2024-03-28

3 thoughts on “Големите жабета – 12: Лъжите на пропагандата и пропагандата на лъжите

  1. Глътка свеж въздух. Харесвам истинските неща и логичните построения. В последно веремена сред тази медийна война човек започва да се чуди има ли изобщо здрав разум по света. За мен единствената реална алтернатива на диктатурата е индивидуалната свобода осъзнаващи цената си. Всеки от нас може да е свободен намалявайки до минимум своята зависимост от обществените взаимоотношения, което означава отказ от изгодите и удобствата, които ни предоставя обществото. В съвременния презадоволен и изнежен свят отказа от „благата на социума“ съвсем не е задължително да води до смърт на индивида. Обратното приридния самодостатъчен начин на живот често води до физическо и духовно оздравяване. В България все повече хора живеят извън социалната мрежа, като ползват продукти собствено производство и разчитат на натуралната размяна като алтернатива на парично стоковите отношения. В Америка все повече хора заживяват „off grid“ отменяйки информация и помагайки си един на друг. Това е цената на свободата. Съвременните диктатури са осъдени да се разпаднат под собствената си тежест. Те са прекалено чужди на човешката природа в съвременния си гротескно разрастнал се и изроден вид. Демоса или въоръжените младежи може да са добро решение за борбата между отделните диктатури но не струват и пукната пара когато става въпрос за хиляди и милиони отделни малки групи или даже отделни индивиди. Отказа от материални блага обезсмисля всякакво насилие. За мен есъественото състояние на човека е съществуване на малки групи по педесет – сто човека обединени по родово-племенен признак. Съвременните технологии биха позволили достатъчно комфортно преживяване на такава група. Възникването на такива групи създава алтернатива на живота в диктатура без да унижтожаване самата диктатура. Например Амишите в Америка са подобна група. Разбира се, че индивида в група е ограничен от самата група. В този смисъл всеки е свободен да избира степента индивидуална свобода или ако щете да си избира най-подходящата за себе си диктатура. Както и да е. Много ми хареса статията. Просто исках да споделя и моите невчесани мисли. Поздрав на автора!

  2. „Тогава защо е трябвало да бъдат избити 5-те милиона души (минималният брой според изчисленията на различни историци) във френската касапница през 1789 – 1794 гг., наречена „велика революция”? Защо е бил този християнски холокост? Само, за да се смени една система, наричана от демократите „диктатура”, в случая „монархическа”, с друга? С демократична диктатура? И след като всъщност една диктатура сменя друга (доколкото монархията изобщо е диктатура), ясно е, че тези хора са били избити в името на новата диктатура, а не в името на високопарните й претенции за „свобода, равенство и братство” – които претенции днес, предвид тоталното им демаскиране и разобличаване, са благополучно забравени.“

    „(…) По време на Великата френска революция… безбожието взело връх. Общинските съветници на Парижкото кметство Ром, Клоотц и Шомет предложили да се премахне християнството и да се замени с поклонение на Разума. „Природата и разумът„, твърдели те, „ето кои трябва да бъдат нашите богове.“ (Все пак не могли без богове…) На 10 ноември 1793 г. в църквата „Парижката Света Богородица“ бил уреден тържествен празник в чест на богинята на разума. Богиня на разума била знаменитата тогава актриса Майляр.
    Облечена в бели дрехи, синя мантия и червен калпак, в триумфална колесница, тя била заведена във френския Конвент, където в името на френския народ била приета от председателя. Водачите на Франция бързали да поднесат на богинята почитанията си. С Бога било свършено…
    Но не и с историята. Тя продължила своя закономерен ход. Ето що ни казва тя:

    За 90 години Франция била разтърсена от 13 революции.
    Една трета от децата в Париж били незаконородени.
    Повече от 500,000 французи намерили смъртта си на гилотината.
    Десетки хиляди деца били намерени подхвърлени в каналите.

    15 години след прочутия 10 ноември 1793 г. един лекар в Неапол бил повикан да даде помощ на една умираща жена. На тавана на една кръчматой намерил същество, което било загубило човешкия си вид. Върху гнила слама лежала жена, обвита в нечисти дрипи. По лицето й имало следи от минал разюздан живот. Картината и смрадът вдъхнали в лекаря дълбоко отвращение, но и искрено съчувствие.
    „- Коя сте Вие?„, я попитал изненадан той.
    „- Аз бях богинята на разума„, пошепнала с последни сили издъхващата.
    Наистина, „Бог поруган не бива“.
    Симеон ПОПОВ, „Защо вярвам в Бога, с.467-468.

  3. Демокрацията, както и останалите социално-политически форми на управление (монархия, аристокрация, тимокрация, олигархия, плутокрация, тирания), е основана върху силата на оръжието. Но докато при другите това е по-прикрито, то демокрацията го прокламира още с възникването си: то е въплътено дори в самото й название -„демос“ на гръцки не означава „народ“ (както упорито ни внушават още от детската градина), а „въоръжени хора„. „Народ“ на гръцки е „Лаос„. Т.е. демокрацията е възникнала върху силата на оръжието, държано от демоса – мъжете над 30-годишна възраст, служещи или служили във въоръжените сили. Само те са имали активно и пасивно избирателно право – всички останали, вкл. „юношите“ до 30-годишна възраст (неслужили във войската), жените, чужденците, робите и децата са били извън обсега на „гласоподаването„, „изборите„, законотворчеството и, в крайна сметка – на властта.
    Според Янко Н. Янков (Политически и правни учения. Том.2. Древна Европа. Гърция. – С., 2006, с.282) „Платон приема, че демокрацията възниква преди всичко поради нарушения в обществената йерархия, при което хората, КОИТО НЕ ПРИТЕЖАВАТ НИКАКВИ СПОСОБНОСТИ ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА, успешно се втурват във властта, и освен това, когато ПРИТЕЖАВАЩИТЕ ИЗВЕСТНО КРАСНОРЕЧИЕ БЕЗДЕЛНИЦИ по волята на случая успяват да се окажат на върха на обществото.
    Нещо да се е променило за 25 века…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *