2024-04-16

4 thoughts on “Писмо до Борисов и Кунева от българи в чужбина

  1. Веднага отговарям на г-са Маджистрели,.
    Аз от самолетостороене НЕ разбирам, затова никога НЕ го коментирам. Как да бъде защитен вота ни и всичко около изборите, НЕКА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ПРОГРАМИРАНЕ МИСЛЯТ, госпожа. А ние с вас да се успокоим и да си гледаме нашата работа, в която сме добри. Няма нужда дори да дискутираме, защото много баби – хилаво бебе. Отново казвам, имаме добри компютърни специалисти, на тях ще разчитаме.
    Изборите в чужбина и в България, са като два клона на едно дърво. Хем са свързани, хем са недостижими един, за друг. Засега в чужбина ще мислим за нашите комисии и гласуване, после ще се интересуваме как върви гласуването и в България, а най вече ще гледаме, а и наблюдатели ще изпращаме, ако е необходимо за проверки.
    Засега ние трябва да изберем наши представители, за да мотат те от наше име да работят в Народното събрание и съдействат за благосъстоянието на страната ни, по всички възможни начини.
    Всичко останало, което възникне в този процес, ще бъде решавано своевременно.

  2. Коментари към писмото:

    Нели Манова – Подписвам писмото с подобна забележка. Какзо се случва с МИР чужбина? Това безпринципно разпределение на гласовете на повече от една четвърт българи, които внасят в страната над 2 милиарда лева годишно, не може да продължава. Трабва ясна позиция по въпроса от бъдещият председател на ДАБЧ и не само публичност , но и участие в избирането на председателя, доколкото законно ни е позволено като НПО.

    Максим Божилов: Подписвам подобно писмо само ако в него се иска да бъде изяснен мандата на ДАБЧ. В сегашния й вид – а той е от създаването й, тя е доказала, че е неработеща, независимо кой я ръководи. Послания от рода на: “…координиращ орган на правителството за осъществяване на държавната политика спрямо сънародниците по света” при отсъствие на държавна политика показват сегашната несъстоятелност на агенцията.

    Добри Карабонев: Предлагам да има представители на българската емиграция по места ,оповестени към ДАБЧ.

    Аз, Венета Маджистрели, подписвам настоящето писмо, не със забележки, а с право на допълнително мнение що се отнася до методиката на гласуването чрез/по интернет (онлайн) и създаването на МИР „Чужбина”. Написано по този начин (без детайли) подкрепям писмото на 100%.
    Имам следните съмнения по точка 3 от писмото: 1) гласуването по интернет (от персонален компютър или мобилно устройство – телефон/таблет) подлежи на хакерски атаки, както имам и съмнения (не само мой лични, базирани са на информация от сегашните съществуващи практики във сметовен мащаб) относно анонимността на вота 2) Методиката за изчислявяне на мандатите от МИР „Чужбина” може да бъде манипулирана, от определени политически партии, представени в парламента (гласуващи промените) и евентуално в последствие сменяна, в зависимост от управляващото мнозинство. Запозната съм с голяма част от възможите решения, що се отнася до второто. Моето мнение е, че и по точка едно и по точка две (споменати от мен, относно точка 3 от писмото) се нуждаем от допълнителна, специално изготвена за нашия казус информация, която да бъде предоставена на цялото българско общество в и извън България. Нуждаем се и от вътрешни и от чуждестранни, НЕЗАВИСИМИ мнения за евентуалните решения. Не смятам, че изборите в и извън България са две отделни системи. Освен това, не смятам, че методиката на избиране на членовете на СИК, ОИК и РИК (и съответно тяхното заплащане), както и платените застъпници са отделени въпроси. Напротив, те се много съществени и особено вторият е легална форма, създаваща предпоставки (финасови) за манипулация на вота. Към това добавям, изборът на ръководни кадри в ДАБЧ, Закона за българите живеещи извън Република България и Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света. Крайно време е да разберем, че системата е скачена – от вън и от вътре и дори само едно нещо не функционира или не е направено по възможно най-демократичния начин, изкривяване на изборните резултати винаги ще има (и все пак дори и това не е гаранция). Готова съм да участвам във всички публични дискусии по темите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *