2024-04-24

43 thoughts on “ДАБЧ подкрепя исканията за изборни Обществени съвети на българите в чужбина

  1. Аз, Велка Йордан-Йонкманс, заявавам, че не познавам лица с имена Тракториста, Бригадира, Комбайнера и подобни. Това, че те твърдят, че ме познават и са адски развълнувани, дали ще се кандидатирам за каквото и да е, им прави чест и е ПОХВАЛНО, че се интересуват от развитието на делата, свързани с равнопоставеността на българските граждани по света и у нас. Ще се радвам това и в бъдеще да е така, та като успеем да издействаме посочените в писмото цели за представеност и участие на българските граждани в управлението на страната, т.е. легитимирането на Обществените съвети и като по-нататъшна цел създаването на избирателни райони в чужбина, те да могат да се възползват от това и да се кандидатират в районите си по местоживеене. Пожелавам им успех.

  2. „… Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.
    … За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.
    … Българин с българин не може да се разбере. Те все гръмогласят.
    … България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри.“

    http://www.faktor.bg/novini/balgariya/50982-irechek-balgarite-se-presledvat-edin-drug-i-razvalyat-edin-drugimu-rabotata.html

  3. Евала Трактористе, евала Комбайнере 🙂 България има нужда от такива като вас, дето един ден нямат зад гърба си свястна работа, обаче все гледат да са на върха на вълната. Аз лично нямам двойно гражданство, а да видим ся. И на нивата съм работила, срам за мен. Знам какво е да се трудиш. И две висши образования имам и какво от това? Ще се мерим кой е по-голям, кой е по-успял, кой е по-напред с мат’ряла? По-голяма от България няма, драги мой. Всички ние работим за това, да я има и да пребъде. Засрамете се и престанете да пълните страницата с простотии. Като го публикуваш 5 пъти дали ще стане истина??? Грозно, много грозно… Затова няма да има успех на изборите никоя партия, защото на ДПС електората е като войници – казват им хоп и те скачат. А вие се чудите само по кой да плюете. Като свършите толкова работа, колкото са свършили хората, които наплюхте, тогава ще имате правото да пишете тук. За сега сте само един анонимен червей, който няма смелост да застане с името си тук.

  4. Драги „Бай Стамат Тракторист“, „Комбайнер“, „Бригадир“ или с една дума анонимник, който при това имал и „работници“. Геният на завистта е страшно нещо. Никакъв баш шеф няма от Англия, Божидар Чеков и Румяна Угърчинска не са в инициативата ВОС въобще, а проф. Любомир Гаврилов покани в коментар по-горе който подкрепя идеята за изборно представителство, да отиде на globalbulgaria.org и да се присъедини. Но вие не искате това. Искате да плюете най-безобразно хора, които не познавате, както и да се надсмивате над техните усилия, които са били правени и във ваша полза в продължение на години. Това е срамота. И с за никаква „каца с мед“ не става дума. Но понеже анонимните хейтърски коментари и глупости станаха много, анонимни коментари под тази публикация повече няма да се допускат, те ще бъдат изтривани. Така че драги хейтъри, като искате да плюете, ще трябва да си напишете имената. Макар че то затова българските работи много трудно стават, защото ако се намери някой, който да гради, ще се намери и някой, който да е щастлив да се подиграва на това и даже ако може да го разруши.

  5. Прощавайте моите работници че са сложили едно и също,нета им прекъсва,и не са разбрали.Подготвяме се за оран и са бързали хората, ще орем емигрантски ниви на едни професори, избягали по чужбина преди много години!!!

  6. А така, търкулнало се гърнето, намерило си похлупак….:)Първо, тези бременни пардон, временни съвети, са съставени изцяло от ръководство на НЕ-емигранти и хора с двойно гражданство. Второ, за какво са ни, ако е за затискане на зелето, стават, но да „защитават“ нещо, забравете, е имаше едни Чеков и Угърчинска от Сдружение „ДА“, Франция, сега са край Кунева някакви. Та тези от тези съвети не са по стока, внимавайте че те са хитри професорчета, хора с акъл, нива не са орали, ама ще ви преметнат като нищо, това с „защита“ на емигрантите е стар и отъркан номер. Тези всички ги знам от много години, страшен апетит имат, по-голям от български политик е ще знаете. Баш „шефа’ е от Англия, той много много не се чува по такива работи, „камъните“ носи Професор Любчо Франсето, сега гледам и не успялата при Чеков Велка, тая пък е като змия в пазва, да не ти е в къщата, ще ти я запали от клюки, ама и как лъже, майко мила. Та ако искате да им помогнете да се вредят и те до „кацата с мед“, подкрепете ги, те имат нужда от балами като вас, вие ще си останете емигранти, но те не. Името си Любчо не пиша, че ако о напиша, ще припаднеш кой е насреща ти, и с право, че ви знам и кътните зъби!!

  7. А така, търкулнало се гърнето, намерило си похлупак….:)Първо, тези бременни пардон, временни съвети, са съставени изцяло от ръководство на НЕ-емигранти и хора с двойно гражданство. Второ, за какво са ни, ако е за затискане на зелето, стават, но да „защитават“ нещо, забравете, е имаше едни Чеков и Угърчинска от Сдружение „ДА“, Франция, сега са край Кунева някакви. Та тези от тези съвети не са по стока, внимавайте че те са хитри професорчета, хора с акъл, нива не са орали, ама ще ви преметнат като нищо, това с „защита“ на емигрантите е стар и отъркан номер. Тези всички ги знам от много години, страшен апетит имат, по-голям от български политик е ще знаете. Баш „шефа’ е от Англия, той много много не се чува по такива работи, „камъните“ носи Професор Любчо Франсето, сега гледам и не успялата при Чеков Велка, тая пък е като змия в пазва, да не ти е в къщата, ще ти я запали от клюки, ама и как лъже, майко мила. Та ако искате да им помогнете да се вредят и те до „кацата с мед“, подкрепете ги, те имат нужда от балами като вас, вие ще си останете емигранти, но те не. Името си Любчо не пиша, че ако о напиша, ще припаднеш кой е насреща ти, и с право, че ви знам и кътните зъби!!

  8. Оооооо, популяризирала се работата с ВОС, надошли скъпи гости, самодейци… 😀 Вашта работа като със съдебните контрапротести ей сега преди дни – „Срещу какво протестирате?“ – „Ами не знам. Не ме снимай бе.“ 😀

    Имам въпрос към „хостинга“ на Еврочикаго – цялата опозиция по-горе, уникални коментатори ли са или ВОС още не са достигнали момент на критична слава (multiple nicknames атаки)?

    А опозицията нека спи спокойно – зорлем никой нищо няма да ви вземе, правото да гласувате по референдуми са ви го избачкали други, така ще стане и с други неща. Пак на други хора дължите откачане от матрицата като двойно обложени здравноосигурени длъжници на скъпата рОдина, но си пофтите и кротувате без претенции, нъл тъй.
    Така че не се бутайте като магарета, докато атовете се ритат, пък ако ви се пречкат координаторите на ВОС, създайте помодерному едни контрактруктури и чакам да чуя с какви стратегически пробиви и лобита сте се заимали и за колко години. Дотогава си оставате непорочни представители на собствената си шапка и intruder-и в чужда градина, от която брулите и ще брулите ябълки.

    Мушмороци, все някой ви свил знамето и все с претенции кой за неща, за които не ви е и търсил да ви гърби. 🙂

  9. Нека хората, които са силно критични да се поинтересуват какво са Времените съвети, кои са хората там, каква е целта и за какво иде реч. ВОС засега са лоби на емигрантите. Който иска нека направи инициатива, организация и прочие и да тръгне да лобира за емигрантите. Колкото повече институционализирани и независими представителства има толкова по-добре. Аз подкрепям инициативите на ВОС и се надявам всичко да върви напред, за да може българските граждани извън България да не бъдат дискриминирани от Държавата. И другото ми пожелание е, ако има такива организации, да се събират и да обсъждат национални каузи. Имам един въпрос към критикуващите,възмутените, обиждащите и прочие: Защо се интересувате кой какъв се пишел /което си е обяснено при малко воля и заинтересуваност/, а не питате какво са свършили до момента ВОС за емигрантите? А това кой кого и какво представлява може да питате ВОС. Те си имат статут и информация.Предполагам, че ако се заинтересувате от дейните им членове и им пишете, е много вероятно да ви отговорят кои са и с какво се занимават. Аз се интересувам. Може да не съм от най-активните, но ВОС работят в посока емигрантите да имат глас. Има и други начини, които също са градивни. Важна е целта и да има приемственост. И най-вече информираност. Не знам дали е логично да се търси сметка преди да се потърси и поиска информация. Някой действат отзад напред.

  10. Става ми готино като чета хейтърските коментари….Щом има завист значи нещо се постига… 🙂

  11. Гръмки думи… Много при това. То си пише, госпожо Зорка, никой не е избиран, поради това са Времемнни съветите и писмата са подписани лично, защото никой от подписалите го не се срамува да излезе с името си и фамилията си. За разлика от разписалите се тук жалващи се, че им се узурпират правата. Ако може да ми обясните, къде точно има предложена служба, щото аз от известно време се напъвам да я открия, ама няма. И пари няма в тая работа, само инвестирано лично време и нерви, заради хора, които очевидно не го заслужават.
    Ето заради такова поведение нас ще ни подритват, а на гърците ще изсипят рога на благата…

  12. След като никой не ви е избирал или искал посредничеството ви ,си пишете писма от лично име и без уточнение,че представлявате емигрантската общност!
    Аз не съм ,а и никой не ви е дал правото да ни представлявате ,където и да е било!
    Тези прийоми са за едно друго време и узурпацията на гражданските и други права от само-назначили се службогонци-при емигрантите няма да мине
    –––––––
    Като гледам кои са “радващите се“-само от подписалите се в писмото-другите са против-това говори предостатъчно

  13. Има не един радващ се, но но трябва ли всеки да пише – само злобари, платени или неразбралите са готови винаги да се изкажат.
    Пожелавам успех на всички и на цялото трудно начинание!

  14. Цитирам Ганка:
    „Като дойде време за избори, тия анонимните дето псуват, ще са в първите редици и ще се натискат за власт…“……
    Чели-недочели……..разбрали-недоразбрали……………вече се натиснаха, организираха и самопредложиха……..
    Дали ще прочетат сериозно платформата и дали ще разберат, че пари не се раздават, че няма облаги….. Има задължения, часове вложено лично време и разбира се удовлетворение 🙂

    Не мога да си обясня : КАК ЕДИН НЕ СЕ ЗАРАДВА….. И ЗАЩО ?????

  15. Любо, като дойде време за избори, тия анонимните дето псуват, ще са в първите редици и ще се натискат за власт…

  16. Е, добре де, толкова ли е страшно да си пишете имената? Така поне ще знаем дали наистина стоите зад думите си или само тролите заради спорта. Особено първия хубостник Dikens, който псува скришно. Мила родна картинка! Бай ви Ганьо от Чикаго.

    Добре, не сте прочели, не знаете, пак обясняваме, и няма да се уморим да обясняваме:

    Временните Обществени съвети (ВОС) на българите в чужбина НЕ представляват българите в чужбина, защото не са избрани. Нямат и такава амбиция. Останалото са момински/младежки мечти. Пише го в рубрика „въпроси и отговори“ на страницата globalbulgaria.org Там пише също, че ние носим идеята за изборно представитекство на българите в чужбина.

    Който споделя нашите идеи за изборно представителство, да се включи в нашата работа. Който не ни харесва идеите – негова воля.

    Но без псувни, моля!

  17. **** поставете псувня по собствено усмотрение тук ****

    Половината коментиращи по-горе показват това „умилително“ „качество“ на българина: когато някой надигне глава и свърши някаква обществена работа, винаги скачат 10 други, които да го дръпнат надолу обратно в общото блато. Да го дръпнат не стига, ами и да дадат акъл.

    Ми като нещо не ви харесва, да се бяхте хванали вие, уважаеми съграждани! Аман!

  18. Тъй като съм в невъзможност защото съм на лошо място за комуникация просто копирам поста на Ганка, който се покрива с мнението ми. Добавям само, че тук има гости на перото – политически и по друг начин зависими. Има и перманентно анархично настроени и противопоставящи се на всики опит за нещо закономерно,логично и полезно. Убеден съм, че ще се противопоставим успешно с помощта на множеството трезво мислещи за България и българчетата емигранти. Моля, прочетете още веднъж поста на Ганка, който казва почти всичко.
    Ганка said:
    Както всеки, който не е осведомен, първо плюем, после се чудим как да мълчим, че много срам берем. Никой не ги е избирал, затова са и Временни съвети. Събрани са, за да помогнат да стане по-лесно комуникацията с държавата, да се представят проблемите пред държавата, в лицето на Държавната агенция и всеки един депутат, който би се заинтересувал от емигрантите.
    Естествено, много от вас се възмущават как има изборен туризъм и как депутатите не работят изобщо за хората, а за себе си по-скоро и когато идва време да се покаже нагледно кой какво прави и защо го прави, обиждате хората, които работят напълно безвъзмездно и дават времето и опита си, за да работят нещата добре. Крайно време е българите навън да почнат повече да работят, по-малко да говорят и оплюват.
    Съветите са временни, напълно без заплащене и изцяло доброволни. Всеки, подписал писмото, отговаря лично за себе си и не представлява крещящата маса. И никой от нас няма амбиции да става депутат, а да подобри положението на диаспорите и да се премахне изборния туризъм.

  19. Временните обществени съвети са неформална, самоорганизирала се структура от активни българи зад граница от различни страни. На техните усилия се дължи това, че огромните опашки по време на български избори в Лондон и в други европейски градове престанаха да са такива, защото точно заради техните усилия влязоха промени в Изборния кодекс, които улесниха гласуването в чужбина. За тези промени те се бореха години наред, въобще не беше лесно да се случат. И не всички техни предложения бяха приети. Например въпросът за МИР „Чужбина“ още стои. Ако това предложение беше прието, то българските граждани извън страната щяха да могат да избират наистина свои представители в националния парламент, а не техните гласове да се преливат тук и там в избирателните райони в страната и да се окаже, че те са избрали бат’ Сали примерно в Кюстендил, или някакъв друг депутат от Видин при предходни избори, който е имал най-малко гласове в съответния избирателен район. Така че нямате, уважаеми сънародници в чужбина, свои представители в националния парламент. Но ако някой ден предложението за МИР „Чужбина“ бъде прието накрая от българските депутати и управляващи, тогава бихте имали. И щеше да бъде наистина ваша възможността и отговорността кого точно избирате да ви представлява в Народното събрание.

    Същото се отнася и до възможността да се избират Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства. Както и за Националния съвет на българите в чужбина, за който от Временните обществени съвети на българите в чужбина пак от години се борят да има възможност такъв съвет да бъде създаден и вашите представители в него да ги избирате вие, а не българската държава в лицето на нейните управници да избира вместо вас кого да определи/назначи да ви представлява в Националния съвет. Или, както е досега, да няма Обществени съвети към дипломатическите представителства по места, защото българската държава не е направила в продължение на години минималните усилия, които се изискват в случая, за се проведат такива избори.

    Временните съвети, както вече споменах, са една неформална структура, никога не са имали претенцията, че представляват българската диаспора. Те се наричат временни, защото се борят да направи българската държава необходимото, за да се случат легитимни избори за Национален съвет на българите в чужбина и за Обществени съвети към ДКП. За да осигурят вашата възможност да избирате кой да ви представлява и да имате наистина институционално представителство в родината, както и постоянни, избрани от вас самите Обществени съвети по места.

    На Временните обществени съвети се дължи, впрочем, и възможността българите зад граница да участват в национален референдум. Само за да падне един законов текст, в който се казваше, че такъв референдум се провежда само на територията на страната, бяха нужни доста усилия. А ако един ден, което е по-сложен въпрос, тъй като изисква промяна в конституцията, придобиете и възможността да се кандидатирате вие самите за депутати, ако искате, това ще се дължи в някакъв смисъл пак на тези неформали, или поне те при всички случаи ще са допринесли за това, макар че този въпрос наистина е сложен и трудно постижим.

  20. Невероятно жалки са хейтърските коментари. Не искали никой да ги представлява 🙂 Не виждам да има тълпи горящи от желание да представляват точно този тип личности , псуващи , полуграмотни и черногледи. Вас ви представлява един безсмъртен литературен герой на Алеко Константинов. Никога този герой не може да си представи дори съществуването на безкористни усилия в полза на обществото. Все някакъв имагинерен келепир му се привижда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *