2024-03-29

1 thought on “50 % от българите искат да избягат от българската икономическа реалност

  1. Свободата без справедливост прави бедните по-бедни и по-многобройни, богатите – по-богати и по-малко на брой. Средната класа изчезва, а перспективата пред хората се ограничава до борба за ежедневно оцеляване. То компрометира солидарността като принцип за съществуване на обществото. Това води до отчуждение и недоверие към държава, институции и партии.
    Едно е ясно – хората у нас и в Европа – имат нужда от повече справедливост, от повече солидарност от повече държава, имат нужда от доверие и сигурност.
    Демокрация е възможна и без капитализъм, а още по-малко необходима за демокрацията е дясната идеология.
    *
    Днес България е най-бедната страна в Европейския съюз, произвеждаща стоки с ниска добавена стойност, износ на суровини, с тежка демографска перспектива и население с намаляваща грамотност. Нямаме индустрия, но имаме тежки регионални и най-вече социално-икономически диспропорции. По-малко износ на Запад и на Изток и внос на стоки, които до вчера изнасяхме. Без перспектива за работещите, за младите, за дребния и средния предприемач, за интелигенцията. И с много, много приказки за реформи с простащина, издигната в ранг на държавна политика. С нереализирани европейските възможности, със сервилна и комплексарска външна политика.
    Стига разделение – историческо, етническо, религиозно, образователно, на столица и провинция! Стига разделение на стари и млади, имащи и нямащи, на все повече обедняващи и все по-малко богати!
    Няма как да обясним на всички, засегнати от бедността, защо години наред поддържахме ниски бюджетни дефицити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *