2024-03-29

30 thoughts on “72 години от депортацията на евреите от „новите земи“

  1. „Не съдете, за да не бъдете съдени.“

    „С каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери“

    Из Евангелие от Матей

  2. Г-н Петров, няма по-висш съд от божия. Всички царе (Dei Gratia) са подчинени на Бога и на Синода, като наместник на Бога. Не е необходимо да предполагате, защото не е нито моя, нито Ваша, нито на който и да е друг раб божии работата да съди. Има Провидение и всеки плаща за греховете си. Амин.

  3. Г-н Bloch, следвайки Вашите заключения, аз съм напълно убеден, че ако цар Борис беше жив и Вие бихте били назначен за „народен“ съдия от „ненароден съвет“ щяхте да ликвидирате самия него, а не брат му. Може би брат му щеше да оживее, защото стоеше съвсем настрана. Даже Синода надали би могъл да го спаси с анатема или без нея. Изглежда горещо съжалявате, че тези събития са станали преди седемдест години, но е глупаво да разправяме „ако“. Лошото е, че в тази тупурдия бият барабаните на съвремени политици, които се позовават на времена, които те претендират, че трябва да забравиме, за да не изплува калта.

  4. Г-н Петров, не е „един поп“, а българският Синод, върховната духовна власт (на която е подчинена светската власт на царете) застава срещу Борис. Зад Синода солидарно застава българската интелигенция, българското гражданско общество, цялото българското православие беше единно в защитата на своите еврейски съграждани. Ако Борис бе депортирал евреите от България го чакаше анатема и екскомуникация от православната Църква. Това е най-тежкото наказание за един монарх, защото без благословията на духовната власт той не може да управлява. Ако това се беше случило трябваше да си вземе чукалата под мишница и да си търси друго царство през девет планини в морета, а династията му да изплаща тежкия кармичен грях под божието проклятие до края на дните си. Било му е пределно ясно какво го чака и, че не може да управлява без подкрепата на Синода и народа си. След като не можа да убеди Синода чрез прословутата си антисемитска реч „какво голямо зло са евреите“, той нямаше друг избор освен да се замисли и да промени пъклените си планове. За другите грехове обаче, за окупацията на Македония и Беломорието (Кобургите донесоха две национални катастрофи на България!), за съучастието му в депортацията на македонските евреи, Провидението и историята не му простиха, така като на нито един фашистки и нацистки диктатор не бе простено в Европа.

  5. Мариана, ако не сте забелязала, коментираме под статия, опитваща се да оневини България за участието и в депортациите на македонските евреи. Какво общо има това със съдбата на българите в Македония? И къде точно видяхте да взимам отношение към македонските българи, че решихте, че не съм им съчувствала?

    Ако смятате, че тази дискусия се води единствено в кадъра на споровете и караниците между България и Македония, жестоко се лъжете. Казах го и пак го подчертавам, отричането на отговорността не е в полза за България. Истината се знае навсякъде извън България и опитите тя да бъде скрита се провалят кога тихо, кога с политически скандал. Случи се в Израел, случи се в САЩ, къде още трябва да се случи, за да стане ясно, че води единствено до международни гафове?

    Не съм била нито в Македония, нито в Музея на Холокоста в Скопие, но приятелите ми от Израел, които са го посетили, го оценяват високо, както и всички израелски и международни еврейски медии. Между другото, построен е с пари от реституции на еврейска собственост. http://forward.com/articles/136212/macedonia-opens-a-balkan-holocaust-museum/

  6. Драга Соня,

    Не знам дали знаете, че концентрационни лагери прави и Тито, и там умират доста македонски българи, само заради това, че са запазили своята идентичност и не са били удобни за режима.

    Това вас разбира се може да не ви интересува, но ако не ви интересува чуждата болка, това не говори добре за вас.

    Не знам дали знаете, освен това, че за разлика от населението в България, населението в Македония не е оказало особена помощ на своите евреи. И това, че в Р. Македония има музей на Холокоста, не е защото официалните македонски управници ги боли особено за загиналите евреи, а е защото това е част от една дългогодишна линия да се използва всичко, което може, за да се убеждават днешните македонци, както и вчерашните, че трябва да мразят и презират собствения си народ и собствените си исторически корени.

    Така че спрете малко с вашия гневен патос и се замислете малко, че колкото и да не ви се иска може би, нещата са били и са по-сложни, както и за това, че чуждата болка и чуждата памет трябва да се уважават също.

  7. Не мога да повярвам, че има българи, които пишат „В Р. Македония има музей на Холокоста, но евреите, които са се спасили, са малко. В България няма музей на Холокоста, но евреите й са били спасени.“ и „Но се намерил един поп и ги разкандардисал, та няколко се спасили,“.

    Как не ви е срам! Да влезеш като управник в едни земи, които са ти дадени като награда от Хитлер, да наредиш ограбването и депортирането на всички евреи оттам и след това да кажеш, че там имало музей на Холокоста, защото много (98% е точната цифра)евреи били унищожени, си е чист селски цинизъм! Тази трагедия не се свежда до вечните караници между България, Македония и Гърция, това е и нашата, еврейска история. Затова и си имаме собствен, еврейски музей на Холокоста, където е събрана най-обширната документация за тези, които са ни избивали. И имената на тези, които с риск за живота си, са ни помагали и защитавали. Това е нашата история, нашата памет и дразгите между отделни държави и политическата конюнктура няма да я променят. А иначе всеки може да реши да се кичи със званието спасител и да мисли, че някой се впечатлява от това. Благодарност за Българската църква, за достойните интелектуалци , които са протестирали срещу депортациите на евреите в старите територии, за опозицията в парламента, за Димитър Пешев, за онези обикновени българи, чиито имена не са ми известни и пълно презрение за онези, отговорни за избиването на 11 343 мъже, жени, старци и деца! Както и към наследниците им, които сега се опитват да оправдаят престъплението им. Ето какво пише най-достойната тогава църква в Европа http://www.pravoslavie.bg/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B8%D1%82%D0%B5/

  8. Спас Ташев си дописва дописката за Македония под псевдонима Петров. Господин Ташев, Петров или който и да сте, навсякъде в окупираните територии е назначена БЪЛГАРСКА администрация, която включва кметове, полицаи, войска, общински служители, учители, свещенници и дори банкови чиновници. Това става през 1941. Депортацията е извършена от всички тях вкупом и с личното им участие през 1943.Айде да не почваме да публикуваме благодарстваните телеграми на българските кметове до правителството, че са били „спасени от еврейската напаст“ и колко хубаво било станало след депортирането на евреите, защото „спекулата спря“. Или Ташев ще ни убеди, че някой е насилил ръката на кметовете и са писали под диктовка, докато сърцата им са се свивали от мъка за евреите. Е, толкова наивници няма! За какви пет лева говорите? Резилът си е наш, общ, като държава и като народ. За всички е ясно, че през онзи период сме се изложили като държава. Плащаме си го и до днес. Ама някои като вас искат даже и дивиденти да изкарат от тая работа. Е няма как да стане. Питайте американците какво мислят по въпроса, изказали са се вече.

  9. Според някои от коментаторите излиза, че на българите изведнаж им хрумнало, да натоварят всички евреи и да ги датат за печене на германците. Но се намерил един поп и ги разкандардисал, та няколко се спасили, но това не може да се нарича спасение, защотот не е станало в Македония и Гърция. И там пак българите са виновни, защото са злобни и мразят евреите. А мълчат за фактите, че и в Скопие и в Солун и Атина кметовете бяха гърци или местни македонци. Те са хората които имат списъците на населението и определят кои са евреи, за да бъдат предадени на германците и депортирани. Но въпреки фактите, искат да ни убедят, че от българите по лоши няма и е срамота да претендират, че са спасители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *