосъстоянието на хората и народите, в климат на едно обновено братство и солидарност, на едно всеотдайно сътрудничество за общото благо, съответстващ с историята на Съединените щати и основан върху огромните ресурси и таланти на хората, изключително полезни в сложността и сериозността на ситуациите в съвременния свят. В историята на Съединените щати, различните религиозни деноминации, допринесоха значително за изграждането и укрепването на обществото. Днес, както в миналото, е важно, гласа на вярата да продължава да бъде изслушван, защото е глас на братство и любов, който се стреми да открои най-доброто във всеки човек и всяко общество. Подобно сътрудничество е мощен ресурс в борбата с премахването на новите глобални форми на робство, родени от сериозни несправедливости, които могат да се преодолеят само благодарение на нови политики и нови форми на обществен консенсус. Папа Франциск припомни Декларацията за независимостта от 1776, и подчерта, че „цялата политическа дейност трябва да служи за насърчаването на доброто на човешката личност и почитането на достойнството дадено от Създателя. Това означава, че също и днес политиката трябва да служи на човека, а не да насърчава икономическото и финансово робство“. Оттук Папата „насърчи усилията, да се гледа на общото благо и интересите на обществото“.
    Папа Франциск припомни и годишнината от протестния марш на Мартин Лутер Кинг от Селма до Монтгомъри, преди петдесет години, и „мечтата“ за придобиването на пълни граждански и политически права на афро-американците. „Съединените щати са нация съставена от имигранти, от чужденци“, припомни Папата, като изрази своята почит към усилията за свободата, присъстваща в американското понятие за демокрация и призова да се избягват грешките от миналото, да се възпитава новото поколение в изграждането на една нация, чувствителна към отношенията с другите, гостоприемството, взаимната помощ и постоянното търсене на най-голямото добро.
    „Свидетели сме на най-големия имигрантски феномен след Втората световна война“, посочи Папата. „Трябва да обърнем внимание не само на цифрите, а преди всичко на хората, да изслушаме техните истории и да се стремим да отговорим по-най добрия начин на техните нужди. Нека си припомним Златното правило: всичко, което искате хората да правят на вас, правете същото на тях. Прави възможното другите да растат, по начина по който ти искаш да растеш. Това ни води до отговорността да защитаваме човешкия живот във всеки етап от съществуванието. Сакралността на живота ни подтиква дори до премахването на смъртната присъда, за което призовават епископите. Справедливото и необходимо наказание не може да изключи измерението на надеждата и целта на реабилитацията.
    Третата личност от американската история, припомнена от Папа Франциск, е Дороти Дей, основателка на Католическото работническо движение. „Много неща оттогава бяха направени – изтъкна Папата – но в период на икономическа криза трябва да продължат усилията за глобалната солидарност, за повишаване чувствителността към нуждите на бедните и изкореняването на причините за бедността“. Развитието на богатствата, подчерта Папа Франциск, „изисква справедливото прилагане на технологиите, като се има предвид приобщаващия и балансиран характер на икономиката, на създаването на нови работни места и служението за общото благо“. „Това общото благо, включва също и Земята, централна тема в Енцикликата, която написах наскоро, за да „влезна в диалог с всички относно нашия общ дом“, посочи Папата, като цитира пасажи от своята Енциклика: „Нуждаем се от конфронтация, която да ни обедини всички, защото климатичното предизвикателство в което живее, и неговите човешки корени, касаят и докосват всички. Нуждаем се смели и отговорни усилия за „промяна на курса“, за да се избегнат най-тежките последици от упадъка на околната среда, причинен от човешката дейност, но също цялостен подход за да се преборим с бедността, да върнем достойнството на изключените и същевременно да се погрижим за природата. Притежаваме необходимата свобода, за да ограничим и насочим технологията, да индивидуализираме разумните начини на управление, съхранение и ограничаване на нашата сила и да поставим технологията в служба на един друг прогрес, по-здрав, по-хуманен, по-социален и по-цялостен“. Папата изрази вярата си, че американските научно-изследователските и академични институции ще дадат своя жизнено важен принос в идните години.
    Накрая Папата спомена Томас Мертон, човек на съзерцание, молитва, на диалог и мир сред хората и религиите, който със своето духовно вдъхновение отвори нови перспективи за света и ангажимента на Църквата. В тази перспектива Папа Франциск изрази задоволството от усилията за преодоляване на историческите различия, за изграждането на мостове, които без да забравят фактите, отварян нови възможности за всички. „Един добър политически лидер е онзи, който, имайки предвид интересите на всички, улавя момента в дух на откритост и прагматизъм. Един добър политически лидер се стреми винаги „да започва процеси, отколкото да притежава пространства“.
    Диалогът, отбеляза Папата, „води до намаляването на военните конфликти по света, подтиква ни да искаме все повече ако предприетите стъпки водят до намаляването на страданието на хората и обществата“. В този контекст, Папата спомена, проблема с търговията на оръжия. „Смъртоносните оръжия са продавани на онези, които плануват да нанесат нечувани страдания на хората и обществата за пари: пари, напоени с кръв, която често е кръвта на невинни. Пред това срамно и виновно мълчание, наше задължение е да се изправим пред проблема и да спрем търговията с оръжия“ каза Папата.
    Накрая Светият Отец припомни своето предстоящо присъствие на Световната среща на семействата във Филаделфия и подчерта основната роля на семейството в изграждането на обществото и необходимостта да му се даде по-голяма и силна подкрепа в една епоха на съмнения относно отношенията на мъжа и жената, стоящи в основата на брака и семейството. Папата изрази своето безпокойство за семейството, заплашено, както никога досега, отвътре и отвън, и поиска членовете на Конгреса да обърнат внимание на състоянието на младежите, често дезориентирани, лишени от социални перспективи и оставени на произвола на насилието, злоупотребите и отчаянието. „Техният проблем е наш проблем. Те живеят в култура, която ги подтиква да не създават семейство, защото им липсват перспективи за бъдещето“, каза Папата.
    Папа Франциск завърши, като подчерта, че „една нация може да бъде смятана за велика, когато закриля свободата“, както направиха Линкълн, Маритн Лутер Кинг, Дороти Дей и Томас Мертон. В обръщението си – каза Папата – „се опитах да представя някой от богатствата на вашето културно наследство, на духа на американския народ. Пожеланието ми е, този дух да продължава да се развива и укрепва, така че възможно най-голям брой младежи да могат да наследят и обитават тази земя, която вдъхнови толкова много хора да мечтаят. Бог да благослови Америка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *