2024-03-29

4 thoughts on “Предизборна анкета на Еврочикаго: Отговорите на ГЕРБ

  1. Г-н Цветанов не знае, че за Стратегията за българите в чужбина правителството на Орешарски няма никакъв принос. Работата по нейното написване беше изцяло изнесена от вицепрезидента и екипа и. А виепрезидентката беше кандиат на партия ГРРБ.
    Като чета какви са намеренията им, май няма да има бъдеще за тази стратегия. Ще я закопаят с ново „широко гражданско обсъждане“
    За пореден път ще сме свидетели на тоталната липса на приемственост в политиките на държавата за българите в чужбина. Иронията е, че и предишният опит за стратегия беше направен също по време на управление на БСП – тази от 2008г на Калфин, и също така беше прекратен от дошлите на власт през 2009-та ГЕРБ. Дежа вю му викат на това.
    А за MИР чужбина, ако го искаха, можеха да го направят, когато приеха техния кодекс на Фидосова.
    Вместо MИР чужбина, с кодекса на Фидосова и с ЦИК и MВнР, които владееха, приеха и приложиха най-ретсриктивното изборно законодателство и практики през последните 25 години.
    Ако не беше Mая Mанолова да прокара новия кодекс с всички облечкения по откриване на секции в чужбина, сега в Лондон щеше да има не 12 секции , а 2.
    БСП – единствената партия, която направи нещо без да има никакъв електорален интерес от това , а именно да освободи вота на българите в чужбина, въпреки че в чужбина не печели нищо. Напротив, електоралните сметки показвта, че ако не се гласуваше изобщо в чужбина, щеше да има 3 депутата в повече в миналия парламент.

  2. Интересното в това интервю е, че независимо, че искането за МИР чужбина е внесено от неговата партия отговорите на интервюирания са повече от лаконични по ключови за нас емигрантите въпроси. Забележете как по въпроса за наш избирателен район той говори за цялосна промяна на изборните правила а по въпроса за двойното гражданство обяснява за концесус. Другото интересно е, че в това интервю има най-тактичния досега отговор по въпроса за ДПС. Очевидно ГЕРБ се готви за киоалиция с ДПС след изборите и това трябва да е ясно на всеки който гласува за тях.

  3. Българите за тях са само избиратели и нищо повече. Когато Гаврилов и Манов предлагаха на Попова и Плевнелиев стратегия за българите в чужбина не предприеха нищо. От ГЕРБ тогава се опасяваха, че ако дадат тласък ще допринесат за повишаване на влиянието на ДПС. НО, когато се видя на последните избори /преди евроизборите/, че над 30% от гласоподавателите в чужбина гласуваха за тях и изведнъж българите в чужбина станаха хапка.Досега не сме видели да се правят кампании в чужбина, освен когато 2009 гласувах в Париж и дойдоха едни елементарни с тениски на ДПС и искаха така да влязат да гласуват, но не ги пусна охраната /понеже е забранено да се агитира в посолството/ и ги обърнаха наопаки и си гласуваха. Всичко свързано с бг дипломация и отношение към българите, освен може би донякъде училищата, е пълна коктейлщина и позьорщина. Имам резерви към въпроса с приноса на диаспората. Първо, наблюдавам много смесени бракове и децата не са повсеместно с бг гражданство, а често с чуждо.Освен това училищата, които се развиват почти на доброволчески начала и са огнища на бг език и култура, не се посещават от много българи. За което имаме вина българите, а не друг.Друга забележка, може да пращаме пари в България /аз лично, не/, и да участваме директно или индиректно в икономиката, но дори и многобройни, броят на гласуващите българи в чужбина е 1-8 и повече от българите в чужбина.Тоест, има какво да се желае доста.Доста хора гласуват с надеждата, че могат да упражнят гражданското си българско право, но много хора са отвратени и не искат и да чуят за бг политика.Мен лично ме побиват тръпки от факта, че това се забелязва не само у хора, които нямат силна политическа култура, а у хора, чиновници, кадри, магистри итн. Хора, които като капацитет не ги интересува с какво могат да помогнат за развитието на родината, дали като помагат на бг училища в чужбина, доброволчество, участие в инициативи, дарения итн. А някои се наричат българи, вкарали са си булсаткома тук, но ги няма никакви, когато стане въпрос за някаква инициатива. Всеки от нас има роля да играе, с каквото може, независимо дали сме в дикатура, псевдодемокрация итн. Но сме прекалено много наблюдатели и винаги имаме извинения. ГЕРБ са част от пейзажа и ние сме им съучастници всеки ден ако не се ангажираме поне малко да запазим стойността на това да си българин и то не само по документи и език. Успех на всички тези, които се опитват да крепят българското! На другите искам да пожелая да не стават съучастници с бездействието си, а да се огледат около себе си и да помогнат на хората, които се опитват да направят нещо за България.Пълно е с асоциации и училища и други организаци.Поздрави на Еврочикаго и продължавайте!!

  4. 42ро Народно събрание

    forumfrancobulgare
    il y a 6 mois (modifié)

    Благодарим на депутатите от ГЕРБ Данаил ДАНАИЛОВ и Десислава АТАНАСОВА за това, че изпълниха обещанието си, внасяйки за гласуване в пленарна зала предложение за образуване на пълноценен избирателен район – Чужбина, както и на всички 65 депутати на ГЕРБ, които ни подкрепиха.

    Благодарим и на депутатите от БСП

    ИВАН ВАЛЕНТИНОВ ИВАНОВ
    КИРИЛ НИКОЛАЕВ ДОБРЕВ
    МАРТИН ГЕОРГИЕВ ЗАХАРИЕВ
    МАЯ БОЖИДАРОВА МАНОЛОВА
    ПЛАМЕН ВАСИЛЕВ СЛАВОВ
    СТРАХИЛ ЧАВДАРОВ АНГЕЛОВ

    които гласуваха със „за“ или „въздържал се“, нарушавайки партийната дисциплина.

    Двама независими кандидати
    ГЕОРГИ ЦВЕТАНОВ МАРКОВ
    СВЕТЛИН ДИМИТРОВ ТАНЧЕВ
    също се въздържаха да гласуват „за“ или „против“.

    НЕ благодарим на депутатите на АТАКА и ДПС които заедно, с пълно единодушие, гласуваха срещу възможността, българите живеещи в чужбина да имат представители в Народното събрание.

    https://www.youtube.com/watch?v=YOccvR6L5I0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *