2024-04-19

46 thoughts on “Почетни грамоти за цар Борис III и царица Йоанна

  1. Peter S, изглежда не сте прочел всички коментари. На мене цялата публикация ми е странна. Това, че един никому неизвестен клуб, съставен от няколко човека и представляващ единствено създателите си, е решил да награждава посмъртно цар Борис, си е негова работа. Доколкото ми е известно, в този клуб членуват няколко българи и двама-трима евреи, които не представляват никого. Странното е, че на този сайт, насочен към българи, живеещи в чужбина, това се представя като нещо значимо. Все пак имаме достъп до световни исторически центрове и музеи на Холокоста. Доста смешно е да се говори, че царят бил спасил евреите.Това е толкова вярно, колкото и версията, че Тодор Живков или БКП са ги спасили. И е грозно спрямо паметта на Димитър Пешев, екзарх Кирил и Стефан, Димо Казасов, Елин Пелин и останалите достойни българи, протестирали срещу решението на царя и неговото правителство да депортира всички евреи в границите на държавата. Що се отнася до депортациите на евреите от Беломорска Тракия и Македония, то те са станали по българско нареждане и с участието на българска войска и полиция. Мариана приведе статии от български вестници на някакви хора, които твърдят, че това не било така, защото в музея на Холокоста в Скопие имало вагон фалшификат. Не знам, не съм била там. Но съм била във всички големи музеи на Холокоста по света и ролята на България в тези депортации си е много ясно описана. Това, че някому това не се харесва и се опитва да го отрича, не променя нещата. Идете във Вашингтон, Йерусалим, Берлин и погледнете какво е изложено там. Пише си много хубаво за спасените, но си пише и за убитите. Посочих и линк за тези, които нямат възможност или не искат да идат до там http://www.ushmm.org/wlc/en/media_fi.php?MediaId=1969. Копирано е и тук http://youtu.be/whqwlcg-xa0. След това се появиха няколко драматични коментара на една госпожа, която заприказва за Дянко Марков, след което аз посочих линк,в който се обяснява, че човекът е бивш легионер Racist Extremism in Central and Eastern Europe (editor, Routledge, 2005, ISBN 978-0-415-35594-0)

    http://books.google.nl/books?id=bNp6CAlMMcUC&pg=PA8&lpg=PA8&dq=djanko+markov&source=bl&ots=MawDnPVFIZ&sig=AbE0uq6DO-3ShFmmUKBlh9YJedc&hl=nl&sa=X&ei=WrZTVMPKJsaNPLrzgcgF&ved=0CDAQ6AEwAw#v=onepage&q=djanko%20markov&f=false. Та по кой въпрос точно няма какво да кажа?

  2. Rachel, човек когато няма какво да каже, по един въпрос прехвърля разговора върху друг 🙂 Научете се да спорите по същество, преди да започвате.

  3. “Most of its leaders and prominent activists are former legionnaires or legionnaire’ offspring. Djanko Markov, BDF leader during 1990-1995, was a legionnaire, while the present leader, Muravey Radev, is the son of one.”

    Racist Extremism in Central and Eastern Europe (editor, Routledge, 2005, ISBN 978-0-415-35594-0)

    http://books.google.nl/books?id=bNp6CAlMMcUC&pg=PA8&lpg=PA8&dq=djanko+markov&source=bl&ots=MawDnPVFIZ&sig=AbE0uq6DO-3ShFmmUKBlh9YJedc&hl=nl&sa=X&ei=WrZTVMPKJsaNPLrzgcgF&ved=0CDAQ6AEwAw#v=onepage&q=djanko%20markov&f=false

  4. ДЯНКО МАРКОВ: „Цар Борис нямаше възможност да спасява евреите от Беломорието. Депортацията на враждебно население не е военно престъпление. Съединените щати депортираха населението от тихоокеанското крайбрежие, което има японски произход, по време на Втората световна война. И никой не ги даде на съд за това. Българският народ не можеше да се противопостави, когато германското командване на Балканите реши, че това враждебно население( за германците, а не за България!) трябва да бъде депортирано.”
    http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/6/ID/2170
    Колко пъти ще ви обянявам аз на вас, негодници и клеветници такива, за какво става дума, а вие ще продължавате да клеветите 92 годишния човек, който е изстрадал толкова много заради престъпните ви бащи и дядовци, кито са избивали хората със садистично удоволствие? Някой май плаче да бъде осъден за клевета и като толкова му е мерак, ще бъде осъден. Да бъде рахат! Този път хич, ама хич не се шегувам.

  5. (продължение)
    ДЯНКО МАРКОВ:
    Акад. Благовест Сендов оспори тази нула и каза: „Цар Борис е изпратил 12 хиляди или 11 343, колкото са, е изпратил на унищожение в лагерите Терябинка и другите лагери в Полша“. Цар Борис не ги е изпратил!
    Ето ви друга карта! Заповядайте, уважаеми господин председателю, една карта. Ето ви друга карта – издание на вестника „Дас Райх“ на Гьобелс, в която карта Беломорието и Македония са посочени под българско управление – за разлика от Добруджа, която е включена в българската държава. Тук стои Унгария, където Трансилвания е включена в границите на унгарската държава, но Войводина е дадена под унгарско управление.
    И в този смисъл аз няма да се спирам в подробности на историческите факти, защото това е друга задача, задача на друг институт. Аз обаче искам веднага да направя една съпоставка между парламента на България през 1943 г. в който 42 души подписаха писмото до управлението на страната, с което се застъпиха за съдбата на българските евреи. И да го съпоставя с днешното време! Тогава тези хора всичките бяха от мнозинството. Димитър Пешев не поиска подписите на хората, които бяха в опозиция на управлението на страната. (Шум и реплики от блока на ДЛ.) В опозиция!
    ПРЕДСЕДАТЕЛ ЙОРДАН СОКОЛОВ: Моля! (Шум и неразбираеми реплики от блока на ДЛ.) Имаше, имаше.
    ДЯНКО МАРКОВ: Моля? Не, аз така не мога да разговарям! Нали, моля за тишина, ако желаете да слушате!
    РЕПЛИКА ОТ ДЛ: Не желаем!
    ПРЕДСЕДАТЕЛ ЙОРДАН СОКОЛОВ: Тишина, госпожа Величкова!
    ДЯНКО МАРКОВ: Това, което говоря, има нужда да се чуе? Кое не е вярно? (Шум и неразбираеми реплики от блока на ДЛ.)
    ПРЕДСЕДАТЕЛ ЙОРДАН СОКОЛОВ: Моля за тишина!
    ДЯНКО МАРКОВ: Всички тези 42 души, това казах аз, са от мнозинството, правителственото мнозинство. И тези хора поставиха човечността над политиката. Те бяха за тази политика – за политика на съюз с Германия. Защо и как – това е друг въпрос. Не се спирам на това. (Шум и реплики от блока на ДЛ.) Но когато дойде до съдбата на хората, те поставиха човечността над политиката! (Силни и продължителни ръкопляскания от блока на ОДС.) Това е, което е доблестта на това Народно събрание. И от тези хора, уважаеми колеги, от тези хора бяха изтребени с разстрелите по присъдите на Народния съд половината от тях. (Викове: „У-у-у“ от блока на ДЛ.) И от тези хора, и от тези хора половината бяха носители на един, два и повече ордени за храброст, което показва, че воинската смелост отговаря на гражданското достойнство. Това беше историческият факт. (Ръкопляскания от блока на ОДС.)
    Днес, когато усилията на целия наш народ, усилията на всеки един български гражданин са посветени за издигане престижа на нашата страна, не на едно или друго управление, а на нашата страна и народ, акад. Сендов подава една информация, преди всичко неистина, подава една информация, която уврежда интересите на българската държава и народ. И заради това акад. Сендов няма място като подпредседател на българското Народно събрание! (Силни и продължителни ръкопляскания от блока на ОДС.) „

  6. Казаното от г-н Дянко Марков тогава в отговор на такива обвинения – обяснение защо България, успяла през Втората световна война да спаси собствените си граждани-евреи, не успя да спаси граждани-евреи на съседни държави, не оставя и шанс за инсинуации срещу него и не случайно анонимни негодници се „свенят“ да цитират великолпената реч на Дянко Марков пред българското Народно събрание през 2000 година!
    ЧЕТИРИСТОТИН И СЕДЕМНАДЕСЕТО ЗАСЕДАНИЕ
    София, четвъртък, 27 юли 2000 г.
    ДЯНКО МАРКОВ:
    Не става въпрос и за това дали израелската държава и еврейският народ свалят една или друга плоча. Това е тяхно суверенно право – да преценят кой има заслуги за съдбата на техните съотечественици в епохата на Втората световна война, кой има вина и как да се постъпи с едни или други. Ние не можем да внушаваме или да кажем: „Моля, оставете плочите. Направете паметник на България.“
    Но ние имаме едно преимущество спрямо всички други европейски народи, които през Втората световна война бяха под егидата на Германия. Това наше преимущество е изразено в тази именно карта, която аз я оставям тук като документ и в която карта американският историк Раул Хилберт в книгата му: „Унищожението на европейските евреи“, тази именно карта посочва. Тя е ползвана и аз я имам в немския превод от книгата, издадена от немския историк Хайнц Хьоне в Хамбург през 1966 г. под надслов „История на CC – орденът „Мъртвешка глава“. В тази карта, уважаеми госпожи и господа, са посочени… (Шум и реплики.)
    ПРЕДСЕДАТЕЛ ЙОРДАН СОКОЛОВ: Моля за тишина в залата.
    ДЯНКО МАРКОВ: В Полша са унищожени 90 на сто от евреите, в Германия, Австрия и Чехословакия – 50 на сто, в Румъния – 28 на сто, в Холандия, Белгия и Люксембург – 56 на сто, в Дания – 1,5 на сто (70 души са унищожени). Всички други са спасени чрез лодки. В България седи 0! В България седи 0, господа! (Силни ръкопляскания и възгласи „Браво!“ от блока на ОДС.) И това е паметната плоча за хората, които спасиха българските евреи. Тази нула, аз се гордея с тази нула като българин, като гражданин и като човек! (Ръкопляскания от блока на ОДС.)
    (следва)

  7. Българската държава, съумяла да откаже депортиране на собствените си граждани-евреи от собствената си територия, където собствените й власти бяха суверен, нямаше никакви средства – нито юридически (депортации във военно време са конвенционно признати и позволени), нито силови, да се противопостави НАРЕЖДАНЕТО на могъщия върховния окупационен суверен Германия на тези съседни на България държави (Гърция и Югославия), където български власти временно изпълняваха единствено административни функции по поръчение и под върховната власт на Германия и да не изпълни това нареждане!

  8. По тогавашната Хагска конвенция за начина на водене на война депортация (временно преместване) на считано за вражеско население, сама за себе си не е била забранена, не е военно престъпление и се е практикувала и от двете противостоящи групи държави във Втората световна война.
    НЕ ДЕПОРТИРА ЛИ сащ 100 ХИЛЯДНО СВОЕ АМЕРИКАНСКО НАСЕЛЕНИЕ ОТ ЯПОНСКИ ПРОИЗХОД КАТО ВРАЖЕСКО В ЛАГЕРИ?
    НЕ ДЕПОРТИРА ЛИ АНГЛИЯ СВОИТЕ БРИТАНСКИ ГРАЖДАНИ ОТ ГЕРМАНСКИ ПРОИЗХОД КАТО ВРАЖЕСКО НАСЕЛЕНИЕ?
    НЕ ДЕПОРТИРА ЛИ ЛЮБИМЕЦЪТ ВИ СТАЛИН НАД 40 ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИ И НАРОДИ?
    Гротескни са клеветническите нападки срещу жертвата на комунистическия режим и живо доказателство за комунистическия терор в България, известният в България демократ и противник на комунизма, дългогодишен затворник и концлагерист в българския комунистически „ГУЛАГ” г-н Дянко Марков, защото като депутат в Българския парламент е напомнил ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА защо ДО КРАЯ НА вТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА светът, вкл. и тогавашните български власти, не са свързвали германските депортирания на население, считано от Германия за вражеско (подобни на тогавашните депортирания на японско население от властите на САЩ, на германско население от властите на Великобритания, на татарско и немско население от властите на СССР) като начало на неизвестния тогава никому извън шепата висши нацистки ръководители на Германия чудовищен невероятен план за изтребление на евреите в неизвестни никому концентрационни лагери на територията на окупирана Полша.

  9. Анонимникът Аватар се опитва да каля и да клевети ДОСТОЙНИ хора като 92-годишния Дянко Марков, а покрай него и достойни български политици като Андрей Ковачев, който по МОЕ (повтарям: МОЕ!) предложение покани наградения с Орден за храброст от участието си в заключителната фаза на войната срещу нацистка Германия български летец Дянко Марков, бивш политически затворник, оклеветен и хвърлен в затвора от комунистическите престъпници, убийци и терористи, изпълнявали безпрекословно волята на чудовището Сталин! Същите престъпници, които само за 40 дена избиха без съд и присъда 30 хиляди образовани и уважавани българи и то, докато синовете им воюваха на фронта, изпратени като пушечно месо в мръсната завоевателна война на военнопрестъпника Сталин! В това време български полуграмотни изроди под закрилата на Червената окупационна армия клаха народа си така, както НИКОЙ не го е клал в цялата му хилядолетна история! Даже и Василий Българоубиец! И сега едно леке, нечий комунистически изтърсак е довтасало тук, скрито зад анонимна маска, понеже е подлец и страхливец, за да лъже и клевети достойни хора като Дянко Марков, мислейки се, че лъжите му ще минат! Не си познал,подлецо! Защото, както казва Дянко Марков, има оръжие по-силно от лъжата и това е ИСТИНАТА!

  10. Мариана,аз говорех за архивните кадри в Американския Музей на Холокоста и Музея на Холокоста на Израел, Яд Вашем. Дадох и линк към филмчето на сайта на USHMM http://www.ushmm.org/wlc/en/media_fi.php?MediaId=1969 . Има го сложено и на youtube http://youtu.be/whqwlcg-xa0. Нa 0:44 много ясно се вижда логото на БДЖ. Доста наивно е да се цитират някакви непознати автори на статии, които не са историци, за такива важни неща.
    Доколкото разбрах, Спас Ташев е завършил зоотехника, а Силвия Авдала дори не знам каква е. От роднини в Израел разбрах, че е българка, женена за израелец, поддържаща някакъв уебсайт.

    Прилагам статията на известния Израелски историк от български произход, др. Шломо Шеалтиел, един от консултатнтите на Яд Вашем. „Официален израз на подбудите на властта да предприеме толкова радикални мерки срещу еврейското население, като депортация към лагерите за унищожение, е даден от самия цар Борис Трети в тесен кръг, по време на срещата му със Светия Синод на 15 април 1943 година, т.е. няколко седмици след планираната депортация от 9 март. С цел да обясни политиката си спрямо евреите и да убеди ръководството на Църквата да се откаже от съпротивата срещу действията на правителството, царят защитава тази политика и твърди, че тя е основана на държавните интереси и на стремежа да се действа в това отношение подобно на останалите държави в Европа, които са въвели анти-еврейско законодателство и са депортирали своите евреи. Монархът напада евреите за спекулативната им и експлоататорска природа и за това, че те причиняват вражди между народите и омраза между хората, морален упадък и дегенерация, спорове и конфликти, войни и бедствия. „Евреите в България не са различни от евреите по света, чиито действия, икономическите им връзки и международната им политическа дейсност са причинили и избухването на Втората световна война”.

    Всичко това е документирано в архива на Светия синод. Думите на царя отразяват гледната му точка и позицията му, но също и неговите планове. Тези думи са казани пет седмици след деня, в който евреите оцеляват, оцеляване, което определени кръгове все още се опитват да припишат на монарха. Ако цар Борис Трети бе замесен в спасението през март 1943, то той би изтъкнал с гордост пред членовете на Светия синод, които полагат толкова усилия в защита на евреите, че именно той е човекът, дал заповедта за отмяната на депортацията от старите предели на България. Вместо това обаче той напада евреите и оповестява, че България също ще стане част от „новия ред” в Европа и от „окончателното решение на еврейския въпрос”.

    Придържането на българското правителство към „окончателното решение” и по отношение на евреите в страната, намира практически израз още преди 1943 година в изоставянето на няколко стотин евреи, български поданици, намиращи се в държави под германска власт и предаването им на Германия. Всички те са депортирани в лагерите за унищожение.

    През 1941 и 1942 година са отхвърлени молбите на стотици евреи с българско поданство, намиращи се в Германия и Франция, да се върнат в България. Исканията на българските посолства в Париж и Берлин до Министерството на Външните работи в София да получат входни визи за България за тези граждани са връщани празни. Отговорът на главния секретар на министерството Димитър Шишманов е: „Германия може да се отнася с тези евреи по същия начин както с всички останали”. Стотици евреи, пребиваващи в Германия са изпратени в концентрационните лагери, а също така 194 евреи с българско поданство, живеещи в Париж, са затворени в лагера Дранси до Париж и по-късно изпратени в Аушвиц. И всичко това е документирано.

    Министерството на външните работи прилага две молби към отказа си да приеме евреите български поданици: да не се налагат върху България разходите по транспортирането на тези евреи на Изток, т.е. дестинацията на транспортите с евреи е вече известна, а също така – на България да бъдат предадени имената и адресите на депортираните, в случай на бъдещи претенции. На практика, явно в случая се има пред вид бъдещо изземане на собствеността на тези хора.

    Ако прибавим към предателството на българското правителство спрямо гражданите евреи, които не се намират на територията на страната и доказаната вина на държавното ръководство за оказаното на нацистка Германия активно съдействие в унищожението на евреите от Тракия и Македония, можем да отсъдим, че българският монарх и назначеното и контролирано от него правителство сътрудничат на Германия във всичко свързано с изпълнението на „окончателното решение на еврейския въпрос”.“ http://www.thebulgarianjews.org.il/?CategoryID=270&ArticleID=1411

  11. „…всъщност вагонът е фалшификат. Никой не се е погрижил да провери, че логото на БДЖ с крилцата е въведено от българските железници едва през 1964 г. Македонската наглост обаче не стига дотук. Подобен вагон със същото лого е изпратен до Музея на холокоста в Ню Йорк – като подарък в името на бъдещото сътрудничество. Оттам връщат вагона с обяснението, че не е автентичен. Следва втори опит – вагон е изпратен в новопостроения музей на холокоста във Финикс, Аризона, с молба да го приемат, защото в Аризона и до днес живеят много македонци.

    Шефът на музея Горан Садикарио гордо позира с македонски учители пред фалшивия вагон.

    В Македония разполагат отдавна с богат арсенал от подобни фалшификати. Във филма “Битолските евреи” е показвана снимка на македонско еврейче с вдигнати ръце, конвоирано от български войници. Войниците са изрязани, защото са всъщност германски, а детето е еврейче от варшавското гето.“

    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1694519

    „Става въпрос не за немски, а за български документи от септември и октомври 1943 г. в които се разглежда заплащането от България на Германия на транспорта на македонските евреи. Фактът, че Берлин е поискал от София да заплати по 250 райхсмарки на изпратен евреин е добре известен. Самата процедура по заплащането е описана в отчета за първото тримесечие на 1943 г, на Комисарството по еврейските въпроси. При внимателен прочит обаче се откриват интересни разкрития. Така например въпреки настояването на комисаря по еврейските въпроси Александър Белев, българска охрана не заминава за Катовице. Поради тази причина именно чрез туристическото бюро „Балкан“ комисарството си поисква от Германия да върнат обратно парите. Така че няма никаква българска охрана на депортационните влакове. Българското съучастие е до Скопие. От там до Треблинка нещата се поемат изцяло от германците.
    Причината, поради която България заплаща на Германия разходите за път на депортираните македонски евреи е, че депортационните влакове са германски. Запазена е снимка на депортационен влак пред Монопола в Скопие. На него няма надпис БДЖ. Запазена е и друга снимка, на която върху вагона се чете немския надпис Hannover, т.е. за депортацията е дошъл германски влак от Хановер. В доклада на Белев ясно е записано, че депортацията ще се извърши със специални влакове, които ще дойдат от Райха. Самите секретни инструкции на германците са, че охраната и транспорта след поемането на евреите в Скопие и Лом трябва да са само германски. Нацистите не са желаели други държави да знаят на къде се движат депортираните, защото е възможно да разберат каква би била тяхната съдба. В репортажа на македонската телевизия „Сител“ обаче пак показаха вагона от музея в Скопие с надпис БДЖ и BULGARIA, който в фалшификат. До миналата година на този вагон стоеше логото на БДЖ във вид на стилизирано крило, което е създадено през 1964 г. и през 1943 г. не е съществувало. След оповестяването на този факт, в Р Македония пребоядисаха надписа, за да наподобява изписването от 1943 г. Не познавайки стандарта на БДЖ, и за сегашният надпис е лесно да се докаже, че в фалшив.“

    http://fakti.bg/mnenia/58475-nova-makedonska-ataka-sreshtu-balgaria

  12. Уважаема Мариана,

    Никога не съм била в Македония и не съм виждала техния Музей на Холокоста, но съм била във Вашингтон. Ако идете до там и посетите Музея на Холокоста на САЩ, може да видите документалните кадри от депортацията на Македонските евреи. Кадрите са от Българския Държавен Архив. На 0:44 ясно се вижда логото на БДЖ. Не знам защо казвате, че то не е съществувало, но според българските архивни кадри влаковете, с които са депортирани евреите до Треблинка, са си съвсем български. В същото филмче може да видите и българските войници, които товарят хората в тези влакове. http://www.ushmm.org/wlc/en/media_fi.php?MediaId=1969

    Снимки от тези депортации съм виждала и в Израелския музей на Холокоста, Яд Вашем, както и в Берлин. Малко неудобно се получава това сега да се отрича.

  13. Вижте, достатъчно злоба изляхте вече. А аз въобще нямам толкова време да участвам в спорове, в които някои коментиращи едно си знаят, едно си баят. Защото не историческата истина ги интересува, а само това да хвърлят кал. Намерите си друга трибуна да хвърляте кал и други събеседници да им губите времето. Това издание просто е отразило една новина, която му е била изпратена за публикуване. Ако не ви харесва, че има евреи и българи, които не мислят като вас, то е отделен въпрос.

  14. Още витае остатъчната ДС-митологема за това, че българските държавни потисници и мародери били „спасители“ на жертвите си! Да издействаш и подпишеш за да влезе в сила потиснически и мародерски „Закон за защита на нацията“; да създадеш специализирана държавна администрация за насилие и мародерство; да ограбиш и товариш по вагони и изпращаш ХОРА от Македония и Тракия в германските лагери за механизирано унищожение на хора, след като си платил на германците в злато за „всяка глава“; да конфискуваш имоти, имущество, ценности, да насъскваш пропагандно и да пращаш казионни „патриотични“ бранници, легионери, …. да чупят витрини, да палят, да грабят, ….; да създадеш концлагери за принудителен труд и да вкараш там всички мъже разделяйки ги от семействата им с цел по лесно мародерство на жените, децата и старците; да взимаш многомилионни рушвети за да не си изпълниш собствения мародерски закон, ….. това „спасение“ ли е?! Това ще си е български погром и мародерство, в които участие има и Борис-3! И сега разни ченгесарски акции за замъгляване и изкривяване на ИСТИНАТА (вклюително и с платени еврейски подлоги като Ардити и Хазан) – гузни чествания, фалшиви паметници, натруфени грамоти, многословни лигавения, ….. Това лие същността на българския „патриотизъм“ – да комуфлира неприятните исторически истини зад лъжливи манипулации и ченгесарски акции?!

  15. Уважаеми г-н Дичев,

    Разговорът за това имало ли е в България или не съм го отворила аз, други го отвориха. Второ, разбира се и българските управници от това време носят отговорност за това, че не са били спасени евреите в Македония, макар че те не са били български поданици, а югославски, и макар че немските войски завземат Македония, не българските, и макар че в големия световен военен пожар, който е горял тогава, не е било лесно не само евреите да бъдат спасени, но и много други неща въобще не са били лесни.

    Трябва да си дадем, освен това, струва ми се, сметка и за общата картина – да си спомним и за това в колко други европейски страни евреите въобще не са били спасени. Да спомним, ако въобще сме го знаели, за това лесно ли е било или не и за Борис III да направи така, че евреите български поданици да не бъдат депортирани. Вие може би смятате, че е било лесно, де да знам. Да си спомним и за това, ако въобще сме го знаели, че истината за това какво точно се случва с депортираните евреи, почти не е била известна, както това се случва по-късно.

    Трябва да си спомним, също така, ако въобще сме го знаели, че в съвременна Р. Македония се правят опити, през темата за неспасените македонски евреи, за които местното население тогава въобще не се е застъпило, както това се случва в България, да се раздухва традиционната антибългарска линия, която продължава е нужна за изкуствено създадената македонска нация. В Р. Македония се направи и Музей на холокоста, където, доколкото ми е известно, има например снимки на влакове с логото на БДЖ, които карали депортираните евреи. А логото, за което става дума, и което е монтирано вероятно на тези снимки, е от 60-те години на ХХ век. За определени управляващи кръгове в Р. Македония старата теза за българските фашисти нали, които окупирали Македония, тия гадни завоеватели българите, които им отнели на македонците свободата и идентичността едва ли не – е един добър повод да се допълни с неспасените македонски евреи, за които българите и представителите на други народности във Вардарска Македония (във югославската Вардарска бановина, завладяна, както и цяла Югославия, от Хитлериста Германия, в която влиза след това българска администрация), не са се застъпили. Може би защото самите българи в Македония по това време, както и другите народности там, са били самите те достатъчно несигурни в това какво ги очаква или по каквато и да било причина, но така или иначе не са тръгнали да спасяват и крият своите евреи. Не са тръгнали и да надигат някакъв публичен глас в тяхна защита.

    Колкото до ролята и заслугите на български духовници, на депутати като Димитър Пешев, на представители на българската интелигенция, надигнали глас в защита на българските евреи – тези неща са добре известни, надявам се. Тях никой не ги отрича, но не за тяхната достойна и известна роля става дума в случая.

    –––––––––––––––––––––––––-
    п.с.: Не аз съм авторът на този текст, отдолу пише кой е авторът. А това, че името ми излиза в коментарите тук като автор, е понеже аз съм редакторът, който е качил този текст и е направил публикацията.

  16. Уважаема Mariana,

    Моля Ви не превръщайте темата в дебат за това имало ли е фашизъм в България или не. Историческите факти говорят ясно и недвусмислено – българската законодателна и изпълнителна власт носят отговорност за гибелта на повече от 13 000 евреи от новите земи. А тъй като сте и автор, предполагам, че са Ви известни издадените сборници с документи, които сочат на тези отговорности. А що се отнася да цар Борис III – в дейността му има два момента – първият е съгласието му за депортацията на евреите от новите земи, което съгласие включва и подписаните от него
    антисемитски закони, между които особено място заема Закона за възлагане на Министерския съвет да взема всички мерки, свързани с решаването на еврейския въпрос, приет през лятото на 1942 г. Предполагам, знаете за какво става дума. Вторият момент е решението му, за вземането на което има принос както БПЦ, така и интелектуалците и видни опозиционни политици, да не допусне депортация на евреите от старите предели на България. И накрая – докато продължава това голословно /от някои/ отричане на отговорностите, въпросът за съдбата на еврейското население в България /имам предвид населението от новите земи/, винаги ще бъде открит. Това ли ще оставим на идните поколения?!

  17. Извинявайте, но тук не става дума все пак за Спас Ташев, а цар Борис и царица Йоанна. Освен това Спас Ташев никога не е възхвалявал никакъв фашистки погром… И не е зле човек като коментира, да се опита да гледа по-далече от своето съвремие и да не се заблуждава, че историята започва и свършва с него. Толкова злост, толкова подигравки за това, че цар Борис и царица Йоанна получили грамоти посмъртно. Дали пък ако БКП или Тодор Живков примерно бяха получили посмъртни грамоти за „спасяването на българските евреи“, без да имат никаква роля за това, щяхте да сте по-доволни?

    Историята наистина не започва от нас и от нашето време. Освен това, за разлика от баща си Фердинанд и от сина си Симеон, Борис III свърза изцяло съдбата си с тази страна, ражда се в нея и умира в нея, и прави, каквото може за нея по един доста по-отговорен начин от доста други управници. Но ако човек има исторически познания от онези учебници по история, в които пишеше за монархо-фашизма и за това колко изостанала страна била България преди 9-ти септември, той едва ли може да знае какъв управник е бил Борис III, и още по-малко да прави разлики между него и върналия се доста по-късно като министър-председател на страната Симеон II. Който в началото имаше някакъв морален капитал заради ролята на баща си, Борис III, и заради това, че е бил прогонен от България като дете. От този морален капитал, който не беше толкова от сина, колкото от бащата, не остана почти нищо, но това е друга тема.

  18. Спас Ташев е побългарен от БКП помак от Пещера (чиито деди са били част от башибозука клал в Батак!), който е завършил селскостопанския техникум в Стара Загора със специалност „животновъд“ (свинар), където още 17 годишен е вербуван за „дописник“ на ДС! След това завършва Лесо-техническия институт специалност „лесовъд“ (горски)! Никога не е работил по специалностите си! Парашутиран е от остатъчната ДС за „войвода“ в ДС-МВРо, откъдето е изпратен като зам.председател на Агенцията за българите в чужбина. После в настанен като директор на българския културен център в Скопие. После е назначен за съветник на финасовия министър Дякков (ГЕРБ) без да е уточнено какво ще го съветва – може би по горско-свинарските въпроси! Сега е настанен за „почетен“ консул на някаква латиноамериканска диктатура! Активен участник във възхвалявамето на фашисткия погром над евреите в България, Македония и Тракия! Сега явно ДС-поръчката му е да се овърта око Симо Кобурга – може би с цел да се поддържа стопилата му се партия НДС2!

  19. Нито цар Борис, нито царица Йоанна са фашисти, не правете подобни внушения. Да не говорим какво се случва със сестрата на царица Йоанна – Мафалда. И ако смятате, че българските евреи можеха да бъдат спасени без участието на цар Борис, или пък споделяте старата комунистическа теза за българския „монархо-фашизъм“ – нали това беше, което се повтаряше в България 45 години като „мантра“ за управлението на Борис III… – то ваша работа, макар че това не изглежда добре. „Лошият“ цар Борис плати все пак обаче със здравето и живота си за това, че се опита да спаси страната си при много сложни обстоятелства. И каквото можа, спаси, каквото не можа – за това едва родените по-късно могат да го съдят; особено пък онези, които робуват на лесни щампи. Тази страна се нуждае от малко повече уважение към своите исторически фигури, и към по-балансирано отношение към историята.

  20. Докато Европа се бори срещу възраждането на крайно националистическите движения и възраждането на фашизма, в България се полагат усилия да се оневини режима на съюзничите на нацистка Германия , който подложи българските евреи на невероятни унижения и помогна да бъдат унищожени евреите от “ новите “ територии. Това става под претекса за “ борба срещу комунизма“. В това усилие се включват български евродепутати , като Андрей Ковачев, Дянко Марков- бивш депутат в 37 народно събрание, нарекъл евреите “ вражеско население “ от трибуната му и оправдал репресиите срещу тях. В групата участват активно Спас Ташев- псевдоисторик, станал за смях с опитите да изчисти лицето на престъпниците , натоварили на вагоните за Треблинка почти 12 000 старци , деца и безпомощни хора и Горчева, която се очертава като една от най големите отрицатели на участието на тогаващите български власти в този престъпен акт. Активно подпомагат тази дейност шепа евреи като Елко Хазан, един неизвестен и опитващ се да заеме место в пантеона на евреите антисемити и Самуел Ардити – виден псевдоисторик, който е спечелил неуважението на еврейската общност в Израел и България , със смешния си български език и поклонничество към царската фамилия. още по очудващо е , че опитите за избелване образа на монархисти и фашисти , се финансира със средства на Европа.

Comments are closed.