2024-04-24

46 thoughts on “Почетни грамоти за цар Борис III и царица Йоанна

  1. А относно Дянко Марков анонимната лъжкиня Рашел продължава да плещи небивалици. Дянко Марков е членувал като дете (ученик) в МСБНЛ и е напуснал организацията, навършвайки 16 години, когато се записва курсант във ВНВУ. Та нека нейна наглост да не изсипва по 20 лъжи в едно изречение,ако може. И разбира се, че правозащитникът Даниела Горчева подкрепя и ще подкрепя всяко мирно шествие,вкл. Луков марш или Гей Прада и т.н. мирни шествия, които не нарушават законите на страната. Естествено е да ги подкрепям, защото това е конституционно гарантирано право на гражданите на БЪлгария! И ще ги подкрепям, ако щат пишман националисти, пишман мъжаги и пишман демократи да вият до небесата поради остра демократична недостатъчност. Без значение дали и колко са ми симпатични участниците в едно или друго шествие, парад и пр. И разбира се, че правозащитникът Даниела Горчева подкрепя всяко напомняне за комунистическите престъпления , вкл. напомнянето за терористичното убийство на доблестния български офицер ген. Христо Луков, убит от комунистическата терористка Виолета Якова и комунистическият терорист и убиец Иван Буруджиев. Позор за убийците, вечна памет на жертвите на комунистическия терор.

  2. Що се отнася до двете големи фейсбук групи,от които уж Даниела Горчева била „изгонена“, това вече ми прилича на мноого сериозен аргумент в една дискусия на историческа тема!!! 🙂 Направо да падне човек от смях като гледа махленските маниери на безпомощни комунистически простакеси. Аз наистина бях блокирана от един превишил правата си администратор на една Фейсбук група,поради което българи и евреи бяха възмутени до дън душа и вкупом напуснаха в знак на протест въпросната група, основавайки нова, в която бях поканена. Последната група напуснах аз след 2-3 годишно участие поради липса на време и след като една друга администраторка взе да интригантства и да се държи като ОФ деятелка. Като свободолюбив човек не търпя ОФ тетки да ми държат сметка какво и защо пиша :). Та толкова по темата с въпросните ФБ групи и ако изобщо се спирам на този въпрос, известен на десетките участници във въпросните групи, то е само, за да знаят по-младите читатели на този форум, че комуняга и „добър ден“ да ви каже, трябва да погледнете къде е слънцето, понеже лъжат така, както дишат. 🙂

  3. Мила Мариана, изобщо не се ядосвам.:) Насмитам ги такива нахалници с изсмукани от пръстите твърдения ей така за закуска.:) Нито се ядосвам, нито се гневя. Просто им казвам право, куме в очите какво мисля за тях, защото са ми прозрачни и те, и лъжите им. Не от вчера се заниамвам с подобни анонимници. Защо не посмеят да излязат с името си?
    Що се отнася до въпросната госпожа „Рашел“, която твърди, че нямало нищо в холандските медии за и от Даниела Горчева, това може само да предизвика смях сред владеещите холандски. Разбира се, не е нужно да има, каквото и да било, защото моите интереси са насочени предимно към теми, които вълнуват българите, а не холандците. Но ако госпожата смята, че авторитетни холандски вестници като Volkskrant, Trouw, пък и най-тиражният вестник Телеграф са „нищо“, ОК 🙂 Виж му акъла, пък му крой шапката, казваше дядо ми.

  4. Неуважаема госпожо, уж от Израел, ако не се извиниш на г-жа Горчева ще бъдеш блокирана в този форум. И така ще бъдеш вторият човек, за който съм го правил в над 10 годишната история на Еврочикаго. Много съм търпелив, към хора наивни, заблудени и неграмотни, но не и когато става дума за случаи като вашия за умишлени и преднамерени лъжи, с цел да оклеветите някой.
    Настоявам да се извиниш за думите си – цитирам:
    „Много интересни реакции на госпожите Мариана (автор) и Горчева. Извинявам се много за правилния си български език, както и за това, че не ми беше известно коя е Данела Горчева. Оказа се, че тя е изключително известна във Фейсбук. Българка, живееща от 1990 в Холандия (поздравявам и Вас за запазването на българския език!), не успяла да си намери работа там, представяща се за журналистка, но неуспяла да публикува нищо в холандски медии. Издател на някакво списание, което никой не е виждал на хартия или в интернет. Госпожата е изгонена от две големи Фейсбук групи, в които членуват български евреи“.
    Всичко цитирано по-горе са лъжи или манипулации, за тези които лично познаваме г-жа Горчева. И мога да го докажа дори снимайки броеве на списанието й, което съм получавал дори и в САЩ. А повярвайте ми – няма много медии на българи в чужбина, които да се четат и на други континенти.
    Ето защо, след тези ваши твърдения, даже не се опитвам да чета всичко останало, с което пълните постовете си.
    Не може да имаш вяра на човек, който нагло лъже, като теб.
    И отгоре на всичко тук на Еврочикаго не ни интересуват броя на посетителите, а тяхното качество и заради това не се толерират подобни тролове и спорове.

  5. Rashel: „Много интересни реакции на госпожите Мариана (автор) и Горчева…“

    Г-жо Рашел,

    Аз не съм автор на този текст, както вече веднъж написах по-нагоре в коментарите. Под самият текст пише кой е авторът. Но няма изглежда кой да прочете това.

    И не съм читателката Мариана Качарова, с която изглежда ме бъркате. Ако имате някакви реплики, въз основа на коментари на г-жа Качарова, обърнете се към нея.

    Казвам се Мариана Христова и съм редактор на това издание. Малкото ми име на латиница Mariana излиза автоматично като автор, понеже аз съм качила тази новина, изпратена на изданието ни, за удостояването на цар Борис и царица Йоанна с грамоти, която сме публикували. И която неподозирано, поне за мен, предизвика такъв бурен гняв срещу паметта на цар Борис, сякаш по време на Втората световна война не България е спасила своите евреи, а само тя не го е направила… И сякаш тези евреи са могли да бъдат спасени без участието на царя… И сякаш е било лесно това да стане, мимо волята на Хитлер… И за македонски евреи, за които собствените им съграждани нищо не са направили; и за хилядите евреи в други европейски страни или окупирани от Третия Райх територии, за които нито обществеността, нито управниците са успели да направят нещо, може би трябва също да бъдат обвинени българите и тогавашния български цар… Който задължено трябва да бъде изкаран нацист, какъвто цар Борис не е бил, кой каквото и да смята.

    Мисля все пак, че има и много български евреи, които пазят светли чувства на признателност за това, че в сложния пожар на войната, когато всеки ден са загивали хиляди хора, и военни, и цивилни, са се намерили достатъчно българи – и имащи някаква власт и авторитет, и най-обикновени техни приятели, съседи, съграждани – които са успели да ги спасят по един или друг начин или да помогнат за тяхното спасяване.

    Колкото до българската администрация в Македония, вина там имат определени личности, които са си позволявали терор и полицейщина. Но не може вината за неспасяването на македонските евреи да се приписва на България и да се правят опити тази вина да се отмахне изцяло от политиката на Третия райх, за да се прехвърли изцяло на българските управници от онова време.

    Освен това не е зле да се знае, и че царица Йоана има свой принос за спасяването на евреи по време на Втората световна война.

    Впрочем, когато войната свършва, на процеса в Нюрнберг срещу нацистките военнопрестъпници, са издадени много по-малко смъртни и други присъди, отколкото издава т.нар. Народен съд в България, създаден след 9 септември 1944 г. Новата власт, под пряко или косвено давление от Москва, от др. Сталин, убива дори брата на Борис, княз Кирил, който не е имал никакви политически вини, както и значителна част от дотогавашния политически елит.

    Във Вардарска Македония пък е създаден за нула време отделен книжовен език, въз основа на един диалект, и нов вариант на азбуката, за да се започне и довърши с пълна сила отродяването на една част от българския народ от самия него.

    Така че не е зле да се разглеждат историческите събития, имайки предвид всички обстоятелства и контексти на онова време, и когато толкова упорито се търсят вини, да има и малко смирение все пак. За да не се прави насила българския народ нетолерантен, след всички исторически, политически и икономически трагедии и катастрофи, през които е преминал и даже днес още продължава да преминава.

  6. Мариана, отново да Ви благодаря за комплимента за езика и стила ми, но много грешите. Нито живея в България, нито съм тренирана от ДС, нито имам комунистически пристрастия. В страната, в която живея, те са по-скоро десни, но това вас не Ви засяга.

    Виж, двама от членовете на Клуба за приятелство, организиращ „важното“ събитие са доказани сътрудници на ДС. Петко Колев дори го сподели в телевизионно предаване.

    Между другото, цитираните от мен музеи се намират не единствено в САЩ, но и в Германия и Израел. Освен това са научни институти и световнопризнати експерти в областта на Холокоста. Които, фрустрираната журналистка Горчева публично обяви в лъжа от страницата си във Фейсбук.

  7. Колкото до Хана Аренд, г-жо Горчева, изглежда не следите развитията в световната история. Аренд е велик философ, с изключителен принос за разбирането на тоталитаризма, но книгата и за процеса на Айхман е остро критикувана от самото и издаване. Сега тя се отрича. Последното и издание във Франция е с анотации, обясняващи неточностите в текста.

    През 2011 в Германия излезе книгата на Bettina Stangneth, която беше преведена на английски тази година и в момента е един от историческите бестселъри. „Bettina Stangneth, a German philosopher and historian, undertook the daunting task of mastering the Eichmann archive, including his postwar writings and hours of tape-recorded discussions with fellow Nazi exiles in Argentina. Her work was published in Germany in 2011 and released this year in English as Eichmann Before Jerusalem, a title that invites comparison with the classic work, Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil, by Hannah Arendt that did so much to fix and perpetuate the false image of Eichmann as a passionless bureaucrat. „http://www.theatlantic.com/international/archive/2014/10/the-lies-adolf-eichmann-told/381222/

    Оказва се, че Айхман е наговорил куп лъжи, а Хана Аренд му е повярвала. „For fifty years, since Colonel Eichmann was hanged by the Israelis and his ashes scattered in the Mediterranean, the architect of the Holocaust has been portrayed as a gray bureaucrat, an ordinary human being, a faceless wheel of a larger project, driven by cowardice, desire for social advancement and bourgeois moral myopia.

    Now a book by the German scholar Bettina Stangneth, “Eichmann Before Jerusalem”, tells us the truth.“ http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/15683

  8. Много интересни реакции на госпожите Мариана (автор) и Горчева. Извинявам се много за правилния си български език, както и за това, че не ми беше известно коя е Данела Горчева. Оказа се, че тя е изключително известна във Фейсбук. Българка, живееща от 1990 в Холандия (поздравявам и Вас за запазването на българския език!), не успяла да си намери работа там, представяща се за журналистка, но неуспяла да публикува нищо в холандски медии. Издател на някакво списание, което никой не е виждал на хартия или в интернет. Госпожата е изгонена от две големи Фейсбук групи, в които членуват български евреи.

    По въпроса за Дянко Марков,когото явно познава добре,кой знае защо лъже, че е бил малолетен обикновен член на Съюза на Българските Легиони. Самият Марков споделя не веднъж в дадени от него интервюта, че на 18 години е станал един от създателите на Легиона.

    Ето и реакцията на организацията на евреите в България (все отбор комунисти, според г-жа Горчева) по повод на едно от интервютата му. http://shalompr.org/oeb-shalom-sreschu-propagandata-na-pronacistki-organizacii

    За това каква е същността на легионерите, г-жа Горчева може да се допита и до близкия и г-н Ардити, който в една от посочените по-горе групи ясно изрази мнението си, че това е била най-нацистката група в България и дори изказа странното предположение, че убийството му било поръчано от царя.

    Колкото до документи, посочих Ви вече „Сталиниските“ си източници на международни изследователи на фашизма. А това са документи от JTA, the Jewish Telegraph Agency:
    „The delegation also expressed its apprehension about the legalization here last week of two anti-Semitic organizations, Rodna Zashchita and the National Legion, while other political organizations are still banned in Bulgaria.“http://www.jta.org/1935/08/01/archive/bulgarian-jews-received-by-premier

    „The Cabinet has decreed severe measures against members of the outlawed fascist anti-Semitic organizations, Ratnitzi and National Legion, in connection with anti-Jewish excesses here during the week of Yom Kippur, Jewish Day of Atonement. „http://www.jta.org/1939/10/09/archive/bulgaria-takes-drastic-steps-to-suppress-anti-jewish-groups

    http://www.jta.org/1939/07/13/archive/bulgarian-legion-parades-in-nazi-uniforms-gives-hitler-salute

    И не, Мариана, членството в тази организация изобщо не е било задължително, както в комсомола. Въпрос на избор и убеждения. Особено на лидерите му.

    Което ме довежда до генерал Луков. Разбрах и че г-жа Горчева е станала известна като негова почитателка и радетелка за провеждането на нацисткия Луков марш. Става въпрос за това събитие http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-Features/Neo-Nazis-march-in-support-of-anti-Semitic-WWII-Bulgarian-general-341646

    Явно някои българи, живеещи в чужбина,не могат да разберат, че ценностните системи са различни. Защитата на фашистки/нацистки организации и изяви не се толерира, за разлика от България.

  9. Даниела,не се ядосвай.Виж какъв български език използва Рашел.Прилича ли ти на човек,живеещ в чужбина?Виж и стила на Рашел-това е стила на мазниците от Държавна сигурност.Държи се типично по болшевишки маниер-старае се да въздейства върху психиката на човека,човъркайки миналото и манипулирайки съвестта му.Не се връзвай.Това изобщо не е Рашел,ако е жена,тя е добре тренирана да манипулира и провокира.Явно пресконференцията ви е предизвикала ответна реакция.Ако тази Рашел познаваше историята,щеше да е наясно,че всички младежи до 18 години,мисля,са били длъжни да станат легионери.Това го знам от баща си.Явно след войната,по време на процесите срещу военните престъпници,Коминтерна е използвал тази информация,мъчейки се да заблуди съда и да се освободи от жителите,не подкрепящи комунистическите режими.Приказките на Рашел за погроми и издевателства трябва да бъдат подкрепени със съдебни присъди,а не със свидетелства на съвременници.За съжаление,историята не е наука,която разчита само на доказателства,много често историците разчитат на разкази,а и самите историци са хора със собствени пристрастия.
    Много ми е интересно дали може някой да ме обвини,че съм комунитст,защото бях принудена да членувам в Комсомола.Сигурно в някой музей в САЩ ще пишат,че съм била активен сътрудник на БКП 🙂 Колкото до музеите в САЩ,това дори не си заслужава да се коментира.Моите уважения към демкратичното им общество,към свободите им и към уважението,което проявяват един към друг,но американците отдавна са доказали,че събирането и тълкуването на факти не им се отдава.

  10. А ето какви ги вършеха примитивните комунистически изроди, само и само, за да угодят на Сталин. Изтезаваха жестоко и тези, които са ги подкрепяли и са им симпатизирали като българския патриотичен индустриалец Кирил Славов. Четете, негодници:
    „50 години след събитията останалите живи участници продължаваха да се възмущават и учудват:

    Георги Чанков, член на ПБ: “Трайчо Костов крие цените и не казва на Политбюро, че ги крие! Как така? А Трайчо Костов знае, че ние нямаме никакви тайни от Съветския съюз! “

    Това, че нямаме никакви тайни от Съветския съюз, едва ли би довело до тази масова истерия с телеграмите. Необходимо е нещо “пъклено”, някакъв заговор, начало на нова война (старата едва е отминала), нещо шокиращо.

    Какво? Има хора, на които това им е работата, на които затова им плащат – хората “с чисти ръце, хладен ум и горещо сърце “, както е казал великият чекист Джержински.

    Ето какво разкрива един от основните следователи-сценаристи, Бачи Зеев, пред Комисията по разследване на процесите от 15 май 1956 година:

    КОЗОВСКИ: Кои мерки преобладаваха, начина на кръстосан разпит или насилието?

    ЗЕЕВ: Насилието на общо основание.

    ВЪПРОС: В какво се изразяваха методите на насилието?

    ЗЕЕВ: Първото нещо, не съществуващо дотогава беше конвейерното следствие. За първи път тогава се приложи.

    ДИМОВ: Със следствието на кого?

    ЗЕЕВ: Със следствието на Кирил Славов. Дотогава следствие на 3 етапа не беше известно. Ние провеждахме много следствия, разпитвахме ги 5-6 часа и ги освобождавахме.

    ГЛАС: Или го натупате.

    ЗЕЕВ: И това е вярно.

    ДИМОВ: Други форми на насилие?

    ЗЕЕВ: Най-страшното е това, понеже човек се омаломощява.

    ВЪПРОС: Кое?

    ЗЕЕВ: Безсънието. Да го набиеш той понесе, а това непрекъснато.

    КОЗОВСКИ: А други мерки, които да унижават човешкото достойнство, садистически, вулгарни, да унищожат всякаква човешка гордост, прилагани ли са?

    ЗЕЕВ: И такива съществуваха.

    ВЪПРОС: Какви?

    ЗЕЕВ: Имаше различни.

    След такива „различни“ мерки обвиненият в шпионаж симпатизант на комунистите, патриотичен индустриалец Кирил Славов няма да понесе унижението и издевателствата и ще се самоубие – хвърля се от прозореца на стаята пред очите на разпитващия го следовател Бачи Зеев. Както казва народът, „няма ненаказано добро“.

    Но да продължим с търсеното на истината.

    ДИМОВ: Вие в следствието на Трайчо участвувахте ли?

    ЗЕЕВ: Не. На мене ми беше забранено да участвувам в следствието на Трайчо Костов.

    ВЪПРОС: Кой Ви забрани?

    ЗЕЕВ: Министър Христозов.

    ЧОБАНОВ: След смъртта на Славов, какви следствия сте водили?

    ЗЕЕВ: Сега искам да ви кажа как се получи югославската линия.

    ВЪПРОС: Какво знаете по самото следствие на Трайчо, без да сте участвували?

    ЗЕЕВ: Получи се чисто английска линия по следствието на Кирил Славов. Нито дума нямаше за югославците. При това положение идва нова група от Съветския съюз начело с Чернов.

    ВЪПРОС: Кой месец приблизително?

    ЗЕЕВ: През май или юни.

    ВЪПРОС: Славов беше ли умрял?

    ЗЕЕВ: Да. Идва групата на Чернов.

    АВРАМОВА: 1949 година?

    ЗЕЕВ: Да, 49 година. Идва групата на Чернов, Петров, Гришин и две машинописки.

    ВЪПРОС: Някакъв съветник Григориев имало ли е?

    ЗЕЕВ: Не знам. Идва тази група, преглежда веднага материалите и веднага казва, “следствието е неверно, никаква английска линия няма, това е чисто югославска линия” Събираме се сутринта в кабинета на Христозов всички следаватели. Идва той в кабинета. Чернов казва, че това следствие е водено неправилно, линията е чисто югославска, че имаме основна грешка и линията се сменя.

    ДИМОВ: С какво се мотивира?

    ЗЕЕВ: Аз не влязох в разговор, след като той ни нападна.

    КОЗОВСКИ: Т.е. отпадат всички обвинения срещу Славов?

    ЗЕЕВ: Той си е английски шпионин, но линията била югославска.

    МИНЧЕВ: То е пак същото, защото югославците ги считаха за английски агенти.

    ЗЕЕВ: На следващия ден започна следствието, започнаха го Чернов и Петров.

    АВРАМОВА: На кого?

    ЗЕЕВ: На Трайчо. Какво е правено не мога да кажа.

    Прочетете целия протокол № 5 на Комисията по разследване на процесите от 15 май 1956 година.

    Някои от разследващите активно са участвали в изобличаването и обесването на другаря си, но никъде в документите и изповедите няма да откриете чувство за вина.“
    http://malinapetrova.com/blog/287#more-287

  11. Та ФАКТИТЕ ей ги горе, а комунистически празнословия, лъжи и пропаганди не минават. Много добре знаем защо потомците на комунистическите убийци и терористи клеветят и до ден днешен демократите в България. Защото като не може да опровергаете фактите (вестите), че бащите ви и дядовците ви не са никакви антифашисти, а национални предатели, окървавени червени фашисти и долни престъпни типове, които по заповед на Москва избиха цвета на българската нация, гледате барем да окаляте вестоносците. Само че номерата ви не минават. Защото, както казва Дянко Марков, има оръжие по-силно от лъжата и това е ИСТИНАТА!

  12. Кои са легионерите, казвате, всички евреи знаели. Чудно ЗАЩО тогава очевидецът на събитията, изселен с родителите си във вътрешността на България неанонимният за разлика от вас тук МОСКО АБРАМОВИЧ твърди други неща за легионерите?
    Ето какво разказва Моско Абрамович:

    „1943-та ни изселват, при цар Борис, който беше притиснат от Хитлер да ни изпрати всичките в лагерите на смъртта. Царят обаче хитър, обявява, че има нужда от безплатна работна ръка, за да строи пътища за германците и ни разпръсква из цялата провинция – и по такъв начин ни спасява. Тогава бяхме с впечатлението, че легионерите и ратниците не ни обичат, бяха против нас. Като ни изселиха, най-напред в Стара Загора, там Легионът беше много развит, и си изкарахме акъла. Но за моя и обща изненада, легионерите ми станаха първи приятели.“(вж Историята, населена с хора, 2005, стр.432-446).

    И чудно защо ОЩЕ през 1938 година водачът на легионерите Иван Дочев изрично предупреждава в своята книга „Кои сме ние и за какво се борим“ легионерите в България, за да не се подведат по германската пропаганда: „ПОВТАРЯМЕ, не се повдига въпрос да се гонят чужденци, евреи или иноверци!“ (Вж Иван Дочев. „Кои сме ние и за какво се борим“, Варна , 1938, стр. 75).

  13. Айхман бил лъгал, твърди комплексарката, която се срамува не от НЕВЕЖЕСТВОТО и манталитета си на сталинистка, а от годините си. На този процес,който е качен целият на английски в интернет, неуважаема госпожо, съдиите и обвинителите от Израел не пасат трева и не вярват на лозунги и гьобелсови пропаганди. Те са били много добре предварително подготвени и са изследвали и документите, и фактите, призовали са множество свидетели. Така че Айхман не е имал и най-малък шанс да заблуди някого, нито пък е имал някаква, каквато и да било причина да изкарва цар Борис (по това време вече покойник от 18 години!) герой. Айхман бил заблудил Хана Арренд. :))) Вие май не знаете коя е Хана Аренд? 🙂 Заблудил бил Хана Аренд, че заблудил и прокурорите и съдиите в Израел. И то един толкова удивително посредствен и глупав човек като Айхман. 🙂 Процесът срещу Айхман е уникален исторически процес, който разглежда Холокоста страна по страна на базата на показанията на стотици свидетели, на базата на документите от германските архиви и на базата на показанията на основния, на главния изпълнител на заповедите на Химлер и сие.

  14. Горката Рашел не се сдържа да не си покаже същността. 🙂 Само една махленка с комплекси за малоценност може да използва възрастта като аргумент в един спор.:) Възраст и манталитет са две различни неща. Комунистически простакеси, расли в семейства на сталинисти, си остават сталинисти и манталитетът им го издава, независимо дали са на 70 или 17 години.
    Колективна вина няма. Какво е извършил Дянко Марков лично, че го клеветите? Бил член (и то като дете!)на младежка патриотична организация, оклеветена от престъпниците, които избиха цвета на българската анция като „фашистка“. Докато единствените фашисти в България бяха само червените фашисти на подчиненаната на Москва БКП.
    И после ще спори,че не била сталинистка, след като приписва колективна вина! Ами то ако беше така, след 1989 трябваше да избием и избесим всички, които са членували в БКП. Ама косъм не падна от главите ви. Чиста сталинситка сте след като присъждате колективна отговорност или ако предпочитате: хитлеристка. Понеже и той приписваше КОЛЕКТИВНИ вини на цели общности от хора – по политически или по „расов“ признак.
    И какво общо има посмъртното връчване на почетните грамоти на цар Борис Трети и царица Йоанна с Дянко Марков?
    Или и вие клеветнците като магарето пред цар Соломон, не ви сдържа да си покажете магарията?

  15. Ама на вас все Сталин Ви е на сърцето и го виждате във всеки събеседник. Всеки ден ли се чувствате така или само от време на време? Както знаем, Айхман е бил абсолютен лъжец и манипулатор, на което вероятно се дължи и това, че е успял да заблуди и Хана Аренд.

    А хора, свидетели на онова време още има между живите, не се притеснявайте. Пък и Фондацията Спийлбърг записа много свидетелства на оцелелите, така че не се притеснявайте. Там са и свидетелствата на моите роднини. Могат да се видят в почти всички страни.

    Що се отнася до царя, има си много документирани изследвания и изказвания. Това е от Мемориалния сайт за Димитър Пешев. „While we celebrate the survival of the 48,000 Jews from within the confines
    of Old Bulgaria, the painful reality of the heavy price the Jews of United Bulgaria
    paid will always remain part of the Holocaust’s tragic history. The lives of more
    than 11,000 of them were sacrificed as payment for the gift of lands and spoils of war Hitler offered King Boris III. “ http://peshev.org/pdf/barouch_05_01_03.pdf

  16. Г-жо Горчева, не знам на каква възраст сте, но явно сте съвременник на сталинизма. Аз не съм. Бабите и дядовците ми, български евреи, са били, както и на фашизма или, както е модерно да се нарича нацизма в България.

    Аз съм родена в България, жвяла съм в Англия, САЩ, а отскоро живея в Израел. Не знам на какво се дължи истерията Ви и не ме интересува,не съм Ви лекуващ лекар, нито внучка. Но кои са легионерите всички български евреи знаят. Много от тях са го изпитали и на гърба си, когато са ги пребивали,чупели стъклата или подпалвали къщите. За тези, които не знаят, посочвам източници: • Historical Legacies and the Radical Right in Post-Cold War Central and Eastern Europe
    Edited by Michael Minkenberg
    Michael Minkenberg, Dr. phil. habil., born in 1959, is professor of political science at European University Viadrina in Frankfurt (Oder). From 2007-10 he held the Max Weber Chair for German and European Studies at NYU. He has received his M.A. in American Government from Georgetown University in 1984 and his Ph.D. in Political Science from the University of Heidelberg in 1989. He has taught comparative politics at the universities of Göttingen and Heidelberg, at Cornell University and Columbia University.
    Professor Minkenberg’s research interests include the radical right in liberal democracies; immigration, nationalism and the politics of citizenship; and the relationship between religion and politics in Western societies.
    From 1999 until 2002 and from 2004 until 2007 he was Vice President for International Affairs at European University Viadrina, from 2000 until 2007 he was Speaker of the Section “Comparative Politics” of the German Political Science Association (DVPW). He has been member of the American Political Science Association since 1984. He is also member of the Standing Group „Extremism and Democracy“ in the European Consortium of Political Research (ECPR).He is member of the editorial board of the journal “Comparative European Poitics”.
    p. 164, 165, 166

    http://books.google.nl/books?id=-eA3BAAAQBAJ&pg=PA164&lpg=PA164&dq=Union+of+the+Bulgarian+National+Legions&source=bl&ots=xhLPUImpVF&sig=nSJpweJl6gecQVlibV5G8vqeb8A&hl=nl&sa=X&ei=j7JTVKvmMsfDOf2wgfAP&ved=0CDoQ6AEwBjgK#v=onepage&q=Union%20of%20the%20Bulgarian%20National%20Legions&f=false

    • Balkan Strongmen: Dictators and Authoritarian Rulers of South Eastern Europe
    Editor: Bernd Jürgen Fischer
    Bernd Jürgen Fischer is historian and professor of history at Indiana University-Purdue University Fort Wayne.
    http://books.google.nl/books?id=qMZaPjrHqYYC&pg=PA129&lpg=PA129&dq=Union+of+the+Bulgarian+National+Legions&source=bl&ots=0zUnLh8YPY&sig=WZF1wO6cnrAxurJMOVReZcRUoVM&hl=nl&sa=X&ei=j7JTVKvmMsfDOf2wgfAP&ved=0CCQQ6AEwATgK#v=onepage&q=Union%20of%20the%20Bulgarian%20National%20Legions&f=false
    p. 129

    • A History of Fascism, 1914–1945
    Stanley G. Payn
    Stanley George Payne (born September 9, 1934 in Denton, Texas) is a historian of modern Spain and European Fascism at the University of Wisconsin–Madison. He retired from full-time teaching in 2004 and is currently Professor Emeritus at its Department of History. Payne is one of the most famous modern theorists of fascism. He is a specialist in Spanish fascism and he has also produced comparative analyses of Western European fascism. http://books.google.nl/books?id=x_MeR06xqXAC&pg=PA597&lpg=PA597&dq=Union+of+the+Bulgarian+National+Legions&source=bl&ots=3YUJZcKWKV&sig=jVIuYwZUYyPlE6B6i21krlsmwb0&hl=nl&sa=X&ei=D7ZTVO7PN4mgPfSvgagG&ved=0CEEQ6AEwBA#v=onepage&q=Union%20of%20the%20Bulgarian%20National%20Legions&f=false
    p. 429

    Образовайте се и не ме плашете със съдилища. Забелязах, че това също ви е фикс идея. Иван Дочев, абсолютен фашист, спечели някакво дело в САЩ, доколкото си спомням, защото го обвиниха, че собственоръчно е убивал евреи, което не беше доказано. А Вие се опитайте да се държите малко по-нормално на форуми.

  17. Що се отнася до цар Борис Трети, негодници такива, вие сте недостойни да дишате и праха от гроба му! Вие ли ще го клеветите, дето му ровихте кокалите – нещо, което и най-долните криминални типове няма да направят, но българските слуги на Сталин не се посвениха и от това гнусно деяние!
    Какво бил казал пред Синода! Ами ще каже, разбира се, след като в Гестапо има сведение за него и за правителството,че подкрепят евреите и бйкотират политиката на Третия Райх! И като е казал, какво? Косъм не падна от главата на евреите в България! А вашите долни родители избиха цвета на българската нация?
    Зашо не прочетете барем документите от съдебния процес срещу Айхман в Йерусалим, воден във време, когато документите са разкрити и изследвани, а свидетелите са още живи и помнеха ясно събитията. Има ги и в интернет.

    И защо според вас, долни клеветници и негодници, не друг, а прокурорът Яков Бар-Ор – и то въз основа на документи от германските архиви и на свидетелските показания по време на процеса, заявява категорично и недвусмислено: „Борис е бил герой. Той напълно е блокирал Айхман и е защитавал българските евреи.“*

    *Вж. „The News and Courier“, 22 май 1961 и други американски вестници от същата дата: „Boris was a hero. He absolutely blocked Eichmann and protected Bulgaria’s Jews.“

  18. Де, гиди НАГЛИ ТИПОВЕ комунистически!

  19. Рашел е очевидно видна сталинстка. Видимо от написаните от нея безсмислици. Другарко Рашел, кой обвиняваше хората КОЛЕКТИВНО? Такива като Сталин и Хитлер. Защо клеветницата Рашел пропуска, че в началото на Втората световна война Дянко Марков е непълнолетен, а от 16 –годишна възраст и по времето на Втората световна война е курсант в държавно военно училище и след това действащ офицер в българската армия, което според тогавашния закон изключва негово членство, в каквито и да са политически организации???И защо нагло лъже, че СБНЛ бил екстремистка организация, а не каже какво екстремистко са извършили от ръководството на СБНЛ? Не знае ли другарката сталинистка, че водачът на СБНЛ Иван Дочев осъди един такъв комунистически клеветник в САЩ??? Или плаче и тя да бъде съдена за клевета?

  20. Специално за Peter S, който изглежда е пропуснал да прочете. Прилагам статията на известния Израелски историк от български произход, др. Шломо Шеалтиел, един от консултатнтите на Яд Вашем. „Официален израз на подбудите на властта да предприеме толкова радикални мерки срещу еврейското население, като депортация към лагерите за унищожение, е даден от самия цар Борис Трети в тесен кръг, по време на срещата му със Светия Синод на 15 април 1943 година, т.е. няколко седмици след планираната депортация от 9 март. С цел да обясни политиката си спрямо евреите и да убеди ръководството на Църквата да се откаже от съпротивата срещу действията на правителството, царят защитава тази политика и твърди, че тя е основана на държавните интереси и на стремежа да се действа в това отношение подобно на останалите държави в Европа, които са въвели анти-еврейско законодателство и са депортирали своите евреи. Монархът напада евреите за спекулативната им и експлоататорска природа и за това, че те причиняват вражди между народите и омраза между хората, морален упадък и дегенерация, спорове и конфликти, войни и бедствия. „Евреите в България не са различни от евреите по света, чиито действия, икономическите им връзки и международната им политическа дейсност са причинили и избухването на Втората световна война”.

    Всичко това е документирано в архива на Светия синод. Думите на царя отразяват гледната му точка и позицията му, но също и неговите планове. Тези думи са казани пет седмици след деня, в който евреите оцеляват, оцеляване, което определени кръгове все още се опитват да припишат на монарха. Ако цар Борис Трети бе замесен в спасението през март 1943, то той би изтъкнал с гордост пред членовете на Светия синод, които полагат толкова усилия в защита на евреите, че именно той е човекът, дал заповедта за отмяната на депортацията от старите предели на България. Вместо това обаче той напада евреите и оповестява, че България също ще стане част от „новия ред” в Европа и от „окончателното решение на еврейския въпрос”.

    Придържането на българското правителство към „окончателното решение” и по отношение на евреите в страната, намира практически израз още преди 1943 година в изоставянето на няколко стотин евреи, български поданици, намиращи се в държави под германска власт и предаването им на Германия. Всички те са депортирани в лагерите за унищожение.

    През 1941 и 1942 година са отхвърлени молбите на стотици евреи с българско поданство, намиращи се в Германия и Франция, да се върнат в България. Исканията на българските посолства в Париж и Берлин до Министерството на Външните работи в София да получат входни визи за България за тези граждани са връщани празни. Отговорът на главния секретар на министерството Димитър Шишманов е: „Германия може да се отнася с тези евреи по същия начин както с всички останали”. Стотици евреи, пребиваващи в Германия са изпратени в концентрационните лагери, а също така 194 евреи с българско поданство, живеещи в Париж, са затворени в лагера Дранси до Париж и по-късно изпратени в Аушвиц. И всичко това е документирано.

    Министерството на външните работи прилага две молби към отказа си да приеме евреите български поданици: да не се налагат върху България разходите по транспортирането на тези евреи на Изток, т.е. дестинацията на транспортите с евреи е вече известна, а също така – на България да бъдат предадени имената и адресите на депортираните, в случай на бъдещи претенции. На практика, явно в случая се има пред вид бъдещо изземане на собствеността на тези хора.

    Ако прибавим към предателството на българското правителство спрямо гражданите евреи, които не се намират на територията на страната и доказаната вина на държавното ръководство за оказаното на нацистка Германия активно съдействие в унищожението на евреите от Тракия и Македония, можем да отсъдим, че българският монарх и назначеното и контролирано от него правителство сътрудничат на Германия във всичко свързано с изпълнението на „окончателното решение на еврейския въпрос”.“ http://www.thebulgarianjews.org.il/?CategoryID=270&ArticleID=1411

Comments are closed.