2024-04-16

4 thoughts on “Случаят „Зартов“ две години по-късно

  1. Тя опита. При това, доколкото знам, жалбата до ЕСПЧ, за която са й помогнали адвокати, тя съставя по техните съвети почти сама. А тази жалба се оказва по-късно вероятно един от тези многобройни случаи, за които пише адв. Михаил Екимджиев в свой материал от м.г.

    http://www.legalworld.bg/34276.koj-shte-pazi-pravata-ni-ot-evropejskiia-syd-po-pravata-na-choveka.html

    „…Напрежението е провокирано от бланкетните писма, с които Страсбургският съд „поздрави“ за Нова година стотици българи, съобщавайки им, че техните жалби са обявени за недопустими. Copy-paste – писмата се отличават с лаконична неяснота и бюрократична арогантност. В тях няма мотиви, сочещи конкретни недостатъци на отхвърлените оплаквания. Вместо това, буквално на три реда, безхаберно е отбелязано, че „условията за допустимост, предвидени в членове 34 и 35 от Конвенцията, не са изпълнени“. Логическо дешифриране на това загадъчно послание е невъзможно, защото чл.34 и чл.35 съдържат както базисните условия за допустимост на индивидуалните жалби, така и много „подусловия“ и особени хипотези, решавани нееднозначно от Съда. Мистиката се засилва от факта, че някои от обявените за недопустими оплаквания са правно и фактологично сходни с други „български“ казуси, решени от същия съд в полза на жалбоподателите. Логичният въпрос „Защо?“ превантивно е париран с ултимативния тон на последните изречения от писмата: „… секретариатът на Съда не предоставя допълнителна информация относно проведеното заседание и не би могъл да продължи по-нататъшна кореспонденция с Вас по същите въпроси. Съгласно правилата на Съда, няма да получите друга документация във връзка с тази жалба, а преписката ще бъде унищожена в едногодишен срок от датата на решението.“.

    […]

    Ако приемем, че една (1) „работна“ година има 12 месеца по 20 осемчасови работни дни, това би означавало, че годишно, като институция, ЕСПЧ има 1920 работни часа. Разделянето на броя недопустими решения (89 737) на броя работни часове (1920) показва, че Съдът е „произвеждал“ по 46,7 недопустими решения на час. При 47 съдии в състава на ЕСПЧ, това означава, че всеки съдия е постановявал приблизително по едно решение на час. За да не издребнявам, не включвам в сметката отпуските, командировките и, разбира се, времето, необходимо на съдиите за прочитане, обсъждане и написване на останалите 3659 решения по съществото на делата (judgments), които често са с впечатляващ обем.

    Само в името на статистиката си позволявам да отбележа, че съм участвал в изготвянето на над 1200 жалби до ЕСПЧ. Смея да твърдя, че много от тях за един час трудно биха могли да бъдат разлистени заедно с придружаващите ги документи. Оказва се, че за същото време те са прочетени, осмислени и решени… Горните данни обосновават предположението, че основно занятие на хората в Съда през 2013 г. е било да подписват бланкетните формуляри, сменяйки в тях само имената на жалбоподателите и номерата на жалбите.“

    ––––

    Към това мога да добавя, че още докато тече делото срещу Зартов, някъде през 2010 г. доколкото знам, той се обръща с молба за съдействие към Българския хелзинкски комитет по правата на човека. Оттам отговарят нещо в духа на това, че неговия случай не е в техния предмет на дейност. Казано с други думи, това означава, че понеже Зартов не е представител на етническо, религиозно или сексуално малцинство, неговите човешки права не касаят дейността на БХК. Ако той беше ром примерно, хомосексуалист или радикализиран имам, вероятността БХК да реши да разгледа неговия случай и да прати някой от своите иначе много чевръсти правозащитници да го защитават, щеше да е много по-голяма. Но Зартов не е, така че неговите човешки и граждански права на справедлив процес си остават негов проблем.

    Впрочем, на последното дело срещу Зартов – на най-висша инстанция, във Върховния съд, адвокат на фирмата – ищец е небеизвестната Татяна Дончева, която иначе много обича да громи всяка несправедливост. Преди това в полза на фирмата – ищец лобират пред тогавашния главен прокурор високопоставени руски дипломати.

  2. Защо не опитате дело в Старасбург, Катя? Явно става дума за манипулация и корумпирани съдии и съдилища, манипулирани от хора от петата колона в БГ.

  3. Винаги съм се питала за подробности около задържането на Ив.Зартов. Благодаря за информацията! Статията е отлична! Правосъдната система не е…..
    Отново благодаря!

  4. Благодаря на Еврочикаго за чудесната статия. Да, изминаха почти 5 години, в които Ивайло е поставен под натиск и отстранен от обществения живот. И всичко това беше от изключителна полза за него, аз съм сигурна че той укрепи своята вяра и каузата си и всички най-ценни успехи са пред него в бъдещето. Сбъркахте другари, много сбъркахте с човека, за което ще си понесете последствията. Благодаря на всички приятели и честни хора, които продължават да го подкрепят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *