2024-04-25

21 thoughts on “Отворено писмо до министър Москов от лекар емигрант

  1. Господин Станев

    Мнението ви за моето предложение надали съвпада с това на другите български лекари и пациенти, за да ми казвате толкова императивно дали да работя или не в България, и как да го правя.
    Позволете ми да отбележа, че е проява на лошо възпитание да обиждате непознати. Не вярвам, че сте лекар-анестезиолог именно поради тона ви и изразните ви средства. Един образован колега, даже и ако не е съгласен с мен, или обиден от нещо в писмото ми, би намерил много по-интелигентен начин да ми отговори. Простете, но се отказвам да повярвам, че лекар и колега може да разговаря начина по който вие го правите с когото и да е било. Ако пък въпреки здравият разум вие наистина сте лекар в България, то господин Станев, искренно се радвам, че не работя с вас и не съм ви пациент.

    С Уважение!

    Виктор Хинов

  2. Драги г-н Станев, д-р Виктор Хинов не живее и не работи в Чикаго, а в Индианаполис, Индиана. А болниците в България все повече се превръщат в търговски предприятия, в които, дори да има човек здравна осигуровка, сума ти неща трябва да доплаща, без никакво значение има ли пари за тях или не. Моят баща например, който е вече покойник, когато трябваше да бъде опериран преди няколко години в болница „Св. Анна“ в София, и беше пенсионер, здравно осигурен и освен това картотекиран от ТЕЛК за над 80 инвалидност, нямаше да опериран въобще, ако майка ми, също пенсионерка, не беше събрала някак си няколкостотин лева, които да даде на ръка на докторите в съответното отделение, които да го оперират. Това е положението. А що се отнася до онези, които нямат здравни осигуровки, една значителна част от тях нямат такива, понеже са бедни, безработни или имащи работа само от време на време. Това, че те са бедни обаче, не интересува никого. След проведена здравна реформа или поредица от такива реформи на здравната система на България, най-лошите практики в това отношение от чуждия опит бяха взети. И много лекари се превърнаха в търговци, и системата непрекъснато стимулира това. Отделно, много способни лекари и достойни хора като Виктор Хинов отидоха да лекуват пациенти в разни други страни по света.

  3. Докторе, болниците се подържат от прегледани и лекувани пациенти! А за да има болница, трябва да има първоначални инвестиции. Те са пак от здравните осигуровки! Впрочем, ортопеди има толкова много в страната, че я си стой в Щатите! Имам сериозни опасения, че в български условия и един гипс няма да можеш да направиш както трябва! Не плачи на чужд гроб, не реви като прескочен в тройла! Ако някой емигрант иска да се върне – да се връща! Има си условия, които трябва да спази! Иначе да си стои в емиграция! А, анестезиолог съм впрочем, съм си плащал здравните осигуровки и имам право да ползвам това, което съм заплатил. Нямам никакво желание да се ползват моите пари за такива като теб! Не съм избрал пътя на емиграцията и не желая да поемам негативите от емиграцията на когото и да било! Още повече, че за същото време аз съм платил и немалка сума пари като данъци! Нямало никъде по света плащане преди ползването! Не е вярно, докторе! Плащаш застраховки преди застрахователното събитие, плащаш пенсионно осигуряване преди пенсионирането, заплащаш лятната си екскурзия до Тайланд преди самото пътуване! Що се отнася до достъпа до специалист в Чикаго (по една случайност имах възможността да поживея доста време там) – или твоята пациентела не е голяма, или работиш с ненатоварени сътрудници! За ехокардиография се чака от две до пет седмици в зависимост от сезона! Е, ако ехокардиографистът е българин времето се скъсява значително, все пак сме сънародници. При руснаците лекарите също са руснаци (пак за Чикаго пиша), там не се чака! Там се плаща яко! За да посети някой личния си лекар (не точно личния си лекар де, вие нямате точно като нашите ОПЛ-и) може да се наложи да почакаш, особено ако си само на здравна осигуровка! Но ако имаш и застраховка – друга работа! Та, драги ми докторе, няма как да платиш каквото и да е в България с безплатен труд! Направи това предложение на американската осигурителна система! Дано те пуснат по-бързо от психиатрията после!

  4. Много благодаря за прочита и коментарите. Страхотно е, че чрез това писмо намерих Усама, колега от студентските години. Здравей приятелю!
    Очертават се общо взето две противоположни мнения. Това е нормално. Ако сте забелязали винаги в живота става така.
    Разбирам, че здравната система в България изнемогва и се търсят финанси под дърво и камък. Разбирам и положението на българите в България – моите роднини и приятели там. Младите работещи хора стават все по-малко а разходите за пенсии и здравеопазване все повече. Много от тях ми казват – „Викторе, за нас няма да има нито пенсии, нито здравеопазване“
    Ужасно е да се чувства човек така.
    Вчера, на улиците на чикаго от една българска телевизия ме попитаха, какво мисля за увеличаването на таксите в райина в който живеят българи. Първата ми мисъл беше следната: Таксите са от полза за образованието, читотата на района и спокойствието осигурено от полицията там.
    Едновременно с това, когато министър Москов иска да налага данъци и такси аз съм против. Защо така се чудя?
    Мисля, че това става, защото тук в Америка непрекъснато виждам строителство на пътища, дигане на нови общински згради, любезни и ефективни полицаи, чисти и просторни училища пълни с деца. Тук непрекъснато виждам таксите си да работят за мен. Затова и не ми е толкова жалко да ги дам.
    В България виждах и виждам мръсотия по улиците, запуснати болници, корумпирани полицаи и държавни служители. Там усещам, че таксите ми ще са загубени за мен под всякаква форма. Ако ги дам, просто ще ги окрадат, както окрадоха труда на родителите и пра родителите ми. Затова не ми се дават. Предпочитам да поработя безплатно и да помогна на няколко десетки български пациента, но не и да наливам пари в каца без дъно.

  5. Само да поясня.Преди години ми откриха рак на шийката на матката.На 43год бях.Ако нямаш пари няма химио и лъче терапии.Пазариш се като циганин за живота си.Тогава отидох в Онко Шумен…Браво на целият персионал с големи сърца и души.Без пари …с нужното внимание и всеотдайност към пациентите си.Така че …живота не е застраховка…с пари…а доблест от странана мед.персонал.

  6. Не съм съгласна да не си плащат вноските и като се върнат пенсионери да се лекуват в нашите болници. Пътувам с туристи по света и знам как се налага да си доплащаме в Турция ,дори за спешен преглед , защото не всичко покрива застраховката . В Европа се покрива само спешна помощ !Само критикуваме ,а като си идват в отпуск от гурбет ,задължително ходят на мед.прегледи в България!

  7. Абсурд е да се плащат здравни осигуровки със задна дата! Никъде в света не плащаш за нещо, което не си ползвал. А те, ако са малко по-умни ще направят интелигентна ПиАр кампания и ще поднесат предложението пред народа с други думи и с цел да накарат гражданите да ИСКАТ да платят на здравната каса за да се изправи на крака.
    Предложението на д-р Хинов е добро и такава обмяна на опит може само да помогне на малките български градове и селца.

  8. Както се казва „нема такава държава“ ! Защо тогава не се акумулират парите на тези, които са си били в България през цялото време ? Да се плаща за нещо, което не е ползвано , може единствено в България. А за тези, които питат кога можеш да бъдеш лекуван в САЩ, отговорът е веднага след като сключиш договор за застраховка.
    Господин Хинков обаче подвежда читателите . Държавата приветства млади, образовани хора единствено ако са получили образованието си в местен университет. В САЩ не се приравняват дипломи на чуждестранни лекари , та ако ще да са и професори .

  9. Д-р Хинов,това не е измислено специално за емигрантите.Един стенд се заплаща за около 3000лв от касата.Някои „добри“болници заплащат осигуровки от 600лв и прибират разликата.Пациента не е осигурен и е доволен.Такива случаи са МНОГО.Не става въпрос само за стендирането.Съташно много не искат да плащат(5 кутии цигари на месец).И малко са тези,които наистина не могат да отделят тези 16лв.
    Просто се чудят как да съберат малко пари и,че няма безплатен обяд.

  10. Здравейте
    С Д-р Виктор Хинов бяхме в една груба и аз съм ортопед травматолог във Франция от 15Години.
    Проф. Тивчев не дал този съвет от добро сърце иначе защо синът му остана в бг .просто трябваше да има единствен велик хирург ида няма други.
    А решението на москов не. Е различна от тази на тивчев за да остане пътият чист на наши хора и бизнесът да върви

  11. Фифи, аз лично нямам никакво намерение да си подновявам здравната застраховка в България. Помислете обаче за всичките емигранти, които в момента ще се връщат от Гърция. Помислете си как България ще ги посрещне на влизане вместо с добре дошли с честитка от министър Москов за по две хиляди лева и безработица.

  12. Не съм съгласен, в моят офис резултатите излизат до два дни и се съобщават на пациентите по телефона. За специалист изобщо не се чака, ако случаят налага това. Аз винаги пиша само истината. Не забравяйте, че истината зависи от личният опит. Ако вашият личен опит е различен, това не означава, че за всички това е така.

  13. Стояне, ако сте в САЩ и ви се налага животоспасяваща операция ще бъдете опериран. Паричните въпроси тук се рашават след като пациента е стабилизиран уверявам ви. На другият ви въпрос. Пристигате в щатите. Започвате работа в кварталният магазин. След шест месеца имате осигуровка. Още нещо. Пристигате и се налага лечение. Болницата работи с вас, прави ви план за изплащане на дулжимите пари. Прави ви отстъпка, която в момента е около 40% от цената поради това, че плащате кеш. Ако сте безработен и без доход болницата се нагърбва с процедурата да ви издаде медикейд по спешност. В момента тук имам пациент, който е от българия. Възрастен мъж. не е работил и един ден в Америка. Налага му се сложно и изключително много струващо лечение. В момента има медикер тъй като е навършил 65 години. Лечението е в ход. Пациента е диагностициран в България. Диагностициран е правилно със много лощо заболяване. Никакво лечение не е предлагано и пациента беше решил, че „ще си мреслед като му е дошул реда“. Това му загуби шест месеца.
    Не съм съгласен, отне ми три години за да си взема тукашните държавни изпити. Процента на всимане от лекари-емигранти е 30% Пт този процент може би около 50% влизат в резидентура. Какво обаче става с останалите ако не решат да се върнат обратно? Ще ви кажа. Работят. Работят повечето пъти в медицината. Имам познати лекари-емигранти които са научни работници, медицински сестри, асистенти в операциаонна, медицински администратори, санитари. Повечето от тях имат много добър среден стандандарт на живот, искарват средно $60000 годишно и от тях плащат около $20000 данъци на САЩ. Чиста загуба за България за десет години около $200000 на заминал емигрант, лекар или не, само от данъци. Тези хора имат семейства, купуват къщи, коли, стоки, ходят на почивки. Изобщо коствените ползи за Американската икономика за над милион долара на човек. Не казвам, че е лесно и не казвам, че американците са лапни шарани, които се чудат как да си вкарат лекари. Американците са много прагматични и се радват на всеки емигрант защото знаят. Ние работим, плащаме данъци и спазваме закона в повечето случаи. В другите си има полиция и тук тя стреля на месо както знаете.
    Вижте, Америка няма проблемите на България. Това не означава, че тука няма проблеми. Засега обаче потока е от България към Америка а не обратно.

  14. Не съм съгласен с това писмо… в щатите без застраховка както и в Канада си изгорял… За първи път чувам че специалисти доктори ги чакат още от летището и да започват да лекуват. Първо трябва да вземата изпитите… да кандидатстват за квотата за доктори и чак тогава ако ги одобрят могат да работят. В България правя си тестове и резултат е готов след 1-2 часа. А тук… ако си щастлив след 2 седмици… да не говорим колко дълго се чака за преглед при специалист… (може и години да минат..) . Не подвеждайте хората. Пишете истината.

  15. Ами недейте да си плащате исканите вноски и няма да имате това съмнително щастие… Много е просто!

  16. Ще те лекува, Стояне! Ако предния ден си направил здравна осигуровка в някоя от многото здравно-осигурителни компании, без дори все още да си платил първата вноска!…

  17. Интересно мнение…..чудя се ,ако аз отида в САЩ и се наложи да ме оперирате,ще го направите ли ,докторе , ако нямам 1 цент здравна застраховка там , не съм плащал никога……обещавам да полагам 2 месеца доброволен труд във вашето отделение,каквото кажете…

  18. Бравос! Набий го на побелелия от собствените си глуписти здравен министър! Насоли го добре това тъпо копеленце, което си мисли, че с популизма може да се играе всеки ден! Браво!

  19. Интересно писмо.И отговора би трябвало да бъде още по-интересен.Но Москов е на тиферич с медицинска сестра от психодиспасера.Тя го уверява, че е много нужна за някоя болница с пълно безхаберие за пациентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *