2024-04-20

1 thought on “Босия изпрати отворени писма до страните от ЕС, главния прокурор и кмета на София

  1. Комунетата ПАК АРЕСТУВАХА Янко Янков – полит-затворник №1…
    Tosho Kostadinov Peykov
    преди 6 часа · Редактирано ·
    На вниманието на министърката на вътрешните работи!
    Госпожо министър, днес, около 14 часа в района на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е арестуван и задържан в 5-то РПУ на ул. „Проф. Марин Дринов“ № 4 проф. Янко Николов Янков, български учен, преподавател по политология в Пловдивския университет, политически затворник на комунистическия режим.
    Ето, госпожо министър, какво пише свободната Уикипедия за него: „Международните правозащитни организации „Амнести Интернешънъл“ и „Хелзинки Уоч“ го обявяват за Политически затворник №1 на България. American Bar Association, Lawyers Committee for Human Rights и редица други национални и международни правозащитни организации провеждат протестни акции против българското комунистическо правителство във връзка с противозаконното задържане и осъждане на Янко Янков. Радиостанциите „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“ и „БиБиСи“ излъчват множество предавания, посветени на неговата дейност и на нечовешкото му третиране в затвора. През март 1989 г. президентът на Социалистическия интернационал Вили Бранд официално изнася пред конгреса на организацията редица факти за политическата и правозащитна дейност на Янко Янков, както и за специфичната система за репресиране, на която той е обект в българските затвори…
    Янко Янков е арестуван на 22 май 1984 г. и са му предявени три обвинения за: 1) създаване и ръководене на противодържавна организация; 2) извършване на противодържавна пропаганда против България, Съветския съюз и социалистическите страни-членки на военния блок „Варшавски договор“; 3) подстрекаване на чужди държави към враждебни действия против България. Още от момента на арестуването му той издига тезата, че е невинен, при което изрично и дори демонстративно подчертава, че е „невинен поради липса на доказателства“ (а не на деяние).
    На 24 декември 1984 г. Янко Янков е осъден на 12 години затвор при изключително строг режим, а през 1985 г. присъдата му е „коригирана“ на 6 г. и половина при същия строг режим. От разсекретени архиви на българския филиал на КГБ днес е видно, че арестуването, осъждането и специалното му третиране в затвора са били обезпечени чрез провеждането на няколко строго секретни оперативни мероприятия, кодовите наименования на които са „Гадния“, „Дивия“, „Злобаря“, „Твърдоглавия“, „Терорист“, „Непокорник“ и „Дракон“.
    Само две седмици след арестуването му Държавният департамент на САЩ излиза със специален доклад (прочетен на 6 юни 1984 г. по Радио „Свободна Европа“), в който името на Янко Янков е посочено като име на български гражданин, лишен от човешки права, а наскоро след това правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ го обявява за лице, намиращо се под нейна закрила.“
    Дали задържахте вече всички изпечени престъпници, госпожо министър, та подхванахте вече и борците срещу комунистическия режим?
    Ако е останал поне един българин с чиста съвест, нека заповяда утре – 12 септември 2015 г., на ул. „Проф. Марин Дринов“ № 4, за да попитаме какво престъпление е извършил политически затворник № 1 на комунистическия режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *