2024-04-18

3 thoughts on “Правозащитник обвинява олигархията и властите в София за трагедията край Горни Лом

  1. П. Пенчев: Два кабинета, съд и ЕК си затвориха очите за мините
    БГНЕС – 03 Октомври 17:46
    Три дни, след като станаха взривовете в Челопечене, край София през лятото на 2008 г., четейки информацията в интернет, случайно попаднах на това – две гръцки медии съобщаваха факта, че вече четири години гръцките власти твърдо не разрешават 1 600 000 гръцки противопехотни мини да се унищожат на тяхна територия и са намерили купувач вБългария. Още тогава се визираше Валери Митков и неговата фирма“Видекс“.
    Три дни, след като станаха взривовете в Челопечене, край София през лятото на 2008 г., четейки информацията в интернет, случайно попаднах на това – две гръцки медии съобщаваха факта, че вече четири години гръцките власти твърдо не разрешават 1 600 000 гръцки противопехотни мини да се унищожат на тяхна територия и са намерили купувач вБългария. Още тогава се визираше Валери Митков и неговата фирма“Видекс“.Това разказа за БГНЕС инженер-математик Петър Пенчев, зам-председател на Национално движение“Екогласност“и член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово“Анна Политковская“.Той разказа как от гражданската организация“Екогласност“се сблъскват няколко години поред с мълчанието и немарливото отношение на два министерски съвета, съд и Европейската комисия.
    Мините веднага обаче ги докараха и бяха в Сливница на склад и чак следващата година получиха, така да се каже, първото разрешение от междуведомствената комисия при Министерския съвет и при Министерство на икономиката, продължи инженер Пенчев. Тогава преди да изчакаме официални документи от тези междуведомствени комисии подадохме искане до Министерски съвет, защото имахме опит, че с едно искане за намеса обикновено институциите могат да бъдат накарани да направят нещо, да отговорят. Добре, обаче Министерски съвет, 2008 година – това бе кабинетът на тройната коалиция, мълчаливо се отнесе към нашето искане, т.нар. мълчалив отказ и ние го внесохме с жалба във Върховния административен съд,защото Министерски съвет е подсъден на Върховния административен съд. И за наше учудване, смени се правителството, имахме известни надежди следващото правителство в съда ще изнесе своя информация, по-скоро свои действия за спиране на този износ. Напротив, юристите на Бойко Борисов защитиха позицията на Сергей Станишев, че ниенямаме право да изискваме от Министерски съвет такава намеса, каза Пенчев. Съдът е чул тяхната пледоария и петчленният състав прекрати делото, на което беше даденоход, добави той.
    Имахме устни пледоарии в съдебна зала, по времето на които изразихме нашите опасения, че след като гръцките власти са решили, че това не трябва да се осъществява на тяхна територия, явно са били проучили за рисковете и опасностите. Тогава съдът, след като отхвърли жалбата, ние не се отказахме, продължихме и искахме нова информация, белким успеем с категоричността на новите документи от новия Министерски съвет да го убедим, че трябва да се намеси, защото има една конвенция по неразпространение на въоръженията и там е казано, че монопол на държавата е управлението на тези стари боеприпаси и тяхното унищожение, наречено утилизиране, посочи той. Тогава двете комисия – едната на МС, една на МИЕ бяха благосклонни към нас, дадоха ни исканата информация, но за съжаление комисията на Министерски съвет ни отпрати към МОСВ. От там обаче си измиха ръцете с едно разрешение от 2007 година, две години преди тях, защото това става вече в 2009 г. и ни казаха: искайте от завод“Миджур“техния план за аварийна готовност. От завода обаче никой не ни обърна внимание, те ни се изсмяха и казаха, че са секретна фирма, служебна тайна и т.н. И тогава Валери Митков направи изявление, което беше тиражирано в медиите, че ние предявяваме претенции за риск, но такъв риск нямало.
    За жалост, една година по-късно – 2010 г. един от архитектите на завода, технолог остава без зрение при по-малка авария, взрив на същите мини. Опитахме се тогава отново да повдигнем въпроса, но явно Валери Митков имаподкрепа отнякъде и нашият глас беше оставен глас в пустиня, изрази съжалението си инженер Пенчев. Ние се надявахме и може би нямаше да се стигне до днешната трагедия, ако двата Министерски съвета бяха взели същото решение както гръцкото правителство – такива боеприпаси да не се унищожават на територията на България.
    Петър Пенчев сподели още, че е от Монтана и познава добре района, знае колко са бедни хората там,“по външния вид им личи и явно за никакви пари са предпочели да мълчат и да работят, колкото да си изкарат хляба“.Моят коментар е, че в България, въпреки че сме в ЕС, така са направени нещата, че ЕС въобще не го интересува какво става в държавата, а ние – поданиците на държавата даже нямаме глас да искаме Брюксел да се намеси в такива случаи, когато е трансграничен въпросът. След като Гърция е член на ЕС и НАТО, България също – как може в едната държава Брюксел да поощри недопускането на това взривяване и утилизиране, а в България да си затвори очите въпреки нашите няколко напомняния след първия ни сигнал 2008 г. до Европейската комисия. От там ни отговориха – ние даваме на българските национални власти те да се справят с правилата. Ето, докъде стигнахте. Доказателство е, че това, което под път и над път всеки български гражданин го казва – политическата олигархия, т.е. бизнесмени, които са натрупали пари ги задържат и умножават именно заради това, защото са близки до властите и няма значение вдругиден, на пети хората кого ще изберат. Ние сме обречени, докато не се случи някакво второ пришествие, каза Пенчев.
    Той призова всички будни българи при подобни ситуации да излязат на улицата, това е единственият начин българинът да бъде чут. Ние от 3 години, включвами Асоциация“Анна Политковская“,престанахме да пишем до Брюксел, защото видяхме, че бюрократичната машина на Брюксел е такава, че я интересува да има партийна подкрепа и в Европейския парламент даима съответната група на не знам какви и не знам какви си, за да може тя да избере тези, които ще са на върха на властта в Брюксел – ЕК, Съвет на Европа и просто ние българите, ако сами не се вземем в ръце и не покажем с гласа си, но гласът е само този на улицата, това, което е в неделя – изборите, е проформа, това няма да реши въпросът, добави инженер Петър Пенчев. /БГНЕС

  2. кво искате от Болгаристан,буферната територийка на другарите от Брюксел,територийка за експерименти на червените другари и господарите им от Москва,Вашингтон,Анкара и Брюксел?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *