2024-04-24

2 thoughts on “България и мобилизацията на украинските граждани от български произход

  1. Ето и мнението на народния представител от ВМРО Юлиан Ангелов:
    Тенденцията за мобилизиране на етнически българи заради конфликта между Киев и Източна Украйна е опасна. Това заяви народният представител от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов в ефира на „Дарик радио“. Той е и организационен секретар на ВМРО, отговарящ за ресор „Българи зад граница“, както и член на парламентарната Комисия по външна политика.

    Десетки етнически българи, живеещи в Украйна, се свързаха с ВМРО с апел за помощ – те не искат да бъдат привличани към тази гражданска война. Категорично мога да заявя, че българската държава има възможността да постави пред украинското правителство въпроса, застъпвайки се за правата на нашите сънародници, като така ще се преустанови изпращането на повиквателни, посочи Ангелов.

    Той изрази съжалението си, че през последните 25 години държавата бездейства по отношение ситуацията на българите зад граница. Ангелов припомни, че когато започна кризата в Украйна, тогавашният външен министър Кристиян Вигенин предвождаше делегация, която обаче не постави въпроса за статута на над 800 000 етнически българи, живеещи там.

    Според народния представител е необходима спешна стратегия, засягаща българските малцинства както в Украйна, така и в Молдова, и в Западните Балкани. Нужни са адекватни мерки за подготвяне на държавата за възможна бежанска вълна от българи. Към момента няма отделен финансов ресурс, което може да се окаже причина за кризисна ситуация в страната, коментира Ангелов.

  2. Член съм на гражданската формация на „Движение Независима България“.
    Искам да се обърна към всички Вас:
    Около 7 000 етнически българи в района на Донбас са в бедстващо положение, а в района на Мариупол има 32 български села, които живеят във военна обстановка.
    Управляващите няма да ги евакуират в България, нито ще им окажат помощ на място.
    В същото време ще приемат още през Март нови бежанци от Сирия сред които може да има терористи и членове на Ислямска Държава.
    Също така, няма да положат и никакви усилия българите, които живеят в страната си да не я напускат.
    Мисля, че е крайно време:
    1. да обединим усилията си, а не всеки да се оправя сам и както може
    2. да подложим управляващите на обществен натиск с конкретни и изпълними искания.
    Когато сме „ЗА“ нещо е трудно да бъдем използваи от правителството, защо нито то, нито опозицията му са демонстрирали желание да направят нещо, което да помогне на българите.
    С оглед на това, бих искал да предложа следното:
    – Нека излезем с 7-8 искания, изпълнението на които няма да увеличи разходите от Държавния Бюджет (в дългосрочен план)
    – Нека тези искания да са насочени към прилагането на конкретни мерки за подобряване на живота в страната и към привличането на колкото може повече етнически българи от застрашените райони в Украйна
    – Нека изработим стратегия за оказване на обществен натиск върху политиците за да изпълнят исканията ни.
    .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *