2024-03-28

7 thoughts on “Военни експерти от американската армия се срещнаха в Чикаго с Българо-американската асоциация

  1. Не става дума за войски на НАТО а за Американски войски. Това е чисто Американско действие. Не го газвам аз, казва го Аштън Картър. Няма как да не се зарадват душиците на грантовите „патриоти“. България между руските и американските шамари, това звучи гордо и световноважно! Друг е въпросът дали е добра идея да бъдеш буферна зона, уловията на грантовете не изискват особено задълбочено мислене по тази тема.

  2. Визитите на директора на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Браян Коми в Югоизточна Европа в последно време зачестиха. Само за дни той посети Белград, а в началото на март направи официално посещение в Румъния и България. В Букурещ „главата на ФБР“ се срещна с румънския президент Клаус Йоханис и с министър-председателя Виктор Понта. Коми, естествено, не скъпеше хвалбите за румънските служби за сигурност, наричайки ги едни от най-добрите партньори на ФБР на световно ниво. Той обеща, че основните направления в сътрудничеството с Букурещ ще бъдат борбата с корупцията и кибербезопасността.
    В София шефът на ФБР без умора насърчаваше българските власти и спецслужби. Не бяха думи, не бяха обещания и същите направления за сътрудничество. Българският премиер Бойко Борисов, който отдавна е смятан за „човек на Вашингтон“, увери Коми, че едва ли не след година ще сложи край на корупцията и финансовите престъпления, наистина, макар и с помощта на значителни парични вливания и помощ от страна на САЩ. Американците прекрасно осъзнават, че в региона процъфтява трансграничната организирана престъпност, в която румънската и българската мафия тясно си взаимодействат с албанците от Косово. Групировките отдавна са устроили наркотрафика от Азия в Европа и живеят комфортно. При необходимост те могат не само да финансират която и да е терористична групировка, но и да изкупят половината от спецслужбите на Румъния, България и съседните страни. ЦРУ и ФБР се боят точно от това. На Джеймс Коми са му нужни нови и надежди агенти, а с тях както винаги е трудно. Американците не могат да „внедрят свои хора“ в мафиотските балкански структури вече 20 години, откакто през 1995 година след Дейтънското споразумение твърдо се установиха на Балканите.
    Видимо, точно заради това е била нужна и подкрепата на Сърбия, където Джеймс Коми беше преди няколко дни. Нужно е да се обърне внимание, че в Белград директорът на ФБР не беше приет от президента Николич и премиера Вучич. В това отношение сръбската държава се отличи от своите колеги от Румъния и България. Преговорите водеше сръбският вътрешен министър Нейбоша Стефанович. Шефовете на ведомствата се договориха за откриването на регионален отдел на ФБР в Белград. Както се казва, процесът започна. Вече съвсем скоро „професори“ от ФБР ще се заемат с обучението на сръбски полицаи и агенти. ЦРУ в Белград отдавна се чувства спокойно, честно изпълнявайки не само указанията от Ленгли (където се намира щаб квартирата на ЦРУ), но и на своите колеги от Държавния департамент на САЩ. Ако в близко бъдеще Вашингтон намери още средства за регионално подразделение в Сърбия, то американците ще създадат „мощна група от разузнавачи в тила на врага“ на Балканите. Представителите на спецслужбите на САЩ действат в Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Черна гора. Сега официално те ще работят и в Сърбия. А, ако се вземе предвид и факта, че се дадоха 700 млн. долара за строителството на ново посолство на САЩ в Прищина, където ще бъде задействан „огромен брой“ дипломати, то програмата на визитите на Джеймс Коми в Белград е старателно разработена.
    Вашингтон иска постепенно да измести германците от Балканите. Досега канцлерът на Германия Ангела Меркел се съпротивляваше. В скоро време тя ще започне официалната си визита в региона. На 8 юли я очакват в Белград. В продължение на дни канцлерът се опитваше да вразуми лидерите на Косово Хашим Тачи и Иса Мустафа. Те окончателно „излязоха от контрол“ и искат да играят само по своите, т.е. по американските, а не по правилата на ЕС и Берлин. Засега увещанията на Меркел спрямо косоварите не действат особено много. Вашингтон, както може да се предположи, не е огорчен от това. Косово отдавна се счита за основният проект на САЩ на Балканите. Вложени са десетки милиони долари в Хашим Тачи и неговия отбор, а заедно с него американците си делят печалбата от „наркотичната торта“. Ако сменят Тачи и неговата кланова система, никой няма да отиде, в това число и Джеймс Коми. Не е съвсем ясно защо на него са му нужни сръбските служби. Заради газа? За да може балканският маршрут за наркотрафик и бизнесът на Тачи, ЦРУ и ФБР да си действа безпроблемно? Готов ли е Белград да седне да играе сложната „шахматна игра“, която предложиха за пореден път от американските спецслужби? Времето ще покаже.
    Автор: Костантин Качалин/regnum.ru/

  3. Уважаеми Отг.
    Ще ви отговоря, както бих отговорил на специалист от 92 ри батальон, който искрено иска да си свърши добре работата и да разбере какво всъщност става в България.
    България за разлика от Америка не е била самостоятелна държава от повече от седем стотин години. Нали разбирате, че това не може да не се отрази на народопсихологията на българите. Българският народ никога не е стоял и няма да стои зад политическите изявления на правителството, поради дълбочинното му разбиране на предателската роля на всички правителства на България.
    От своя страна всички български правителства разбират това и живеят с постоянна омраза към народа си породена от страх от възмездие.
    Вие смятате, че след като всички правителства и партии от прехода насам са провеждали политика за сближаване с НАТО то това изразява желанията на повечето българи и това е напълно логично тук в Америка.
    Но България е страна на абсурдите. Като такава тя не може да бъде партньор на нито една страна или коалиция, тъй като самата страна няма никакъв начин да изрази някакво общо мнение или да изработи национална стратегия.
    Драги Отг, трябва да знаете, че даже и тези правителствени чиновници с любвеобилните изказвания за НАТО и Америка не изразяват собствено мнение. По бузките на тези предани братя на НАТО още на са изсъхнали лигите на Брежнев. Казвам ви го като на специалист. Не ги целувайте.
    Господин Отг, аз съм в Америка от седемнайсет години. Американски гражданин съм. Като Американец ви казвам. България е загубена кауза за Америка. Това е територия, която Америка не ще може да управлява и не би могла да контролира със сила за по дълъг период от време.
    Турция би могла. Но самата Турция е самостоятелна държава със силна армия. Очевидно е че ако Турция стъпи на българска територия то тя открито ще се конфронтира с Русия. Това Турция никога няма да направи. За мен пребиваването на американски войски и бойна техника в България, а и по други отдалечени точки на света е ограбване на моите пари от данъците, които плащам за да се поддържа корпоративният бизнес. Аз като Американец бих искал да видя повече работни места за американци в Америка и по малко войници с посттравматичен синдром и наркотична зависимост. С такива убеждения аз гласувам на всички американски избори и се надявам, че ще дойде ден, когато здравия смисъл на американският фермер ще преобладава в политиката на Америка и ще замести разрушителното желания за забогатяване от измама отгледано в джунглите на Уолстрит.

  4. Уважаеми Викторе,
    Прав си, че България практически е марионетна държава.
    Но това е така не е от сега. Дори не от последните 25 години. Отгоре на всичко, над две петилетки сме в НАТО и имаме договори с тях. Не можеш ли да приемеш, че така както огнеборците от Пожарната искат да имат скица на дома и офиса ни, и ние не очакваме от тях, че ще запалят дома ни, така и тези мъже са пожарникарите на държавата, защото сме подписали договори да ни защитават?
    Друг е въпросът дали ни трябва НАТО, но хванал ли си се на хорото, трябва да го играеш.

    Ето да си припомним как са се радвали медиите, и държавните и партийни лидери ( а вероятно и тяхната членска маса щом е гласувала за тях) преди 9 години, за да не пишеш, че “ Правителството поне официално не е дало разрешение за разполагане на военен контингент и бойни машини, а на многобройните запитвания от пресата само мрънка невразумително.“ Дали са, дали са и дупетата ни са дали – цитирам:

    „Вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин и американският държавен секретар Кондълиза Райс подписаха в петък споразумение за военно сътрудничество между двете страни, което ще позволи на САЩ да използват три военни бази в България.
    Преговорите за базите бяха започнати от предишното правителство, но бяха финализирани от настоящия кабинет, доминиран от БСП, която само преди шест години беше против членството на България в НАТО и против американско военно присъствие в страната.
    Подписаното споразумение, което подлежи на ратификация от парламента, регламентира съвместното ползване на три български военни бази – летищата “Безмер” и “Граф Игнатиево”, полигона “Ново село”, както и складове край Айтос.
    Споразумението е за срок от 10 години и може да се прекратява от всяка от страните с едногодишен срок на предизвестие. Числеността на американските войници в базите ще е до 2 500 души, които на ротационен принцип ще се сменят на всеки 6 месеца, когато числеността им може да достига 5 000.
    След подписването на споразумението в Министерския съвет, министър Калфин заяви, че е намерена формулировката на един много добър договор. Създаването на базите ще позволи на страната ни да развие още по-интензивно контактите със своите съюзници, допълни той. По думите му това споразумение отваря много врати и ще повиши сигурността не само на България, но и на целия регион.
    Географското предимство на базите в България и Румъния не е само близостта до Близкия изток, но би позволило използването им при евентуални интервенции – военни, мироопазващи или хуманитарни – в Кавказ, Черноморския регион и Балканите, отбелязва ББС.
    Заради техния сравнително малък размер, обаче, базите в България трудно биха довели до по-сериозни икономически ползи, каквито имат традиционните големи бази, които наемат много местни хора и сключват повече договори.
    Разполагането на сили и съоръжения на САЩ на територията на България и съвместното използване на военни обекти е балансирано и отчита максимално вижданията на двете страни, е мнението на премиера Сергей Станишев, който в петък се срещна с американския държавен секретар.
    Според съобщение на правителствения пресцентър, те са изразили общо становище, че споразумението за военно сътрудничество е ясен знак за активизирането на двустранните отношения във всички сфери и ще даде тласък на икономическите връзки и на американските инвестиции в страната.
    Според държавния секретар на САЩ споразумението ще подпомогне модернизацията на българските въоръжени сили и оперативната им съвместимост със силите на САЩ и другите съюзници от НАТО.
    Райс е благодарила на премиера за топлото посрещане и организацията на неформалната среща на външните министри на страните от НАТО, която се провежда в София.
    Сергей Станишев и Кондълиза Райс са обсъдили и други теми от двустранен интерес, сред които ситуацията на Балканите, Близкия изток и сътрудничеството в Черноморския регион.
    По време на разговора си с Кондълиза Райс президентът Първанов е подчертал амбицията на България да бъде сериозен и надежден съюзник в НАТО. Като доказателство той посочил ангажиментите ни в Ирак, както и участието на наши въоръжени сили в мисиите на Алианса на Балканите и в Афганистан, съобщи прессекретариатът на държавния глава.“ Край на цитата от 28 април 2006 година (преди повече от 9 години).

  5. Хайде да расъждаваме логично и безпристрастно, както биха го направили американци.
    Предназначението на 92nd Civil affairs Batalion е да осъществява връзките с цивилното население на места (в конкретния случай в Европа), където има различни проблеми (от природни бедствия, до мироопазващи операции и до военни бойни действия).
    Срещата на представителите на този батальйон с представители на българската диспора в Чикаго няма развлекателан, а чисто професионален характер.
    Това означава, че в България се очакват природни бедствия, мироопазващи операции и военни бойни действия. Какви точно са тези военни действия и бедствия на цивилното население? Аз контактувам с роднините си в България ежедневно и нито един от тях няма и най-малка представа за такива събития или за опасност от такива събития. Наскоро някой в една българска фейсгрупа си нема работа и запита дали членовете на групата подкрепят пристигането на американски военни и бойна техника на територията на България. Да ви кажа, досега ми е задръстена пощата тъй като фейса непрекъснато ми съобщава за отговори на запитването. Всичките отговори са – „НЕ“. Става въпрос за стотици отговори.
    Та какво точно се случва българи?
    Хората масово не искат разполагане на НАТОвска армия в България. Правителството поне официално не е дало разрешение за разполагане на военен контингент и бойни машини, а на многобройните запитвания от пресата само мрънка невразумително.
    92ри Батальйон се готви напълно сериозно да се занимава с последици от военни действия и катастрофи засягащи цивилното население на Родината ни.
    Извода е ясен за всеки, който има малко от малко логическо мислене. Тук питат какво можем да направим по въпроса. Ами на първо място трябва да спрем да мрънкаме и да назовем нещата с истинските им имена. Нека аз започна.
    НАТО окупира България. Българското правителство е маринетъчно. В близко бъдеще се очаква (поне от американските военни) хуманитарна катастрофа в България.

  6. Натовските войски са наши войски, с тях имаме договор да се пазим взаимно, те са тук заради нас. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов след заседанието на МС. Първият ни дипломат заяви, че не възможно САЩ да разположат военна техника у нас без да ни питат. Според него обявените намерения от шефа на Пентагона са в контекста на решенията на срещата на върха в Уелс на НАТО от септември миналата година. Всичко това се съдържа в плана за готовност за действия за засилване на изтгочния фланг на НАТО, каза Митов. Това са част от мерките за гарантиране сигурността на източния фланг чрез серия от учения и тренировки.

    Митов припомни, че американски войски и техника може да присъстват у нас по силата на споразумение, подписано през 2006 г. от кабинета „Станишев“. Той позволява на наша територия да има до 2600 войници и бойна техника. Външният министър отрече техниката, която евентуално ще бъде разположена да е настъпателна, тя имала отбранителен характер.

    Въпроса с присъствието на натовски войски бил решен и от Конституционния съд – затова не се изисквало разрешение на НС. Двата американски танка, които пристигнаха за учение край Сливен след като си свършат работата ще бъдат изтеглени, няма да останат в България, съобщи зам.-военният министър Димитър Кюмюрджиев.

  7. Най-после войниците и танковете на НАТО щели да дойдат. Добре дошли са , защото ние , дясномислещите се радвахме , че България стана член на НАТО. Помните ли?
    Пък сетне някой решиха да издигнат глас за свобода, щото си обичат Московията.
    Други пък щото трябвало да сме самостоятелни, ама това как става?
    С патриотизъм на маса, във Фейсбук, или на гол тучбак с чифте пищови?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *