2024-03-28

8 thoughts on “Кратък наръчник на недоволния избирател

  1. Я да опитаме с РЕФЕРЕНДУМИ !!!
    Българи,където и да сме по света ,присъединете се към гражданския референдум за народовластие 2020 !!! Ксерокопирайте на хартия подписката от линка,подписвайте,разпространявайте и изпращайте попълнените бланки на посочените адреси !!!Да отстояваме правата си човешки !!! РЕФЕРЕНДУМ 2020 http://referendum2020.bg/?fbclid=IwAR3-1WNaPhv5DxRjT1vdNDvhxSFis_loMdf2m39GCok89ctoCCxcK0cxc1A

  2. Проект на Слави Трифонов за подбор на кандидати за политици – възможно ли е проектът му да се донадгради до «Избори чрез жребий»:
    https://www.eurochicago.com/2018/02/slavi/

    Вижте също и линковете:
    Случайността е по-добра от нашите избори:
    https://www.eurochicago.com/2015/04/sluchaynost-ili-politici/

    Математици доказват казаното в линк (на английски):
    https://www.eurochicago.com/2018/01/parliaments-work-the-best-if-chosen-random/

    Най-сигурната съпротива срещу олигархията е… жребият:
    https://www.eurochicago.com/2015/05/izbor-zhrebii/

  3. Хората, гласувайки с валидна бюлетина, но за по-малкото зло повтарят един и същ модел 25г, а не-гласуващите вдигат цената на платения вот.

    На този етап, ако човек иска да изкриви вота или да придобие платен вот, има два начина:
    1) Да придобие гласовете на платено гласуващите – срещу директно купуване на вот, обещания за социани помощи, назначения, държавни/общински поръчки и тем подобни.
    2) Да придобие медиите на не-платено гласуващите и да шпионира за какво си говорят и дали механизмът за манипулация работи. В момента, при медии, управлявани от крайно малък брой хора и държава, инвестираща в Trovicor и FinSpy, опозиция и разследваща журналистика не може да има. Т.е всички наши гласове са платени и то при това с наши пари от държавата.

    Преди месеци стана ясно, че държавата е искала да закупува още шпионски софтуер, този път от Hacking Team и се надява скоро да намери бюджет: https://bivol.bg/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0

    Вместо това, държавата може да закупи qmarkets.net/about/about-qmarkets/ или MindMixer.com и да организира микро-гласувания по повече на брой и по-малки проблеми. Това ще направи вземането на решения по-безконфликтно и по-прозрачно.
    Министърът на правосъдието каза преди няколко месеца, че правосъдната система е мафия.
    При такава система, електронното гласуване е луксозна опаковка на един прогнил бонбон.

  4. Прочетох статията, г-н Стаматов! До голяма степен съм съгласен със заключенията, написани в нея, при условие обаче, че бяхме НОРМАЛНА държава! А ние НЕ СМЕ! Изводите в моята статия са направени, след дълги години наблюдение и анализ на действителната ситуация при гласуване. И сега ще ви кажа ОСНОВНИЯТ си довод, за да бъда толкова краен! У нас изборите СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ!!! Всеки нормален човек би се отказал да гласува, щом ЗНАЕ, че гласът му ще бъде фалшифициран, за сметка на някоя нежелана от него партия! Това е! А откъде знам, не питайте!

    НУЖНО ЛИ Е ДА СЕ ГЛАСУВА?
    Има няколко взаимно отхвърлящи се отговора, но въпросът касае всеки човек различно. Ако трябва бегло да систематизираме зависимостите на електората, от установеното политическо статукво, се получава следната картина:
    1. Задължително гласуват, срещу получени или възможни бъдещи облаги, както и от страх или обикновена простотия.
    – Членовете на партии
    – Циганите и електората на ДПС
    – Неадекватни с реалния живот пенсионери
    – Зависими от работодатели или роднини
    – Хора с ограничен житейски мироглед
    2. Гласуват или не, според личната си преценка или интерес.
    – Неоценени кадри на една или друга партия
    – Комплексари или хора с болни амбиции
    – Гласуващи за първи път
    3. Не гласуват, поради липса на подходяща партия, кандидат или са против установената политическа система.
    – Практичните хора
    – Интелигенцията / колкото и малко да е останала /
    – Свободно мислещите хора
    – Мързеливите и безразличните
    Като се има предвид, че винаги може да се намери нюанс или оттенък на различно мислещи електорални единици излиза, че бъдещето и съдбините на народа се решават предимно от първите две групи. Според някого, те са съвкупност от така наречения „лош материал” и естествено, и логично бъдещето ни ще е предсказуемо лошо! От друга страна обаче, политическата система се възпроизвежда в себеподобни партии и функционери, неспособни на положително развитие, реформи или коренна промяна. Сегашната политическа система е импотентна и не предлага никаква алтернатива за гласуване на един нормален, средно интелигентен българин. ВСИЧКИ водещи партии са компрометирани и не заслужават място в парламента!
    Това все пак е субективен извод и ако някой се намери в група, която не му харесва особено, то явно грешката е в автора на изследването. Та нали на нас българите, все някой друг ни е крив за всичко!
    Красимир Бачков

  5. В този силно политизиран свят, в България, където така наречената „политиката“ всъщност е бизнес и то най-добре работещият (при това може би и единствено печелившият бизнес).

    Изводът: Спасението от това положение е в превръщането на участието в политиката в досадно задължение (но което да е въпрос на гордост).

    Точно така както в САЩ се избират съдебните заседатели, които според конституцията защитават правата на хората в съда с така нареченото „гранд жури“ (grand jury -голямо жури).
    В Америка с призовка за съдебен заседател може да бъде призован всеки – и някой от бедняшките квартали, и кмета на града, и най-големия милионер в щата, а дори се е случвало в съда да бъде призоваван чрез случаен избор и самият президент. Виж този линк:
    https://www.eurochicago.com/2009/09/prezidenti-sluzhat-kato-sadebni-zasedateli/

    За едно съдебно дело са необходими според различните щатски закони от 7 до 23 съдебни заседатели (най-често се споменават 12), ето защо на 3 пъти повече хора се разпращат призовки.
    Какво се случва след това – ще дам като пример случилото се с моята съпруга.
    Получавайки призовка е твое задължение да се явиш в съда независимо дали имаш работа, бизнес и каквото и да е друго.
    Там ако имаш щастие да се направиш, че като дошъл от неанглоезична страна, не си добър в английския, то може да се спасиш. Но ако си здрав и добре психчески и знаеш английски и те посочат е почти невъзможно да се измъкнеш, независимо дали имаш да предаваш проект или изпит в университета, имаш сделка (както беше с жена ми – в случая тя можеше да загуби няколко хиляди, но при друг бизнес може да са и милиони) или просто трябва да ходиш командировка.
    Така съпругата ми се оказа на дело, в което някаква млада жена, се почувствала измамена, защото ходела с бившия си приятел 3 години, а той дал годежен пръстен на друга. И тя си спомнила как той един път и извадил от чантичката $150 и никога не и ги върнал. И сега искала наказание и да го осъдят. Два дена е имало заседания по делото, защото единия ден тя изпаднала в някаква нервна криза и не могло заседанието да продължи. Журито от 10 човека, някои от които изкарват и по $500 на ден трябвало да слушат разправии за някакви си $150. Но в края на краищата това е техен граждански дълг.
    Така трябва да стане и с политиката – хващат те от улицата и щом си здрав и нормален, те вкарват в НС. Между заседанията изслушваш какво те съветват специалистите, на заседанията гласуваш по съвест. След един мандат (който трябва да е по-кратък от днешните) нямаш право повече да си депутат и поне 10 години носиш съдебна отговорност за решенията, които си взел и гласувал.
    Колко души биха зарязали професионалното си развитие за няколко години, за да влезат в един парламент, от който единственото, което могат да спечелят е някоя присъда за неправилно решение?
    Единствено удовлетворение ще остане това, че си изпълнил дълга пред Родината.

    П.П. Ето къде по-подробно е описано предложението как да се наберат бъдещите кандидати за депутати:
    https://www.eurochicago.com/2015/04/predlozhi-dostoen-deputat/

  6. „Избираш крадци и предатели? Не си жертва, а съучастник!“ – казал го е още Оруел.
    Ще добавя: Абсолютно безсмислено е да участваш в избори без избор! Или пък да избираш по-малкото зло.
    Това е все едно да участваш в ралито Париж-Дакар и заедно с няколко други състезатели да закъсате някъде по пътя в Сахара. И след като водата се свърши да си кажеш – ще избера по-малкото зло! И да избереш за заместител на липсващата вода спирачната течност, а не бензина или маслото, от които лесно можеш да се запалиш. И при това да смяташ, че така постъпват истинските граждани, че си изпълнил граждански дълг.
    Ако няма за кого да се гласува, първата стъпка на умния човек е да гласува протестно!
    За различните видове протест е писано тук: https://www.eurochicago.com/2014/10/izberete-sami-formata-na-protest/

    Когато човек се убеди, че статуквото не може да се свали с протестно гласуване (т.е. с пасивно стоене в пустинята и чакане да дойде от някъде помощ), има два пътя: – или започва озлобление и канибализъм и закъсалите в пустинята състезатели се изяждат един друг (така накрая дори и да дойде спасение са останали само 1-2 най-силни и най-жестоки), – или всички, макар и конкуренти, обединяват силите си, за да излезнат от трудната ситуация.
    И едва като се измъкнат от пустинята – от лапите на статуквото – отново започват да се съзтезават между себе си. Но по пътя до спасението всякакви спорове кой по-по-най и „кой да води бащина дружина“ трябва да са забранени.
    Т.е. единственото спасение е в обединеното участие в Избори чрез жребии, като единствено надеждно спасение от статуквото и олигархията
    За да разберете какво е това Избори чрез жребии прочетете тук:
    https://www.eurochicago.com/2015/05/izbor-zhrebii/
    А ако имате време, прочете и всичко написано тук:
    https://www.eurochicago.com/2015/05/recepti-za-bulgaria-2015/

    До сега световната история не познава по-надежден начин за борба със статуквото. При това е доказан и е работил над 250 години (повече от „демокрацията“, която всъщност само така е наречена в последствие, а не когато е създавана).
    Не познавам човек, и може би няма никога да се роди такъв гении, който да измисли по-добра недиктаторска ситема от колективно създадените още в древността „Избори чрез жребии“.
    Щом в онези далечни времена системата е работела няколко века, то при съвременната техника днес, това ще е далеч по-лесно.

  7. Промяна, без сериозно представителство в НС, е невъзможна. Защото законите и пътят на държавата се определят именно от тези 240 души и господарите им зад тях, довели България от една ориентирана към износ държава през 1939 година, до последна в ЕС, чакаща на опашката за помощи.

    Още инфо по темата може да намерите на адреси:
    https://www.eurochicago.com/2014/02/mazhoritarniya-vot-i-partiynite-tsentrali/

    https://www.eurochicago.com/2013/11/protiv-vsitchki-izbor/

    https://www.eurochicago.com/2014/10/vazhvala-na-neglasuvashtite/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *